OHTLIK 10 argist asja, mis võivad suvel lemmiku tervisele tõsist kahju teha

Lemmikute suvi Foto: Shutterstock
Copy

Kas teadsid, et päikesepõletuse võib saada ka karvane sõber? Et iga koer ei oskagi ujuda? Et paljud koerad ei tule kondi söömisega enam toime? 

Suvel varitseb lemmikuid mitu niisugust ohtu, mille peale isegi ei tuleks! 

1. Palavus

«Ilm on ilus,» rõõmustavad lemmikute peremehed. Enamikes paikades täna ei saja, saab päevitusriided selga ajada ning suvist päikest nautida. Vaene lemmikloom aga oma kasukat maha ajada ei saa ning temal on palav! Kass hoiab varju, koer aga otsib kohta, kus end vette kasta. On hea, kui lähedal on tiik või veekogu, kuhu koer end jahutama saab minna. Erilise hoolega tuleb jälgida, et jahe joogivesi oleks loomadele kogu aeg saadaval. Ka koer võib saada kuumarabanduse! Esmaabi sel korral on jaheda veega kastmine ning jootmine.

Pilt Postimees Lemmiku fotokonkurssilt «Lemmikute suvepuhkus». Take on kümnekuune Yorki terjer, naudib oma esimest kuuma suve.
Pilt Postimees Lemmiku fotokonkurssilt «Lemmikute suvepuhkus». Take on kümnekuune Yorki terjer, naudib oma esimest kuuma suve. Foto: Erakogu

2. Päikesepõletus

Võid sinisilmselt arvata, et loomakese karvakasukas ju kaitseb teda päikese eest, kuid sellest ei pruugi alati piisata, kirjutab vecc24.com, loomade kiirabileht Veternary Emergency and Critical Care. Nii mõnelgi loomal on piirkondi, kus karvkate teda vajalikul määral ei kaitse – nina ümbrus, kõhualune, kõrvad. Inimeste päikesekreemi loomale määrida ei tohi. Lahendus on lihtsalt piirata aega, mil lemmik aktiivse päikese ajal järjest õues viibib. Mitte üle tunni! Enamik nõustub meelasti varjus olema kui ka peremees on seal.

Pilt Postimees Lemmiku fotokonkurssilt «Lemmikute suvepuhkus». Meie labrador Freddie naudib suvel meres ujumist ning lemmiktegevuseks on talle vette visatud kummiussi äratoomine ning selle taltsutamine.
Pilt Postimees Lemmiku fotokonkurssilt «Lemmikute suvepuhkus». Meie labrador Freddie naudib suvel meres ujumist ning lemmiktegevuseks on talle vette visatud kummiussi äratoomine ning selle taltsutamine. Foto: Erakogu

3. Vesi

Võib kõlada üllatavalt, aga mitte kõik koerad ei ole head ujujad. Kui lemmik jookseb suure hooga palavuse eest vette siis jälgi, et ta seal hakkama saaks ning iseseisvalt ka välja tulla oskaks. Loomad on nagu väikelapsed – ära jäta neid veekogu ääres hetkekski valveta.

Pilt Postimees Lemmiku fotokonkurssilt «Lemmik sööb». Tark kass Jossu annab häälekalt märku, et vein pole teps mitte üks joogiks kõlbav kraam! Kuid ettevaatust - vahel on toidud, mis inimesele vägagi tervislikud, lemmikule sootuks mürgised!
Pilt Postimees Lemmiku fotokonkurssilt «Lemmik sööb». Tark kass Jossu annab häälekalt märku, et vein pole teps mitte üks joogiks kõlbav kraam! Kuid ettevaatust - vahel on toidud, mis inimesele vägagi tervislikud, lemmikule sootuks mürgised! Foto: Postimees

Loe ka: Kui jood hommikul neid jooke, on sul seedimine laitmatu ja energiat rohkem

Ettevaatust - loomaga jaanipäev pidusööki jagades tuleb see eeskätt talle turvaliseks muuta! Vaata, et toit poleks liiga kuum, soolane ega rasvane ning grilltikku serveerida ei tasu!
Ettevaatust - loomaga jaanipäev pidusööki jagades tuleb see eeskätt talle turvaliseks muuta! Vaata, et toit poleks liiga kuum, soolane ega rasvane ning grilltikku serveerida ei tasu! Foto: Shutterstock

4. Valesti söömine

Truud lemmikud teevad järele täpselt seda, mida inimesed ees – nad söövad ennast jaanipäeval haigeks, hoiatab Shallowfordi loomakliinik Ameerikas koeraomanikke. Eeskätt teevadki endale viga suurema isuga koerad, kassid on enamasti arukamad sööjad.

LOE, ENNE KUI NEELAD | Tavaline eestlane paneb jaanipäeval nahka lihahunniku, mis on liig isegi... 

Hullem veel, õige paljud loomad usaldavad, et kõik mis peremehe laualt tuleb, kõlbab süüa. Kahjuks pole see tõsi. Jaanipäevased grillid on ülemäära soolased, täis maitseaineid ja maitsetugevdajaid. Samuti on need sageli liiga rasvased – parem kui neid ei puutuks ei inimene ega loom.

Pilt Postimees Lemmiku fotokonkurssilt «Lemmik sööb». Koer grillipeol.
Pilt Postimees Lemmiku fotokonkurssilt «Lemmik sööb». Koer grillipeol. Foto: Erakogu

5. Kurjad kondid

Kes meist poleks kuulnud, et kont tulebki koerale anda. Ka see pole päriselt tõsi. Koerad ei oska enam konte süüa. Kui koer on loomult ablas sööja võib ta endale liiga teha – kondi teravad ääred vigastavad tema suud, kont võib kurku kinni jääda ja ka seedekulglas loomale haiget teha. Koerad võivad kondiga hambaid lõhkuda.

Loe ka: STAARI LEMMIK | «Ema hülgas kutsika. Ta oli nii tilluke, et mahtus mulle peopessa ja ei osanud veel vettki juua...»

Tahad maiust pakkuda, siis serveeri oma lemmikule pidupäeva puhul midagi, mis ekstra koertele loodud!

Pilt Postimees Lemmiku fotokonkurssilt «Lemmik sööb». «Fotol on Aadu ja Ruudi Cakes koerte muffin. Õnneks oli muffin poes külmutatud, muidu oleks see söömine lõppenud alla sekundi,» räägib perenaine. «Üldjuhul ihaldab Aadu kõike, mida isegi sööd ja ila jagub küllaga. Isegi kui mõned värskemad asjad välja sülitada, siis lõpuks sööb ta kõik ära. Lemmikud on porgandid, aga herned, kurgid ja loomulikult lihabaasil maiused. Kui Aadu midagi teha ei taha, tuleb maius kätte võtta ja kõik saab tehtud!»
Pilt Postimees Lemmiku fotokonkurssilt «Lemmik sööb». «Fotol on Aadu ja Ruudi Cakes koerte muffin. Õnneks oli muffin poes külmutatud, muidu oleks see söömine lõppenud alla sekundi,» räägib perenaine. «Üldjuhul ihaldab Aadu kõike, mida isegi sööd ja ila jagub küllaga. Isegi kui mõned värskemad asjad välja sülitada, siis lõpuks sööb ta kõik ära. Lemmikud on porgandid, aga herned, kurgid ja loomulikult lihabaasil maiused. Kui Aadu midagi teha ei taha, tuleb maius kätte võtta ja kõik saab tehtud!» Foto: Erakogu

6. Tervislik kraam laualt

Jaanilaual leidub sageli muudki, mida koertele pakutakse. Ei tasu eeldada, et kui koer seda isukalt sööb, siis küllap on see talle hea. Võib olla ka vastupidi.

Loe ka: Need 3 toodet peaksid olema kõigi 40+ vanuses naiste menüüs

Jah, avokaado on inimesele ülimalt kasulik. Tervisepomm avokaado ei sobi aga sugugi lemmiku toiduks – selles sisaldusvad rasvahapped on kasulikud inimesele, kuid mürgised koerale. Ka piimatooted on loomadele ohtlikud – nende seedesüsteem saab hakkama ainult oma ema piimaga varasel kutsikaperioodil. Samuti on keelatud kõik, milles sisaldub suhkur, sool on ohutu vaid üliväikeses koguses, muul juhul võib viia sodiumi mürgituseni.

Pilt Postimees Lemmiku fotokonkurssilt «Lemmikute suvepuhkus». Viki koos oma parima sõbra Roosiga suve nautimas. Viki on meie pere pesamuna ja üks igati lustlik ning muhe taksipreili, kellele meeldib suveõhtuti õues liblikaid püüda.
Pilt Postimees Lemmiku fotokonkurssilt «Lemmikute suvepuhkus». Viki koos oma parima sõbra Roosiga suve nautimas. Viki on meie pere pesamuna ja üks igati lustlik ning muhe taksipreili, kellele meeldib suveõhtuti õues liblikaid püüda. Foto: Erakogu

7. Puugid

Eestis oleme «nautinud» mitut puugirikast aastat järjepanu. Puugiinfo.ee hoiatab, et meie lemmikud lippavad enamasti ringi just seal kus puugid jahti peavad, rohuvööndis. Ainus võimalus on koeri sagedasti kontrollida. Eeskätt kontrolli üle «magusamad» kohad – kõht, käppade sisekülg, käpad, kõrvad, kael.

Kui avastate puugi, siis tuleb see eemaldada nii kiiresti kui võimalik, tehes seda puuki vihastamata, tervelt. Heaks abimeheks on spetsiaalne abivahend, mis võiks jaanivarustuse hulka kuuluda ja aitab ka inimese puhul. Hoidu puugi puhul rahvatarkusest – õli, või, alkoholi ega midagi muud ei tohi puugile määrida! Kuid peale puugi eemaldamist desinfitseeri tema hammustuskoht. Ole valvel – lemmik võib tegutseda ka «puugitaksona» kes transpordib kõrges rohus varistevad puugid laua juurde inimesi sööma.

Mesilased on sõbrad kuni neile kogemata peale ei astu. Lemmikule võib nõelamine palju tõsisemad tagajärjed kaasa tuua.
Mesilased on sõbrad kuni neile kogemata peale ei astu. Lemmikule võib nõelamine palju tõsisemad tagajärjed kaasa tuua. Foto: Erik Prozes

8. Mesilased

Nii koer kui kass võib murul ringi joostes saada mesilase käest nõelata. See on lemmikule valus ja ebameeldiv, tekkib paistetus. Aga temale on see ka ohtlikum kui inimesele. Eesti Loomakaitse Selts soovitab vastumürgiks kaasa pakkida rästikutabletid, mis nagu nimigi ütleb, aitavad ka rästikuhammustuse korral. Tabletid aitavad nii nõelata saanud kassi kui koera ja õige doos valitakse loomakese suuruse järgi.

Pilt Postimees Lemmiku fotokonkurssilt «Lemmik sööb». Pipile meeldib kõik, mis hea - peaasi, et rohkem saaks.
Õnneks grissinid kõlbavd süüa, aga jutt oleks teine kui lemmiku roaks langeksid grilltikud...
Pilt Postimees Lemmiku fotokonkurssilt «Lemmik sööb». Pipile meeldib kõik, mis hea - peaasi, et rohkem saaks. Õnneks grissinid kõlbavd süüa, aga jutt oleks teine kui lemmiku roaks langeksid grilltikud... Foto: Erakogu

9. Grill

Grillimise protsess võib luua mitmeid ohtlikke olukordi lemmikutele. Kui miski lõhnab isuäratavalt võib koer tunda kiusatust seda lakkuda. Tasub olla valvas, et kuum grillrest poleks talle ligipääsetav. Samuti võib mõni nutikam, julgem ja suurem koer end «ise teenindada» - virutada grillilt kuuma, veel valmimata liha. See võib looma kõrvetada! Veelgi suurem oht on koerale grillitikud – need lõhnavad isuäratavalt ja kui koer neile ligi pääseb, võib ta üritada need nahka panna ja endale tõsiseid vigastusi tekitada.

Sel aastal suuri lõkkeid ei teha, aga valvel tasub olla ka väikeste osas.
Sel aastal suuri lõkkeid ei teha, aga valvel tasub olla ka väikeste osas. Foto: Marianne Loorents

10. Tuli

Enamasti on loomad targad ja ei lähe tulele ligi. Mõni võib küll jäljendada peremeest – kui inimene kipub üle lõkke kargama võib seda eeskuju järgida ka tema truu koer ning ennast põletada. Sel aastal on suured tuled enamikes Eestimaa paikades keelatud, aga ka väikeste lõkete puhul tuleb olla väga tähelepanelik. Traditsioonide kohaselt kogutakse jaaniõhtuks lõkkematerjali pikka aega, mis loob eraldi ohu – keegi väike metsaelanik võib olla lõkkesse vahepeal pesa teinud. Veendu, et lõkkekuhilas keegi ei ela, enne kui tule otsa paned.

Lemmikutega juhtuvad enamasti õnnetused siis kui peremees nad unustab. Kui oma koera heaolule tähelepanu pöörad ja neid kümmet ohtu vältida oskad, läheb kõik hästi.

«Minu lemmiku suvepuhkus 2023» konkursil osalemiseks:

  • saada suvine pilt või video oma lemmikust aadressile lemmik@postimees.ee;
  • lisa sellele pealkiri ning lühike kirjeldus;
  • kirjelda lühidalt oma lemmiklooma. Kui tal on mõni eriline oskus, too ka see välja, kuid see pole kohustuslik.
  • Osalejate vahel jagame välja väärtuslikud auhinnad, mille paneb välja PetCity. Võitjad kuulutame välja septembri alguses.
  • Vaata 2023 lemmikute suvegaleriid siit! Pilte lisandub iga päev.
Pilt Postimees Lemmiku fotokonkurssilt «Lemmikute suvepuhkus». Saatja kirjutab, et 7 kuuse chow chow Luna lemmiktegevusteks on väljas nuuskimine, magamine ja juustu söömine. Kuumadel suvepäevadel armastab Luna varjus peesitada ja jäätist lipsida. Muidugi meeldib Lunale preilile kohaselt ka tähelepanu ja kena väljanägemine.
Pilt Postimees Lemmiku fotokonkurssilt «Lemmikute suvepuhkus». Saatja kirjutab, et 7 kuuse chow chow Luna lemmiktegevusteks on väljas nuuskimine, magamine ja juustu söömine. Kuumadel suvepäevadel armastab Luna varjus peesitada ja jäätist lipsida. Muidugi meeldib Lunale preilile kohaselt ka tähelepanu ja kena väljanägemine. Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles