NAISTEJUTUD Ülimalt ohtlik supervaimsus: «Nii kaob side reaalse maailmaga!»

Maria Baydar hoiatab
Maria Baydar, coach ja polüteraapia looja Foto: Karen Härms
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Eneseareng on inimesele hea, selles pole kahtlust. Kuid sel teekonnal varitseb ka tõsiseid ohte. Näiteks võib jääda supervaimsuse lõksu. Mis see on, kuidas selliseid inimesi ära tunda ja kuidas ennast hoida, räägib coach ja koolitaja Maria Baydar. Saatejuht Kristina Herodes.

Polegi see enesearengu teele minek üks helge heinamaa, vastupidi. «Vahepeal läks supervaimsusse kaldumine korralikult üle piiri,» ütleb Maria halastamatu otsekohesusega. «Aga nüüd ma loodan, et need roosad prillid hakkavad maha tulema. Mis siis juhtub, kui inimene supervaimsusse kaob? Tema juured kaovad ära! Tal kaob ühendus reaalse maailmaga, ta ei suuda enam toimuvat teadvustada ega teistega ühendust luua.»

Loe ka: NAISTEJUTUD | «Eestlaste kompleksid tuleks kõik panna suurele ekraanile! Need on...»

Supervaimsusse kadumine on täiesti reaalne, ohtlik ja sage probleem. Kuid samamoodi, nagu endast arusaamisel, on siingi parimaks kaitsjaks selle ohu rahulik ja selge teadvustamine. Esmalt teeme mõisted klaariks.

«Mis on supervaimsus? See on ülim spirituaalsus, mis väljendub põgenemises – inimene ei taha oma probleemide ja väljakutsetega tegeleda ja põgeneb vaimsetesse praktikatesse,» selgitab Maria. «Inimene annab vastutuse kellelegi teisele, näiteks mõnele vaimsele autoriteedile. Põgenemine võib väljenduda ka selles, et inimene on pidevalt hõivatud teiste probleemidega, siis ei pea ta enda asjadega silmitsi seisma.»

Just «ära sõitnud» seltskond annab tõuke igasugu uhhuu-juttudeks ja kahtlusteks, et reaalsustaju võib vaimsusega tegelema hakates kaduda. See võibki sel moel olla ülimalt ohtlik. Kuid on ka arukas ja inimesele kasulik alternatiiv.

Maria Baydar saates «Naistejutud», saatejuht
Maria Baydar saates «Naistejutud», saatejuht Foto: Kristina Herodes

Ettevaatust – see on põgenemine

Kahjuks pole see sugugi vähem ohtlik põgenemine kui mõni teine, näiteks sõltuvus alkoholist, mõnuainetest, ületöötamisest, ülesportimisest või millestki muust. Põgenemine on elu aseaine. Õnnelik elu algab vastutuse võtmisest, mitte põgenemisest. 

Millised on vaimselt terve inimese tunnused? Leia need loost Toivo Niibergiga. Esikohal on reaalsuse selge tajumine. Just see võib olla supervaimsusse triivinud inimesel puudu või osaliselt häiritud. Õpetus ja seda kandev guru võivad tunduda kriitikaülesed. Mõni tavaline elusituatsioon seostub «madala sagedusega» ja sellest saab tabu, mida iga hinna eest vältida. Kuid täiesti ekslik on arvata, et spirituaalses ringkonnas hõljuvad varjupooleta tüübid. Kahjuks tuleb kõikjal maailmas välja, et nende kuri pool võib olla suuremgi! Kes poleks lugenud vaimsete õpetajate halvast iseloomust, nartsissistlikkusest või hämaratest tegudest. 

«See on uskumatu, inimesed ei kujuta ise​gi ette, kui suur vari on spirituaalses maailmas tegelikult,» hoiatab Maria Baydar. «Seda nimetatakse spirituaalseks egoks. Arvatakse, et ma olen nii valgustunud, nii tark, et ma ei pea enam arenema.» Tavaline on, et soovides olla parem kui teised, eitatakse enda tumedat poolt täielikult.

