Skip to footer
Saada vihje

MUINASJUTT Romantikapesa talvises kuurortlinnas (1)

Sobivaid laudu leidub nii paaridele kui ka suurematele seltskondadele.

Von Gernet Haapsalus on meeldiv koht, kuhu minna romantilisele einele. Köök on hea ja portsjonid rikkalikud.

Talvine lumme uppunud Haapsalu peidab mitutki romantilist salapaika, kus saab lausa ajarännakule minna. Näiteks aega, mil siin tillukeses linnas käisid mereäärset puhkust nautimas aadliperekonnad Peterburist. Just selles vaimus ongi Villa Friedheim taaselustatud ja pereresidentsi kunagiste omanike von Gernetite järgi ka nime saanud.

Tihtipeale näeb lennukaid ambitsioone ja peene söögikoha loomise soovi, mis praktikas võtab lihtsalt ühe ebamugavalt pinges paiga kuju. Von Gernetis midagi sarnast ei näe. Siin on küll punane vaip, suured lillekuhilad ja ajaloolised kujunduselemendid, aga atmosfäär on siiski pigem õdus kui udupeen. Meeldiv koht, kuhu tulla romantilisele einele.

Von Gernet lumises Haapsalus.
Sisekujundus vihjab villa ajaloole. FOTO:
Suured lillekuhilad on üks sisustuselemente.

Meie oleme siin päevasel ajal. Akendest paistab lumme tuisanud rannaäär ja valgust on täpselt gramm üle selle miinimumi, et kinnitada: tegemist pole ööga. Ääretult mõnus on tuisu­iilide eest siia varjule astuda ja akna all tillukeses lauas platsi võtta. Söögikoht jaguneb õhulisema stiiliga kohvikuks ja tummisema disainiga restoraniks. Meid tõmbab esimene. Laudu on nii paaridele kui peredele, igale seltskonnale sobivaid.

Teenindus annab kohe aimu peenemast kohast: väljapeetud maneerid, eraldi kannust toidule valatavad kastmed... Samas on road oma maitseomadustelt pigem ootuspäraselt rahumeelsed ning portsjonidki pigem toekamate killast. Kõik on serveeritud kaunilt ja värviliselt, aga erilisi üllatusi ei oota. Mõnele on see kindlasti boonus.

Eelroaks valime GMP veise carpaccio (14 eurot) ja Siberi pelmeenid (6 tk 15 eurot). Esimene maitseb just nõnda, nagu väärt toorainest carpaccio peaks. Sulab suus. Pelmeenid on aga kohapeal valmistatud ja esimesest suutäiest saab selgeks – see on söögikoha au ja uhkus. Tainakiht on ehk tiba tihedam kui Venemaa avarustes proovitud analoogidel, aga kõik on tasakaalus ja paitab maitsemeeli.

Pelmeenid paitavad maitsemeeli. FOTO:
Carpaccio sulab suus.
Lopsakas klassika, kana Kiievi moodi.
Burgundia pada pakutakse suurel püreepadjal ja kirka köögiviljagarniiriga.

Pearoogade puhul palume teenindajalt, et ta soovitaks meile neid, mida kohalikud kunded enim hindavad. Lauale jõuavad GMP Burgundia pada (19 eurot) ja kana Kiievi moodi (18 eurot).

Mõlema portsjoni rikkalikkus üllatab ja käib üle jõu – kõike on rohkem, kui ära süüa jaksame. Kiievi kotlet on viisakas, aga tavaline. Pada tuleb hiiglaslikul püreepadjal ja kirka köögiviljagarniiri all. Liha on eeskujulikult pehme ja hõrk. Ainult et seda on piisavas koguses rasket füüsilist tööd tegeva mehe jaoks.

Dessertide nimistu on küll isuäratav ja võib aimata, et kokk mõistab elegantselt tasakaalustada haput, magusat, soolakat ning timmida erinevaid tekstuure. Alguses menüüd lugedes tahaks nii mõndagi, aga tegelikult ei jaksa ühtegi neist isegi maitsta mitte. Nipp – võtke vaid eelroog ja magustoit, kui ka viimase peale keelt limpsate.

Aperitiiviks tellime Ca’Bolani Proseccot (7 eurot) ja paja kõrvale võtan klaasi Puglia Primitivot (9 eurot). Ei tule ootamatusi ka sealt. Selline kindel, turvaline, rahulik ja romantiline paik, kus kõht koos kallimaga korralikult täis süüa.

Von Gernet Haapsalus

Von Gernet Haapsalus

Toit: traditsiooniline ja maitsev

Teenindus: pidulik

Õhustik: idülliline

Soovitame: jah

Kommentaarid (1)

Teised ajakirjad

Tagasi üles