Pole olemas ühte toiduainet, mille vältimine lahendaks kõik mured. Miks? Sest toitumine pole kahe lause teadus, vaid kogu elu hõlmav terviklik süsteem. Ja tõesti – sai ei tapa sind, vaid võib teha paljugi head.
Toitumissoovitusi on palju ja vastukäivaid. Kuid kindel on üks – otseteid pole olemas! Sai ei tee meid paksuks ja saia vältimine ei tee meid ka peenikeseks. Siin on teadlaste kõige värskemad toitumissoovitused:
Tervislikud ja keskkonnasõbralikud toitumissoovitused Põhjamaade ja Balti riikide inimestele
Köögiviljad, puuviljad ja marjad – 500–800 grammi päevas. Eelista kiudainerikkaid, vähese suhkruga, ilma lisatud suhkruta.
Kaunviljad – kasulik süüa rohkem, kasuta liha asendajana.
Kartulid – kasulik süüa rohkem, valmista vähese rasva ja soolaga.
Pähklid ja seemned – 20–30 grammi päevas. Kasulik süüa rohkem.
Rasvad ja õlid – minimaalselt 25 grammi päevas. Eelista taimset õli; võid ja troopilisi õlisid kasuta limiteeritud koguses.
Kala – 300–450 grammi nädalas, millest vähemalt 200 grammi peaks moodustama rasvane kala. Kasulik süüa rohkem.
Punane liha – maksimaalselt 350 grammi nädalas. Parim süüa veel vähem, vaid kord nädalas. Suurema kogusega kasvavad märkimisväärselt terviseriskid. Keskkonnast hoolides peaks liha tarbima veel vähem!
Valge liha, kana – kasulik süüa vähem, väike kogus, kord nädalas.
Piimatooted – 350–500 milliliitrit päevas. Eelista väikese rasvasisaldusega piimatooteid. Tarbimise vajalikkus sõltub kaltsiumi, joodi ja B12-vitamiini esindatusest toidusedelis. Kasulik süüa mõõdukalt.
Allikas: Launch of the Nordic Nutrition Recommendations, 20.06.2023 Island. Vahendas Mai-Lis Hellénius.