Loe ka: NAISTEJUTUD | Just selliseid inimesi on hirmus raske juhtida, kuid nad saavutavad kõige rohkem! 

Kuidas lõksu langenuid ära tunda?

«See ongi nüüd üks salakaval koht – kui sa sinna supervaimsusse triivid, siis sa ei saa sellest ise aru,» hoiatab Maria Baydar. «Esimene märk on see, kui sa üritad kõiki parandada ja kõigile õpetussõnu jagada. Sina tead! Sa enam ei kuula teisi.» Kuid koolitaja möönab, et selle märkamiseks peab enda vastu väga aus olema, tavalisem on eitamine.

Küll aga panevad muutust tähele teised. Märka, kes kipub igas küsimuses võtma positsiooni «mina olen see tark, kes teab». Esimene joon, mis hästi silma hakkab, on hirm olla või näida rumal. Seda kaitseb jäikus, vahel isegi agressiivsus. Riiva tema rumalusehirmu ja ta tõestab kohe, kui rumal oled sina ise. Teine hirm on mitte sobida või kaotada oma vaimne ego. Äkki ma ilma selleta polegi mitte keegi? 

Mis supervaimsusse langemise eest kaitseks? Reaalsusega teadlik kontakti hoidmine. Palju aitavad lähedased ja avatud inimsuhted – kaaslane kohe peegeldab, kui tasakaal hakkab kaduma. Kuid neil inimestel sageli ei ole sügavaid lähedasi suhteid. «Ja miks neil ei ole? Nad tegelikult kardavad elu,» lajatab Maria otsekoheselt. «Nad jäävad egosse kinni, et kaitsta oma mina. Neil on raske teist mõista. Kui sa minu pilli järgi ei tantsi, siis mulle ei sobi! Siis mina olen tugev, iseseisev ja lähen minema.»

Sageli käib äratriivimisega kaasas haldussuutmatus, oled justkui väga vaimne, mediteerid ja manifesteerid, kuid reaalsus seda ei peegelda. Praktiline igapäevaelu käib sel inimesel üle jõu. «Vaimseid inimesi, kes tulevad toime ka maiste asjadega, vaadatakse imelikult,» toob Maria välja ühe huvitava vastuolu. «Ma tahakski öelda, et tõeline vaimsus on ühendus maise ja hingelise poole vahel. Just tasakaal on tõeline vaimsus ja meisterlikkus.»

Sind võiks huvitad ka: NAISTEJUTUD | Rasketel ja muutlikel aegadel peavad vastu need, kellel on...

Maria Baydar on veendunud, et igaüks suudab end ise tervendada, ja annab ka nõu, kuidas seda teha
Maria Baydar on veendunud, et igaüks suudab end ise tervendada, ja annab ka nõu, kuidas seda teha Foto: Karen Härms

Kes mina üldse olen? 

Miks on nii paljud inimesed õnnetud ja rahulolematud? «Me anname vastutuse oma elu õnne eest kellelegi teisele,» arvab Maria Baydar. «Ja elame teiste unistusi.» Kuidas siis elada enda unistusi? See polegi nii udune asi. Täiesti võimalik on teema haaval oma emotsioonides, mõtetes, unistustes ja elus korda luua. Kõik algab teadvustamisest – mis on minu vajadused ja piirid, mida ma ise üldse tahan? Mis on minu varjupool ja milliseid lahendamata olukordi kannan kaasas lapsepõlvest? Mida ma endale eitan? «Enesearmastuse tervendamine, töö oma ego ja varjuga – see aitab teadvustada, miks ma olen selline inimene, nagu olen, ja miks ma tahan selliseid asju, nagu tahan.»

Saa kõigepealt teada. Kõlab nagu lihtne soovitus, tegelikult ei ole. Paljud ei julge endasse vaadata ega isegi ust paotada. Aga seni, kuni me ei tea, juhivadki kõik need varjatud impulsid meid ja tundub, et elu on meie vastu, me ei saa, mida väärime, kogeme kannatusi ja valu.

«Ma olen alati uurinud ja otsinud viise, kuidas lõpetada inimeste kannatused, see on tõesti minu kirg olnud,» tunnistab Baydar. «Ja olen erinevate allikate ja õpingute põhjal välja töötanud oma unikaalse eneseteraapiameetodi. Ma nimetan seda polüteraapia praktikaks ja usun tõesti, et iga inimene saab ennast ise aidata.»

Kuula ka seda: ​NAISTEJUTUD | Tüli vindub ja vindub ega lõppegi kunagi ära... Tõhus lahendus on siin!

Eneseareng kui elustiil

Kõigi nende ohtude ja võimaluste koosmõjul on Maria Baydar märganud, et puutudes kokku supervaimsetega, kes on reaalse maailma ja maisusega ühenduse kaotanud, teeb terve talupojamõistus kohe järelduse: see eneseareng ongi üks ohtlik värk! Ma parem ei kisu. Paraku pole ka see tee õnneni. «Eneseareng ei pea olema midagi erilist või keerulist, see võiks olla elustiil, mitte järjekordne kohustus,» julgustab Maria. «Tegelikult oleme vaimsed olendid, teame me seda või mitte. Meeldiv, sügav vestlus hea sõbraga – see on ka enesearengu osa! See ei tohiks olla meie elust eraldi. Eneseareng on meeldiv, põnev seiklus!»

Kui me oma enesearengu kogemusi tavaellu ei integreeri, juhtub alati sama – need ei hakka meie jaoks tööle! On pühapäeva mina ja argipäeva mina, kusagil retriidil ütleme õigeid asju ja püsime tänus, tagasi tulles oleme jälle oma varjupoole tunnete orjad.

Maria aga ei leia, et alternatiivsete praktikate ja teaduspõhiste meetodite kasutajate vahel peaks vastuolu olema. «Seda konflikti on niigi ühiskonnas liiga palju,» usub ta. «Tegelikult on mõlema suuna eesmärk üks ja seesama: luua väärtust ja aidata. Ja kui nad kokku tuua, sünniks sellest inimestele väga palju head.» Mille võiks täna oma enesearengu sihiks seada? «Võtta sihiks, kuidas nende kriiside ja kogu selle virvarri keskel leida uus tasakaal.»

Loe ka: NAISTEJUTUD | Mis saab siis, kui perearst ja patsient ei jõua kokkuleppele? 

Maria Baydari kogemus kinnitab, et enesearmastuse kaotamine ja ma-pole-piisav-tunne on väga sagedased. Kuid ei tasu kurvastama jääda, vaid tuleb tegutseda. «Tasub isegi olla tänulik, et oled selle enesearmastuse mingil hetkel elus kaotanud, sest tänu sellele saad nüüd teada, mida see tõeliselt tähendab!»

7 Praktikat, millest alustada 

  1. Mõtted ja tunded. Alustada tuleb eneseteadvustamisest. Selleks võta vihik ja täida seitse päeva emotsioonide ja mõtete päevikut. Kirjutamise käigus selginevad mustrid, mida sa muidu tähele ei pane. Saad aru mustritest, mis sind kahjustavad ja kannatusi loovad, märkad neid ja saad neid seejärel muuta.
  2. Küsimused. Hakka teadvustama, milliseid küsimusi sa endalt küsid. Aju mõtleb küsimuste kaudu – inimene on niimoodi ehitatud. On valida, kas esitad endale küsimuse, mis tõmbab sind alla või tõstab üles, igal küsimusel on toon ja suund. Tark on hakata ennast juhtima positiivsete elujõuliste küsimuste kaudu. «Kohe seisund muutub ja elu läheb paremaks!»
  3. Vajadused. Võta rahulikult aega ja pane kirja, mis on sinu vajadused. «Kui sa ei tea oma vajadusi, siis sa täidad kogu elu teiste vajadusi. Et teenida välja armastust, et teenida välja seda tunnet, et ma olen piisav.» Enesetunde tõstmine algab sellest, et inimene teadvustab selgelt oma vajadusi. Maria soovitab seda teha teemade kaupa: mis on sinu vajadused töös, suhetes, enesearengus ja milles iganes, mis on sulle oluline. Mis on sinu õnne standardid.
  4. Piirid. Kus need sinu jaoks on? Millest sa üle astuda ei luba, millega sa ei lepi? Oluline on austada enda piire, kuid austada samaväärselt ka teiste inimeste piire. Ainult inimene, kes teadvustab ja austab oma piire, väärtustab ennast. «Kui piire ei ole, siis me avastame, et oleme end reetnud! Kui sa ise ennast järjepidevalt reedad, siis kuidas saaks maailm sinuga teisiti käituda?»
  5. Millal sa ennast reedad? Ole võimalikult aus ja pane kirja kõik hetked, mil sa iseennast reedad. Hetked, kus sa teed seda, mida tegelikult ei soovi. Kus sa ütled jah, kui tahaks öelda ei. Kus sa ei täida iseendale antud lubadusi. 
  6. Enesearmastus – mida see sinu jaoks tähendab? Selle kirjapanek muudab soovi konkreetseks. Kui sinu aju sellest aru ei saa ja selle definitsiooni ei mõista, ei oska ta seda ka rakendada. Ei tasu minna ka teise äärmusse, eneseimetlusse, hakata kõigile enda ümber liiga tegema ja kaotada teiste suhtes armastav hoiak.
  7. Leia hetked, mil sa ennast ei armasta. Leia hetked, mil sa  ennast ei armasta ja leia alternatiivid, kuidas end neis hetkedes armastada. Võid avastada, et oled enda suhtes hoolimatu, tähelepanematu, isegi karm, halastamatu ja kiuslik! «Läbimurre tuleb teha väljakutsete keskel. Sa ei saa ennast enesearmastuseks kuidagi ette valmistada. Sa pead enesearmastuse tagasi võitma hetkedel, kui on raske.»
«Naistejutud». Maria Baydar hoiatab vaimse maailma ohtude eest ja annab 7 praktilist soovitust jalad maas eneseteraapiaga alustamiseks.
«Naistejutud». Maria Baydar hoiatab vaimse maailma ohtude eest ja annab 7 praktilist soovitust jalad maas eneseteraapiaga alustamiseks. Foto: Kristina Herodes

Loe ka enesekehtestamisest: NAISTEJUTUD | Kriitiliselt vajalik oskus, mis enamikul eestlastel puudu 

Maria Baydar jõudis saatesse «Naistejutud» meie kalli kuulaja soovitusel. Aitäh! Teie ideed on alati väga oodatud ja teie soov on meile seaduseks.

Tere! Mul üks mõte saatekülalise ja jututeema kohta: Maria Baydar ja enesearmastus, enesega rahulolu, piisavus. Tal oli Eduakadeemias natuke üle tunnine seminar teemal «Ma ei ole piisav». See oli väga vôimas ja silmiavav kuulamine, tehti ka praktilisi harjutusi, osa jäi kodus mõtisklemiseks. Tore oleks teda ka Sinuga mõtteid vahetamas kuulda.  

Ahh, kui head saated teil viimasel ajal on! Nii-nii kõnetavad. Super, et teete ja olete! Aitäh, tegelikult pole sõnu, nii tänulik olen. Suure panuse annab Sinu enda teemavaldamine ja sõnaseadmisoskus. Naudin täiega! Teie kuulaja A.H.

***

Minu ettepanek on kutsuda saatesse Maria Baydar. Tema tõlgendus enesearmastusest on hästi elulähedane. Pole selline udune ega äärmuslik, vaid selline, et mina seda ka usun. Ma olen kindel, et teeksite koos ühe saate, mis looks erakordselt palju väärtust. Kuulaja K.

Maria Baydari raamatud 

ENESEKASUTUSJUHEND - Avasta oma superpotentsiaal

Äsja ilmunud. Maria lähenemine enesearengule on selge ja suunab tegutsema. Probleeme pole mõtet marineerida, vaid neid on võimalik lahendada. Ja autor on veendunud, et igaüks saab end ise aidata. Raamat on sõnastatud selgelt, kaasahaaravalt ja elulähedaselt. Leiad konkreetseid võtteid eneseteraapiaks, enesearmastuse leidmiseks ja sisemiste piirangute avastamiseks. Raamatu kasu ilmneb loomulikult alates hetkest, mil lugeja tõesti võtab oma elus vastutuse enda peale ja asub oma mõtteid, tundeid, hirme ja unistusi välja kirjutama. Lausa ebareaalne, kui palju see tõepoolest pilti selgemaks muudab! Autor ise ütleb, et tema eesmärk on kannatustevaba elu kõigile ja tema suurim soov on veenda inimesi, et igaühel on võimalus ja õigus oma elu ja edu täielikult ise juhtida.

Raamatus jagab Maria enda loodud tehnikaid ja praktikaid, mis on selged,  intelligentsed ja mõjusad. Miks mitte anda endale võimalus?

Teadliku elu meistriklass 

Väga julge väljenduslaadiga raamat, mille eesmärk on äratada lugejat võtma omaks vastutus ja õigus oma kogemust ise juhtida. Elu ei juhtu iseenesest. Pole olemas üksikuid n-ö väljavalituid, kes saavad valitseda või on valgustatud. Kogu hea on enda valiku ja julguse kaugusel.

Praktikavihik VARI

Kui oled oma teekonnal jõudnud sinna, kus tunned huvi, julgust ja piisavat küpsust, et oma varjupoolega tuttavaks saada, leiad Marialt väärt abimehe. Saad ennast sügavamalt tundma õppida ja oma varjupoole omaks võtta. See ei ole lihtne teekond, küll aga on siin väga palju võita!

Kui sind huvitab vari, kuula kindlasti ka osa, kus käis külas Kristjan Puusild.

Praktikavihik Armastuse tee iseendani

Enesearmastusest on saanud moesõna, mille tõttu on see mõiste muutunud pinnapealseks ja õõnsaks. Mida see õieti tähendab tasandil, kus seda saab sügavalt ja vankumatult tunda, mitte ainult enda peas öelda? Ennast armastada tähendab öelda endale jah ning paljudele teistele ei. See tähendab eneseusaldust ja sisetunnet leida oma vägi, kutsumus ja taskaal.

Loe ka seda: Armastuse kerjamine: nii kui mehe sissetulek kadus, oli ka naise «suur armastus» kui peoga pühitud 

«Olen veendunud, et kõige võimsam ja samas täiesti alahinnatud tööriist on kirjutamine,» rõhutab Maria Baydar. «Paljud seda küll teavad, aga siiski vähesed. Aga kui reaalselt hakata oma mõtteid ja tundeid kirja panema, siis on lausa imeline, mis kõik sinu elus muutub!»

Kuula kindlasti ära kogu saade – seal on kolm korda rohkem hinge kõnetavaid taipamisi ja huvitavaid detaile:

  • Miks enesearmastus üldse kaob?
  • Kuidas mitte armastust välja teenida?
  • Kuidas enda eest seista?
  • Mis on Maria jaoks tähtsaimad vajadused inimsuhetes?
  • Miks suhetes on loomulik vastutada nii enda kui ka oma kaaslase tunnete eest?
  • Milline valgus peitub Kristinka varjupoolel ja kärsituses? 
  • Kuidas ennast armastama hakata?
  • Kuidas ennast mitte enam reeta? 
  • Mis annab meile päriselt rahu ja vabaduse?
  • Mis on parim kaitse supervaimsusse kadumise vastu?
  • Miks ainuüksi tunnistamine on juba suur samm lahenduse poole?

Usu, et leiad endas tahte tegutseda ja soovi endale pühendada aega ja energiat. Kõik inimesed on erilised, andekad, võimekad ja armastust väärt. Juba ainuüksi see teekond loob väärtust ja toetab sind.

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 305 osa leiad siit! Maria Baydari veebikodu leiad siit.

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning igal laupäeval kell 11 portaalis Postimees Naine.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles