NAISTEJUTUD Sajakilone eestlane kaotas nagu naksti 20 kilo. Kuidas ta seda tegi?

Külas Rain Vainik
Kas on üldse võimalik kaotada kaalu nii, et dieeti pidama ei pea ja pekid tagasi ei tule? Toitumisnõustaja Rain Vainik annab nõu. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Pekki on meil palju. Millest see tuleb ja kuidas sellest päriselt ka lahti saab? Kehakaalu langetamise teemal levib väga palju libainfot ja soovitusi, mis absoluutselt vett ei pea ja tegelikult hoopis sinu pekikontot kasvatavad. Ehk ajutiselt võtad alla ja siis protsentidega juurde. Toitumisnõustaja Rain Vainik kaotas 20 liigset kilo ning on 18 aastat püsinud keskkooliaegses kaalus. «Pole kunagi tagasi tulnud, pole nagu ohtugi olnud!»

Toitumisnõustaja Rain Vainik on pekkide teemal väga konkreetse ütlemisega: «Vaadates seda, mida inimesed söövad, ma väga imestan, et kõik ei ole ülekaalulised!» Tema sõnul on kogu see toidukeskkond, mille lääne maailm on endale suures mugavuses loonud, niivõrd riukalik, et pekki koguda on imelihtne, normaalkaalu säilitada aga hirmraske.

Kuula ka: NAISTEJUTUD | Salakaval põhjus, mis rikub ära suurema osa suhteid

100 kilo hiilis kukile märkamatult

Tema enda lugu on päris muljetavaldav. 45-aastasena oli kehakaal märkamatult kerkinud 100 kiloni. Ega see Raini ülearu häirinud. Eesti ühiskonnas on kõikide silmis igati okei olla suur mees. «Mõnikord vaatasin ennast, sättisin profiili, aga ega see väga ei seganudki,» meenutab ta. «Kuni sain tõuke hakata sööma teistmoodi.» Ainus asi, mida Rain endale vahel veel ette heidab, on: «Miks ma ei kaotanud liigset kaalu varem!?» Sest tasahilju see lisandub, inimene kohaneb ja ei saa arugi, et veab lisakoormat kaasas. «Kui sa ei tea, kui hea võib olla, siis sa lihtsalt ei teagi, kui hea võib olla!»

Nii energilise, terve ja elurõõmsana pole Rain end raskemas elus kordagi tundnud.

Toitumisnõustaja Rain Vainik on veendunud, et ükski dieet ei tööta. Kiirelt alla, protsentidega tagasi – see on juba valemisse sisse kirjutatud.
Toitumisnõustaja Rain Vainik on veendunud, et ükski dieet ei tööta. Kiirelt alla, protsentidega tagasi – see on juba valemisse sisse kirjutatud. Foto: Erakogu

Rain muutis elustiili päevapealt ning ülekaal tegi kiirelt minekut. «See 20 kilo, mis mul maha võtta oli, kadus nelja-viie kuuga. Siis oli mul käes keskkooliaegne kehakaal. Ja sinna see jäi.» Samasugune sale mees on Rain tänaseks olnud 18 aastat.

Kilodega koos kadusid aastad – noorus tuli tagasi

Kergemas kehas muutus mees korrapealt nooremaks ja aktiivsemaks, justkui hea mitu aastat kadus ühes kilodega. Nüüd harrastab ta ekstaatilist tantsu ja Argentiina tangot ning teatab naerdes, et tutvusringkond on märkamatult noorenenud. «Ma olin viimati tantsinud siis, kui ma olin oma normaalkaalus, keskkooli aegu,» meenutab mees. Vahepeal polnud mingit isu jalga keerutada, raske oli. «Aga kui sain oma kaalu tagasi, siis tuli ka tantsulust äkitselt kusagilt! Kui oled kergem, siis oled ka helgem ja rõõmsam.»

Loe ka: NAISTEJUTUD | Depressioon, ülekaal ja aina purunevad suhted - selle varjatud põhjus võib olla ATH

Lühikest aega suudab igaüks vähem süüa ja kaalust alla võtta. Kuid pikka aega ei suuda ennast piirata ja nälja üle võitjaks jääda mitte keegi.
Lühikest aega suudab igaüks vähem süüa ja kaalust alla võtta. Kuid pikka aega ei suuda ennast piirata ja nälja üle võitjaks jääda mitte keegi. Foto: Shutterstock

Kuidas see Rainil õnnestus?

