KÕRGE LENNUGA EESTLANNA 22-aastaselt juhiks: elus ei vii edasi ainult head hinded

Christin Krass
, Suvereporter
Copy

«Kui lõpetad öövahetuse kell 8, aga pead ülikoolis kell 11 olema, siis see annab tunda. Nüüd neli aastat hiljem ma saan öelda, et see kõik oli seda väärt» lausub ääretult motiveeritud ja naerusuine Tallinna Lennujaama reisiterminali äripindade müügijuht, vaid 24-aastane Carol Randlepp.

Tallinna lennujaama reisiterminali äripindade juht Carol Randlepp
Tallinna lennujaama reisiterminali äripindade juht Carol Randlepp Foto: Teele Toova/Postimees/Scanpix

Istume maha Tallinna Lennujaamas saabunud lendude ala R-Kioskisse. Nõustume mõlemad, et R-Kiosk on just see koht, kus välismaalt tagasi tulles saab selle esimese maitse oma kodumaast taas suhu — lennujaama R-Kioski seljanka viib keele alla, soovitame mõlemad seda kõigile.

Oma noorest vanusest hoolimata on Carol jõudnud kiirelt kaugele. Praegu vastutab ta Tallinna Lennujaama müügiosakonnas reisiterminali tulude eest ja hoolitseb selle eest, et lennujaama pinnal tegutsevatel ettevõtetel nagu näiteks R-Kiosk, oleks lennujaamaga sujuv koostöö. Lisaks töötamisele, sooritab Carol magistriõpinguid TalTechis, tegeleb aktiivselt spordiga ja aitab juhtida ka Lennujaama spordiklubi. Kes tahab see jõuab - Carol on selle ehe näide.

Nimeta seda trendikalt manifesteerimiseks või unistamiseks, aga mul on näiteks üks video, mille tegin enne oma praeguse ametipostile kandideerimist. Ma ütlen selles videos kaamerasse, et ma saan selle müügijuhi ametikoha. Ja nii see läkski.

Caroli tee oma valdkonna spetsialistiks ei toimunud muidugi üle öö. Bakalaureuseõpingute ajal, olles vaid 19-aastane, jäi talle silma Lennujaama klienditoe spetsialisti töökuulutus. Avaldust sisse andes ei olnud ta üldse kindel, et teda sinna valitakse.

«Kui ma ülikooli teed alustasin, ei uskunud ma, et ma saan endale sellise karjääri. See kõik tuli väga äkitselt. Raske oli uskuda, et mind üldse valitakse sellisele alale, olles ise vaid ühe korra lennukiga lennanud.» räägib Carol. «Üsna pea pärast «jah» vastuse saamist, sain selgeks, et lennundus on mitmetahuline maailm, see on minu koht, mida tahan läbi ja lõhki avastada. Praegu, ka neli aastat hiljem, õpin ma iga päev midagi juurde.»

Lennundus on mitmetahuline maailm, see on minu koht, mida tahan läbi ja lõhki avastada.

«Klienditoe spetsialistina alustades oli alguses muidugi väike ärevus sees. Töö tegi keeruliseks asjaolu, et õppisin samal ajal ülikoolis ning kui juhtusin olema öövahetuses, siis see tähendas, et lõpetasin kell 8 töö ning ülikooli esimene loeng algas juba kell 11. Selline töörütm annab tunda aga üsna pea saadud ametikõrgendus andis kindlust, et tööandja näeb mu potentsiaali ja edasi tuleb täie rauaga panna» ütleb Carol.

Tallinna lennujaama reisiterminali äripindade juht Carol Randlepp
Tallinna lennujaama reisiterminali äripindade juht Carol Randlepp Foto: Teele Toova/Postimees/Scanpix

Aga, kus see huvi sinus lennunduse vastu tuli?

«Mul ei olnud otseselt kindlat plaani lennundusvaldkonnas karjääri teha, kuid siin tööd alustades sain peagi aru, et karjäärivõimalusi on selles valdkonnas palju. Lennujaama mitmetahuline töö ja eriilmeline seltskond haarab endaga kaasa kõik, kel huvi laia maailma avastamise vastu. Julgustan neid, kes on kaalunud tööd lennujaamas — Tallinna Lennujaam on ääretult vastutulelik ja noori kaasav asutus» jagab Carol oma kogemusi.

Olen alati aru saanud, et oma loomuliku suhtlemisoskusega ei vaja ma elus edasi jõudmiseks ainuüksi häid hindeid. Südikus, motivatsioon, sisemine leek on see, mis aitab mind kordades kaugemale jõuda.

«Elus on mind kõvasti edasi liikuda aidanud tahtejõud. Seda on mul on väikesest peale palju olnud. Mul pole lihtne lapsepõlv olnud, aga see on mind omakorda sütitanud veelgi kaugemale pürgima — et olla võimalikult kiirelt võimalikult kõrgel. Tulevikus tahaksin olla igas mõttes vaba — finantsiliselt, tööalaselt, aja planeerimises ja kõiges muus ja ma usun, et tahtejõud aitab mul oma eesmärkidele lähemale jõuda.» ütleb Carol.

Caffeine, mis avati 2022. oktoobris Tallinna Lennujaamas on Caroli esimene läbiviidud projekt.
Caffeine, mis avati 2022. oktoobris Tallinna Lennujaamas on Caroli esimene läbiviidud projekt. Foto: Teele Toova/Postimees/Scanpix

Väikesest marakratist (tema enda sõnad) Carol kasvas üles Jõhvis, unistades saada ühel päeval ärijuhiks. «Ilmselt unistus töötada ärijuhina tulenes minu isalt. Ta oli müügijuht, seega lapsepõlves sai ikka ärikohtumistel kaasas käidud ja selles maailmas oldud». Lapsena oli Carol pigem krutskeid täis ja ülemeelik, kes pidi kogu aeg millegagi aega sisustuma — küll oli selleks rahvatants või sport, hilisemas eas ühiskondlikes tegevustes osalemine.

«Ma ei ole pidanud koolis otseselt tuupima, samas õpikutark ma pole kunagi olnud, hinded olid mul alati pigem rahuldavad. Kuid, olen alati aru saanud, et oma loomuliku suhtlemisoskusega ei vaja ma elus edasi jõudmiseks ainuüksi häid hindeid. Südikus, motivatsioon, sisemine leek on see, mis aitab mind kordades kaugemale jõuda» toob Carol oma tugevusi välja.

Igaüks teeb vigu, tähtis on need omaks võtta — seeläbi arendame ennast täismahus.

Olles vaid aasta töötanud lennujaama infoteeninduses ja 8 kuud reisiterminali vahetuse vanemana otsustas Carol, et nüüd on õige aeg samm või kaks kõrgemale astuda. Ta kandideeris müügiosakonna spetsialisti ametikohale, kuhu oli kandideerinud mitukümmend inimest. Esimese löögina jäi ta napilt kõrvale, kuid mingi aja möödudes talle pakuti seda kohta taas. «Jah vastus tuli minult sekundiga» meenutab Carol oma tänaselt ülemuselt saadud kõne.

Sinu praegune ametipost — reisiterminali äripindade müügijuht — tundub päris vastutusrikas olevat. Kuidas sa ise end selles tunned?

«Eks esimestel kohtumistel käsi ikka värises. Eriti, kui sinu vastas istuvad kogenud ärimehed. Aga, siis vaatan end kõrvalt ja saan aru, et «mida ma pabistan, ma olen nii noor ja kõik on ju ees. Igaüks teeb vigu, tähtis on need omaks võtta, seeläbi arendame ennast täismahus.» ütleb Carol.

Tallinna lennujaama reisiterminali äripindade juht Carol Randlepp
Tallinna lennujaama reisiterminali äripindade juht Carol Randlepp Foto: Teele Toova/Postimees/Scanpix

«Minu töö peamine fookus on lennujaama äripindade arendus ja selles on omavahel põimitud nii lennundus kui äriarendus — kaks valdkonda, mis mind paeluvad. Alustasin sellel ametipostil, kui maailma oli tabanud Covid-19 kriis. See tegi sisseelamise kindlasti raskemaks. Täna on maailm silmitsi veel teise mitme kriisiga — sõda, inflatsioon ja majanduslangus — kõik need tegurid mõjutavad lennujaama töö keskkonda. Üritan oma töös klientidele olla võimalikult vastutulelik ja hinnata neid võimalikult mitmelt erinevalt tasandilt. Aga see on kujunenud ajaga koos.» toob Carol välja oma töös esinevaid väljakutseid.

Kas on olnud hetki, kus meestekeskses ärimaailmas vaadatakse noorele tüdrukule pigem ülevalt alla?

«Tänapäeva ärimaailmas kohtab sellist suhtumist ilmselt juba oluliselt vähem, kui varasemalt. Üldiselt on koostööpartneritega suhtlus alati hästi sujunud ja negatiivseid eelhoiakuid ma ei taju. Samas, mind on alati peetud vanemaks kui ma tegelikult olen.» ütleb Carol naerdes. «Kui ma räägin mõistlikku juttu, siis ega inimene ei pane nii palju pilti kokku ka, kui vana ma tegelikult olen.»

Mis oskusi on sul vaja, et oma töös läbi lüüa?

«Inimeste tundmaõppimist, läbirääkimisoskust, külma närvi säilitamist» loetleb Carol, «aga see kõik tuleb ajaga. Olulised on ka kahe jalaga maas olemine ning rahulik ja enesekindel suhtlusstiil, sest see näitab küpsust. Kui sahmiksin ringi nagu peata kana, siis see näitaks ka teistele, et ei suuda hoomata kõike».

Kui ma räägin mõistlikku juttu, siis ega inimene ei pane nii palju pilti kokku ka, kui vana ma tegelikult olen.

Kas sul on ka eeskujusid, kellele vaatad alt üles?

«Kui ma olin noorem, siis mu suur eeskuju oli Marina Kaljurand. Tema südamlikkus ja ambitsioonikus on imetlusväärne. Lennunduse peal töötades on minu unistuste inimeseks, kelleks tahan ka ise pürgida, saanud endine Tallinna Lennujaama juhatuse esimees ja praegune AS Tallink Grupi juhatuse liige Piret Mürk-Dubout. Ta on vapustav ja äärmiselt soe naine, nii oma olemuselt kui juhina.» toob Carol välja oma eeskujud.

Tallinna lennujaama reisiterminali äripindade juht Carol Randlepp
Tallinna lennujaama reisiterminali äripindade juht Carol Randlepp Foto: Teele Toova/Postimees/Scanpix

Mis on su moto, mis sind elus edasi kannab?

«Ära iial ütle iial» on esimene, mis talle pähe tuleb. Öeldakse, et see, mis esimesena ka mõttesse tuleb, on kõige ehedam. «Mõttejõul on väga suur mõju. Nimeta seda trendikalt manifesteerimiseks või unistamiseks, aga mul on näiteks üks video, mille tegin enne oma praeguse ametipostile kandideerimist. Ma ütlen selles videos kaamerasse, et ma saan selle müügijuhi ametikoha. Ja nii see läkski.» räägib Carol.

«Igaüks peab leidma oma kire üks hetk oma elus. Kui sa oled selle leidnud, teinud tööd selle nimel ja jäänud kõige selle juures ka truuks iseendale, siis on süda rahul.» ütleb Carol. «Minu eesmärk on karjääriredelil tõusta nii kõrgele, et saan enda tulevastele lastele lubada kõike, mida nad tahavad. See sütitab mind ka töötama.»

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles