Koera steriliseerimine või kastreerimine ei kaota vaid võimalust tulevikus järglasi saada, vaid võib avaldada mõju ka looma käitumisele. Millega selle protseduuri puhul veel arvestada, selgitab lähemalt veterinaar Kertu Kivirand.

Eesti keeles on isase ja emase koera viljatuks muutmise protseduuri kohta käibel erinevad terminid, mis võib loomaomanike seas veidi segadusttekitav tunduda. Steriliseerimise käigus eemaldatakse emase koera munasarjad ning emakas, kastratsiooni käigus eemaldatakse isase koera munandid. Alternatiivina on järjest enam levinud keemiline kastreerimine ning suuremates kliinikutes on juba võimalik laparoskoopiline steriliseerimine, mis on väheminvasiivne operatsioon.

Kas ja millal protseduuri peaks ette võtma, sõltub konkreetsest juhtumist ning kõige mõistlikum oleks seda arutada oma loomaarstiga. Lõikuse mõju erinevatele tõugudele ja vanustele uuritakse usinalt edasi ning uut infot, mis aitaks otsuseid vastu võtta, tuleb ajapikku juurde. Nagu enamasti ikka, on protseduuril nii oma plussid kui miinused. Kahjuks ei ole võimalik ette ennustada kõiki võimalikke komplikatsioone, mis konkreetsel loomal võivad tekkida. Suguhormoonid mõjutavad paljusid protsesse kehas ning nende tasakaalu mõjutades võime saada ka ootamatuid tulemusi.

Kommentaarid
Copy