Mees tundis, et vajab oma ellu muutust. Ta sõitis Hawaiile ja tegeles seal ühe grupiga koos vabastava hingamisega. «Läksime seal matkale laavaväljadele. Üle kahe tunni sinna, pea kolm tundi tagasi, see oli päris väsitav matk,» jutustab Rain. «Meil olid kaasas härrased, kes olid 65–70 aastat vanad. Ja kuskil poolel teel üks neist pakkust, et ta võiks mu kotti kanda.» 45-aastane täis elujõus mees nägi korraga selgelt, et teine on kõvasti vanem, aga palju vitaalsem. Temal saab jaks otsa, vanemal härral on samm ikka kerge. «Mingit isiklikku ahhaa-elamust on vaja, mingit motivatsiooni. Siis hakkad mõtlema.» Praegu tunneb mees, et soovitud muutus tuli isegi loodetust kiiremini. Nüüd jaksab ta vabalt kõiki kotte kanda ja mistahes vahemaasid läbida, sest oma kere on niivõrd kerge kandam.

Kuula ka seda: NAISTEJUTUD | Seks ja söök: «Sain unistuste keha, aga kaotasin seksiisu!»

Mida aasta edasi, seda tähtsamaks teemaks elus saab ka tervis. Kogu kergema elu jooksul ei ole Rainil enda sõnul enam arsti juurde asja olnud. «Mul on kolm korda mõõdetud unearteri seina paksust, see on olnud väga igavalt ideaalne, puhas. Kõik läheb paremaks, raske on isegi ühele asjale osutada.» Raini mõned klassivennad ja -õed on juba surnud, mitmed passiivseks muutunud. Vähesed on sama kerged ja aktiivsed kui keskkooliajal. See, kui noorena inimene end tunneb, sõltub otseselt sellest, kui terve ta on, kui hea on tema enesetunne ja kui positiivsed tema mõtted. Kehakaalu roll on väga suur.

Rain on enda peale pahane vaid ühel põhjusel: miks ta juba palju aastaid varem lisakilosid maha ei pannud ning elustiili tervemaks ja kergemaks ei muutnud!
Rain on enda peale pahane vaid ühel põhjusel: miks ta juba palju aastaid varem lisakilosid maha ei pannud ning elustiili tervemaks ja kergemaks ei muutnud! Foto: Erakogu

Dieet ei aita

«On kaks müüti, mida kaalulangetamiseks usutakse: üks on see, et hakkan dieeti pidama, teine, et hakkan rohkem liikuma, ja kumbki ei anna tegelikult tulemust,» teatab toitumisnõustaja. Dieet ei toimi, sest ühegi loogika alusel see ei saagi toimida. Inimene võib oma nälga alla suruda ja toitumist kontrollida piiratud aja. Siis ta murdub ja hakkab taas sööma.

«Dieedi mõte on mõjuda kiiresti, süüakse isegi poole vähem, kui oleks vaja süüa, ja see ei saa olla jätkusuutlik.» Dieeditades algab kehas nälg. Keha hüüab appi: anna süüa!

Ajutine radikaalne kalorite kärpimine käivitab vaid tervist ja psüühikat kahjustava jojo-ahela, mis kehakaalu ainult kasvatab. «Küsimus on järjepidevuses,» rõhutab asjatundja. «Tasub teha muutusi, mis pakuvad sulle rõõmu ja mida sa oleksid valmis tegema samamoodi kümme aastat järjest. Sest nii kui sa lõpetad, tuleb kõik tagasi!» Kaalu muutus on elustiili muutus – toitumise kohendamine nii, et see oleks tasakaalus võimalikult hea enesetunde, tervise ja normaalkaaluga, on otsus kogu eluks. Hoiatada tuleb ka liiga väikese kaalu jahtimise eest: seda mõistliku menüüga hoida ei saa ning kaasa tuleb hulk tõsiseid terviseriske.

Loe ka seda: OHTLIK AJUPESU | Vaata, kuidas hea-vormi-vandenõu meie elusid röövib

Tabletid ei aita

Kehakaalu alla viivaid tablette on tänaseks mitmeid ja nii mõnelgi sügelevad sõrmed neid kasutama. Lihtne otsetee ju! Kuid sealgi tasub endale aru anda – samal hetkel, kui tablettide võtmise lõpetad, tõuseb ka kaal. Protsentidega. Raini vaade on veelgi radikaalsem: «Tabletid on kõik siiani osutunud kas mittetoimivaks või peaaegu eluohtlikuks, igatahes mitte tervislikuks!» Toitumisnõustaja sõnul on see tableti pakendil alati ka kirjas: tulemus püsib ainult tableti toimel ja kui lõpetad, tuleb kõik tagasi. «See on väga kurb ja kindlasti mitte jätkusuutlik!»

Rain Vainik ja Kristina Herodes «Naistejuttude» stuudios
Rain Vainik ja Kristina Herodes «Naistejuttude» stuudios Foto: Rain Vainik

Trenn ei aita samuti

«Ta ei ole võluvits,» teab toitumisnõustaja. «Kui sa tõesti tahad trenniga kaalust alla võtta, on vaja panustada väga palju. On vaja hakata maratone jooksma.» Ei tasu teha tõtakalt vale järeldust, et kuna trenn kaalu ei langeta, polegi sel mõtet, oh ei! Liikumine on terve ja reibas püsimise valemis vältimatult vajalik. Trenn ja toit teevad koostööd: kahvliga korrigeeritakse kaalu, liikumisega kehakuju ja -koostist. Kui sihtida noorust, siis on samuti liikumine möödapääsmatu – plastiline ja painduv keha aitab end noorena tunda.

«Kui on uuritud vanu hõime, kes elavad looduslikult, siis on leitud, et ega nad nüüd nii palju ka ei jookse,» toob Rain huvitava näite. «Nende elu on meiega võrreldes suhteliselt efektiivne ja suurema osa vaba aega kulutavad nad puhkamiseks. Nad lihtsalt istuvad ja pikutavad selle aja.» Treeninguga liiale minek on samasugune oma keha lõhkumine kui ülesöömine, ületöötamine või ülemäärane muretsemine.

Loe ka: Ülekaalulised söövad sageli väga eeskujulikult! Probleem peitub hoopis muus

Liikumine on vältimatu osa tervislikust elustiilist, kuid kaalu alandamiseks see ei tööta.
Liikumine on vältimatu osa tervislikust elustiilist, kuid kaalu alandamiseks see ei tööta. Foto: Shutterstock

Rohkem värsket

«Minu meetod on süüa oluliselt rohkem taimi,» avaldab toitumisnõustaja. «Taimedest kõht täis. Sa ei pea olema vegan, aga suuremas koguses taimi vajavad kõik inimesed.» Rain rõhutab, et mingit dieeti ta ei pea ja koguseid ei jälgi üldse. Sööb mõnuga just nii palju, kui soovib. Kuid see, mida süüa, mida mitte, mängib siiski päris suurt rolli.

«Oluline on selline termin nagu «kaloritihedus» – kui palju on selle toidu sajas grammis kilokaloreid,» selgitab toitumisnõustaja. Hea arv orientiiriks on 1 – 100 kalorit 100 grammi kohta. Neid toite võib süüa nii palju, kui iganes tahtmist, ilma et see kehakaalule mingit ohtu kujutaks. «Füüsiliselt saab kõht enne täis, kui inimene liiga palju energiat sisse süüa jõuab.» Paljudes loomsetest toiduainetes on aga kaloritihedus oluliselt suurem ja siis tuleks vaadata, et liiale ei lähe. Raini sõnul võiks lihatükk või muu toekam toit olla arvutihiire mõõtu. Teraviljad ja läätsed võiks moodustada veerandi, veidikene lisada pähkleid-seemneid. Kogu taldrik olgu aga rikkalikult täis värvilisi köögivilju, kindlasti ka tumerohelisi.

Loe ka seda: NAISTEJUTUD | Tüli vindub ja vindub ega lõppegi kunagi ära... Tõhus lahendus on siin!

«Siis oled automaatselt õiges vahemikus, ei pea kaloreid lugema, saad kõhu täis ja ta ütleb sulle ise: nüüd aitab.» 

Tema sõnul on jätkusuutliku normaalkaalus püsimise eeldus see, et inimene saab oma kehast päris hästi aru. Mees kinnitab, et see on palju lihtsam, kui arvatakse!

«Tasub süüa oluliselt rohkem taimi,» soovitab Vainik. «Enamikule inimestele kujuteldamatul määral rohkem.» Selle meetodiga on keskkooliaegne kaal ja noore inimese tervis mehel püsinud juba 18 aastat.
«Tasub süüa oluliselt rohkem taimi,» soovitab Vainik. «Enamikule inimestele kujuteldamatul määral rohkem.» Selle meetodiga on keskkooliaegne kaal ja noore inimese tervis mehel püsinud juba 18 aastat. Foto: Erakogu

Kust pekid tulevad?

«Peaaegu kõik, mis sulle poest vastu vaatab, on salakaval,» hoiatab Rain. «Ja inimesed ei orienteeru üldse, milline on ühe või teise toidu mõju. Kõik need valmistoidud hüüavad: «Söö mind, söö mind, siis tule tagasi ja osta uus!» Sellele on väga raske vastu panna ja kaal tuleb märkamatult.» Kaaluteemast küll räägitakse, aga kõike ei räägita lõpuni ära. Inimesed vajavad juhtnööre, mis on tervisele hea ja mis naudingut pakkuvad lisad, mida keha tegelikult üldse ei vaja. Kõike võib süüa, aga mõistlikus suhtes. «Endiselt on väga mugav süüa ebatervislikku toitu, see ei ole üldse mingi küsimus. Keegi ei tõstata sellest probleemi ja tervist rikkuva toidu demoniseerimisega ei minda lõpuni.»

Kasulikku kaaluteemal

Ühelgi muutusel toidusedelis ei ole mõtet, kui see on ajutine. Parem tee väike muutus, mis sulle sobib ja mille juurde suudad jääda kogu eluks

Ajutise toidu piiramisega vaid ajad ainevahetuse tasakaalust välja, tekitad kehas näljatunde, stressi ja suurema soovi ellujäämise nimel toitu talletada.

Dieet ongi loodud andma ainult ajutist, lühiajalist tulemust. Juba selle metoodika on selline, et samal hetkel, kui piiramine lõppeb, kaob ka saavutatud tulemus.

Liikumine on vajalik heaks enesetundeks, terve püsimiseks, keha kujundamiseks, kehakoostise muutmiseks ja vaimse tervise säilitamiseks. Trenn pole vahend kaalu langetamiseks.

Selleks, et olla terve ja kerge, ei ole tingimata tarvis loobuda lihast, küll aga on vältimatult vaja süüa rikkalikult taimi – just neist saame eluks vajalikud ained.

Rain Vainikuga saad suhelda tema lehel Humare Toitumisnõustamine ja tervisetestid.

Kui sind huvitavad vegantoitumise põhimõtted, leiad palju vajalikku Eesti Vegan Seltsi leheküljelt.

Lihtsaid soovitusi tervislikumate valikute tegemiseks ja hulgaliselt kergemaid retsepte leiab leheküljelt fitlap.ee.

Kasulikku teavet toitumisest jagab ka psüüholoogiadoktor Uku Vainik Vikerraadios «Minu mängureeglid»

Kasulik lugemine: Joel Fuhrman «LÕPETAGE DIEEDID, ELAGE TERVISLIKULT»

Peamine on tervis ja enesetunne. Numbrid võivad olla orientiiriks, aga need ei tohiks kunagi saada kinnisideeks. Tervislik kaal on selline, mis vaevata püsib ja milles inimene tunneb end hästi. See võib vabalt olla ka kõrgem keskkooliaja kaalust.

Toitumist muutes tundub alguses paljudele, et kõik head asjad on nüüd keelatud. Rain ainult muigab selle peale: «Maitsemeel muutub!» Tema sõnul hakkab taimne ja vähem rasvane toit üha enam naudingut pakkuma, sest keha saab samuti aru, mis talle kasulik on. Liiga soolane ja rasvane toit aga tapab maitsemeele.

Ettevaatust: imedieetide suurte lubaduste taga varitsevad tõsised ohud!

Kuula ära terve saade – saad teada hulga riukaid, kuidas meil pekid ladestuvad ja milliste meetoditega saab vaid jojo-tsüklis kõikuda, mitte kunagi rasvast päriselt vabaneda. Kuid ka tervislik lahendus on saates peidus. Ning kuhjaga praktilisi näiteid. Räägime kõik suutäis haaval lahti, head kuulamist!

Kas sul on mõni teema või küsimus, mille kohta saadet soovid? Kirjuta: kristina.herodes@postimees.ee. Garanteerime, et oleme materjaliga diskreetsed, inimlikud ja kirjasaatjate suhtes hoolivad.

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 287 osa leiad siit!

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning iga laupäev kell 11 portaalis Postimees Naine.

Oled Sa juba avastanud Eesti parima kodupodcasti? «OMA TUBA, OMA LUBA» värkse episood paneb puid alla pankade ülbele suhtumisele, kuula kindlasti!
 

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles