VÕIMAS! Eesti parim politseikoer aitas poevargad kiiresti kinni nabida

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Kätlin ja Romi
Kätlin ja Romi Foto: Lõuna prefektuur / Facebook

Teeme ülevaate, millised Eesti teenistuskoerad on sel aastal tunnustusi pälvinud ja millised on nende suurimad saavutused.

Eesti parim: politseikoer Romi ja koerajuht Kätlin Kentel

30. mail tunnustasid Teenistuskoerte ümarlauda kuuluvad ametkonnad 2022. aasta parimaid koerajuhte ja teenistuskoeri Eestis ning PPA parimaks teenistuskoeraks valiti Lõuna prefektuuri politseikoer Romi, kelle juhiks on Kätlin Kentel (pilt artikli päises).

Kätlin on koerajuhina töötanud kolm aastat ning sama kaua on tema paariliseks olnud ka Belgia lambakoer Romi, kel möödunud aastast ette näidata kolm suuremat saavutust.

  1. 26. septembri öösel sai politsei teate, et Tartumaal Roiu kaupluses oli toimunud sissemurdmine ning vargus. Väljakutsele reageeris ka valves olnud Kätlin Kentel koos teenistuskoeraga Romi. Koer võttis jälje kaupluse tagumise ukse juurest üles ning paar meetrit eemal markeeris koer kauplusest varastatud viskipudeli. Seejärel läks koer mööda jälge ning jälg viis suure hoonete kompleksi juurde, kus koer markeeris ühes põõsastikus kaks paari kindaid. Peale seda jäi koer hoone juurde tiirlema. Koerajuht Kätlin andis juhtumi lahendamisse kaasatud kiirreageerijatele, et nad kontrolliks üle ka antud hoone, kuna arvas, et vargad võivad sees olla. Tänu Romi teravale ninale pidasid kiirreageerijad kinni hoones peidus olevad kaks meest, kes olidki seotud kaupluse sissemurdmisega ning vargusega.
  2. Möödunud aasta augusti algul toimusid teenistuskoerte kutsemeisterlikkuse võistlused Jõulumäel. Kätlin ja teenistuskoer Romi saavutasid seal märkimisväärseid tulemusi. Nimelt saadi patrullkoerte üldarvestuses III koht; ruumides kinnipidamises II koht; koos koerajuht Marekiga parim PPA meeskond, kombineeritud harjutuses koos Marekiga II koht.
  3. Oktoobrikuu toimusid patrullkoerte kutsemeisterlikkuse võistlused ka Leedus. Sealtki võtsid Kätlin ja Romi osa ning saavutasid I koha kuulekuses ja II koha jälje ajamises. Väliskülaliste arvestuses saavutas PPA meeskond I koha.

Põhja prefektuuri parim: politseikoer Sharky ja koerajuht Julia Eesalu

7. juunil kuulutati välja 2022. aasta Põhja prefektuuri parim teenistuskoera ja koerajuhi tandem ning juba neljandat aastat napsasid endale tiitli politseikoer Sharky ja koerajuht Julia.

Eelmine aasta oli Sharky jaoks teguderohke ning peamiselt tegeles ta kadunud või lausa põgenenud inimeste jälje ajamise ja patrullis olemisega. Selle kõrvalt osales Sharky ka narkootiliste ainete otsimisel ja muude asitõendite tuvastamisel.

Politseikoer Sharky ja koerajuht Julia Eesalu
Politseikoer Sharky ja koerajuht Julia Eesalu Foto: Põhja prefektuuri Facebooki leht

Jaanuarist saab meenutada juhtumit, kus tulistamise sündmuskohal oli vaja kiiret abi relva üles leidmisel. Kutsungile reageerisid Sharky ja Julia ning vaid mõne hetke jooksul oli tulirelva asukoht teada. 

Veebruaris toimunud röövimiselt suutis Sharky enda terava ninaga leida asitõenditena raadiojaama, nokamütsi ja gaasiballooni. Neid lugusid Sharky tegude kohta leidub küll ja veel, sest kokku reageeris Sharky juhtumitele eelmisel aastal lausa 39 korral.

Lisaks ei saa mainimata jätta ka selle paari olulist rolli ennetustöös. Tihti käib just see edukas tandem Harjumaa kandis lastele ja ka täiskasvanutele teenistuskoerte tööd tutvustamas.

Eripreemia: koerajuht Ketlyn ja teenistuskoer Isak

11. mail tunnustas Tallinna Rotary klubi nelja parimat noort politseinikku, preemia said ka koerajuht ning teenistuskoer. Noorte politseinike tunnustamine on iga-aastane traditsioon, mis sai alguse 2001. aastal, kui Tallinna Rotary klubi kinkis politseile teenistuskoera kutsika.

Sellekordse preemia sai koerajuht Ketlyn ja teenistuskoer Isak. Kümne aasta eest Kärdla politseijaoskonna koerajuhi ametikohale asunud Ketlyn võttis omale äärmiselt vastusrikka rolli - koerajuhi koht oli jaoskonnas äsja loodud ja Hiiumaa politseis täiesti uus amet.

Alustava koerajuhina läbis Ketlyn põhjalikud koolitused ning 2014. aastal sai temast tubli ja toreda teenistuskoera Gen-Chi-Isaki perenaine. Ketlyni käe all kasvas Isakust taibukas politseikoer, kes oskab ajada jälge ja avastada narkootilisi aineid. Ketlyni pühendunud ja järjepidev töö nii iseenda kui koeraga on olnud igati edukas – möödunud aastal avastasid nad neljal korral suures koguses narkootilist ainet.

Tallinna Rotary klubi tunnustas Kärdla politseijaoskonna koerajuht Ketlyn Pälli ja tema 9-aastast teenistuskoera Isakut suurepärase töö eest.
Tallinna Rotary klubi tunnustas Kärdla politseijaoskonna koerajuht Ketlyn Pälli ja tema 9-aastast teenistuskoera Isakut suurepärase töö eest. Foto: Lääne prefektuur / Facebook
Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles