NAISTEJUTUD Psühholoog hoiatab: «Armukadedus on haigus! Siin ei aita muud, kui...» (4)

Mõni mees loob suhte, aga ei otsusta kunagi pühenduda. Pidevalt vilab silm ringi uute ahvatluste järele Foto: Shutterstock
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Igale mehele tundub, et keegi teine pole sama hull, nagu on tema naine. Ja naised omakorda usuvad, et vaid tema mees on vaene, laisk, loll ja ei too isegi lilli. Tegelikult toimuvad Eesti peredes sageli üsna sarnased asjad ning psühholoog Toivo Niiberg on seda teemat põhjalikult uurinud. Meie endi valik on oma kaasat armastada ja koos areneda või järgmises «korralises» suhtekriisis tülli pöörata ja oma teed minna.

«Armukadedus on haigus, päristelt!» Kes siiani on iseenda kahtlustavat hoiakut partneri suhtes teise süüks ajanud, võiks kuulda võtta, mida suhteid põhjalikult uurinud psühholoog, teadlane ja paljude raamatute autor Toivo Niiberg ütleb. «Olen palju suuri ja tarku teadusartikleid läbi lugenud, mis näitavad üht: armukadedusega ei anna mitte midagi teha. Armukadedast inimesest tuleb võimalikult kiiresti lahku minna, seal ei ole ühtegi rohtu, mis aitaks.»

Armukadeduse haigus: teine on süüdi!

Kas tõesti arstida ei saa? Tegelikult saab, aga seda ei saa teha partner. «Inimene peab ise tahtma. Ja siin on kliinilist psühholoogi vaja, see on kognitiivkäitumine. Niisugune teraapia võtab ikka aasta-paar aega.» Armukadeduse haigus kimbutab nii mehi kui ka naisi, seal pole vahet. Samas on eesmärk õilis: õnnetute ja pettumustest tulvil katkiste suhete jada asemele on viimaks ometi võimalus luua terved, tugevad ja usaldusväärsed suhted.

Kuid paraku armukadeduse küüsis vaevlev inimene ei saa arugi, et ta ise oma suhet ja kaaslast mürgitab. Temale tundub, et probleem on teises ja teine on süüdi! Tema on ohver ja ta tohib kaaslast oma ebakindluse ja hirmude tõttu karistada... «Armukade inimene ei tunnista oma vigu. Kui ta seda tunnistama hakkaks, siis saaks ta ka abi. Vägisi ei saa kedagi aidata!» Seetõttu on tervenemislood küll edukad, aga juhtumeid, kus armukadedusele teraapias piir pandaks, kahjuks vähe.

«Armukadedus on tugev käitumispatoloogia, mis inimeses aina süveneb. Kuid see on omakorda alguse saanud varajasest lapsepõlvest, midagi ei teki iseenesest.»

Kuula veel Toivo Niibergi: NAISTEJUTUD | Enesekehtestamine on kriitiliselt vajalik oskus, mis enamikul eestlastel puudu 

Mees ei eksi, tema süüdistab

«Ma pean üldse ütlema, et minu nõustamispraktikas on meeskliente kümnest üks. Ja enamik mehi ei tule psühholoogi juurde mitte abi saama, vaid rohkem ikka teisi süüdistama, leides vigu oma lastes, lapse sõprades või abikaasas, aga mitte endas. Nad ei ütle kunagi: «Toivo, mul on mure. Ma olen nii või nii käitunud, kuidas ma saaks oma käitumist muuta, et laste või abikaasaga paremini läbi saada?» No mina ei ole kohanud!»

Asjatundja suudab ka vanemate meeste tõrksusest aru saada – vanasti ju terapeute polnud, psühholoogid olid haiglate juures ja sealt tuli ka jäik arvamus «Mina hulluarsti juurde ei lähe!»

Kuula ka: NAISTEJUTUD | Eesti ema valus kogemus: «Ta oli nii-nii väike, soolikad rippusid laest alla...»

Armukadeduse juurde kuulub alati süüdistamine. Kes seda põevad, ise süvendavad seda. Sõltumata sellest, kes on partner või mida ta teeb – alati on põhjust armukade olla! See hävitav nõiaring ei lõppe enne, kui hävitab kaaslase, suhte või mõlemad ning valmistab kannatusi ka inimesele endale. Põhjus armukadetsemiseks algab alati inimesest endast: tema ebakindlusest, väärtusetuse tundest, hülgamishirmust, valedest käitumismustritest ja tõlgenduste süsteemidest. Motiivi muutuda justkui oleks, aga...

Loe ka seda: OHTLIK TREND | «Nii saad kiirelt kõhnaks ja sama kiirelt hauda!» 

«Naistejuttude» stuudios on Toivo Niiberg, saatejuht Kristina Herodes. See tark mees on minu suur eeskuju ja inspiratsioon kuueaastasest saati!
«Naistejuttude» stuudios on Toivo Niiberg, saatejuht Kristina Herodes. See tark mees on minu suur eeskuju ja inspiratsioon kuueaastasest saati! Foto: Kuku raadio

«Polegi mõtet abielluda!»

Toivo Niiberg on Eesti abielu põhjalikult uurinud ja sellest ka raamatu kirjutanud. Varem need liidud püsisid, aga viimasel ajal on trend päris nukker. «Lahutuste protsent on täna kusagil 75 kanti, me oleme sellega Euroopas esirinnas,» märgib asjatundja. «Nii et polegi mõtet abielluda!» Kolm neljandikku paaridest pettuvad ja lähevad lahku.

Loe ka: NAISTEJUTUD | Armumine pole iial juhus. Selle varjatud põhjus on...

«Kooseludega on sama moodi, ega paber ei pane ju kedagi paari,» ütleb Niiberg. «Ja olen tähele pannud, et need, kes õnnelikult koos elavad ja siis abielluvad, järsku lahutavad millegipärast. Pulmade tegemine on ju väga suur stress.» Psühholoog selgitab, et stressiskaalal saab kõiki stressoreid mõõta saja millivoldiga. Pulmad annavad viiskümmend. Suurim on lähedase surm – see võib anda sada palli. Kuid pulmakorralduse pingelisust ei saa sellegipoolest alahinnata.

Pulmad polegi ainuüksi romantiline sündmus, vaid hoopis suur stressiallikas!
Pulmad polegi ainuüksi romantiline sündmus, vaid hoopis suur stressiallikas! Foto: Summer loveee / Shutterstock

Miks suhted nii keerulised on? «Mehel ja naisel on kaks täiesti eri maailma,» selgitab psühholoog. «Kus on naise ajus muhk, on mehel lohk. Meie ajus on hulga suuremad soolised erinevused kui seal allpool. On väga tähtis aru saada, et me ei saagi teineteist täielikult mõista.» Ta soovitab leppida sellega, et kui poolest aru saad, on juba hästi. Praktikas pigem kaks kolmandikku läheb mööda ja üks kolmandik pihta. «Ja see on elu.»

Loe ka seda: NAISTEJUTUD 300! | «Vähk on heade inimeste haigus! Nende inimeste haigus, kes mitte kunagi...»

Tähtsad asjad heas suhtes 

Mida on Toivo Niiberg eestlaste kooselus uurides avastanud? Terve hulga asju, kuid mitte kõik kasulik ei pruugi olla keeruline. «Heas suhtes on väga tähtis huumorimeel,» kinnitab psühholoog. «Nali on suur jõuallikas!» Kui elu ja ennast liiga tõsiselt võtta, kipub suhetes pisiasjadest probleeme tekkima, aga huumor aitab igast pingelisest olukorrast väljapääsu leida.

«Koos olles ärge jumala eest hakake teineteist ümber kasvatama,» lisab Niiberg veel ühe kuldaväärt soovituse. «Võtke teineteist nii, nagu te olete. Ärge keskenduge vigadele, vaid otsige positiivseid omadusi – surmani jätkub, mida otsida! Ja tuleb õppida andma tunnustust ja seda ka vastu võtta. See on väga suur sotsiaalne oskamatus meil kahjuks.»

Loe ka: NAISTEJUTUD | «Minul küll alaväärsuskompleksi pole!» See ütleb, et...

Mis veel otsustab, kas õnnelik paarisuhe püsib? «Õnnel on palju faktoreid,» märgib teadlane. «Üks väga suur õnnelikkuse faktor paarisuhtes on lapsed. Kui sul on üks laps, siis oled õnnelik. Kui kaks, siis väga õnnelik. Ja kui kolm last, kellest kasvavad tublid inimesed – no siis sa oled üliõnnelik!»

Paraku on inimeste turvatunne, usk perekonda ja  valmidus lapsevanemaks saada ehmatavalt langenud. «Alles hiljuti tehti Tartu tublide tüdrukute seas uuring. Küsitleti esimese kursuse tudengeid ja gümnaasiumilõpetajaid. Ja 44 protsenti neist ei soovi abielluda ega taha lapsi. Nad tahavad karjääri teha, õppida ja välismaale minna. Muretseda ükskord laps, aga mitte võtta enda kõrvale meest kui sellist! Siin tulevadki esile vigased peremudelid, lahutamised, vägivaldsed isad... kõik see tuleb siia kokku!» Ei saa süüdistada noori, tuleb peeglisse vaadata ja küsida, miks neil pole enam usku perekonda?

Mis veel määravaks saab? «Mitte karta neid põhjuseid, mida tegelikult olemas ei ole,» ütleb Niiberg selgelt. «Kõik, millest sa unistad, saab toimuma nii heas kui ka halvas.» 

Loe ka: NAISTEJUTUD | Ülimalt ohtlik supervaimsus: «Nii kaob side reaalse maailmaga!»

Toivo Niiberg on Eesti pereelu uurinud ja jagab oma tähelepanekuid sõbraliku huumoriga. «Väga palju sõltub naise tarkusest,» usub mees
Toivo Niiberg on Eesti pereelu uurinud ja jagab oma tähelepanekuid sõbraliku huumoriga. «Väga palju sõltub naise tarkusest,» usub mees Foto: Erakogu

Toivo Niibergi raamatuid 

«Pilguheit inimhinge peeglisse»

Psühholoog, nõustaja ja teadlane Toivo Niiberg selgitab endale omases loogilises ja humoorikas laadis, kuidas meie käitumine on otseselt seotud sellega, mis meie hinges toimub. «Kes ei saa hästi läbi iseendaga, ei saa läbi ka teistega.» Raamatust leiab palju praktilisi soovitusi ka enesekehtestamise kohta.

«Ela ja küsi! 500 elulist küsimust»

Raamat on nagu tark mees taskus, mis annab vastused paljudele elus olulistele küsimustele. Vajalik igale lapsevanemale, sest lapsed juba oskavad küsida, ning ideede varasalv igale inimesele, keda elu sügavalt huvitab.

«Aforismid ja maksiimid»

Toivo Niibergi ütlemised on nii mahlakad, tabavad ja täpsed, et lähevad kergesti rahva hulgas levima. Siin on need kõvade kaante vahel. Kas teadsid, et armukadeduse taga on lapsepõlves väljaelamata ja teadvustamata hirmud? Tegu pole niisama sõnadega žongleerimise, vaid sügavalt tunnetatud mõtteterade kogumikuga, kuhu tasub süveneda.

«Poisist meheks»

Maailm on vabam kui iial varem, kuid sellega kaasneb palju segadust. Kes on mees ja kuidas mehe mõõtu välja anda? Just vähe toetust ja selgust on põhjus, miks meeste seas on palju hirme ja emotsionaalseid probleeme. Toivo Niiberg selgitab kenasti, kuidas üks lugupidamist väärt mees enesekehtestamisega toime tuleb – nii agressiivsus kui ka allaandmine on vale tee.

«Sõbraks olemise kunst»

Toivo Niiberg valutab südant, et lähisuhted jäävad aasta-aastalt üha pealiskaudsemaks ning lähevad aina materialiseeruvamas maailmas üha rohkem kaubaks ja müügiks. Raamat annab südamlikult nõu, kuidas sõprussuhteid luua, hoida ja arendada, muutumata pealetükkivaks või jäämata liiga kaugeks. Autor soovitab: «Hoidke sõpru ja ärge koguge neid nagu postmarke!»

«Suhtlemise kuldreeglid»

Kergelt ja kaasahaaravalt kirja pandud soovitused, mis aitavad suhetega märksa sujuvamalt hakkama saada. Humoorikas, hariv ja väga rakenduslik raamat, mida aeg-ajalt üle vaadata, et lahendusi leida.

«Enesekehtestamine – ei või jah?»

Siit raamatust saad põhjalikumalt teada, mis vahe on kehtestaval, agressiivsel ja altruistlikul käitumisel. Kuidas öelda ei? Tutvustatakse toimivaid enesekehtestamise tehnikaid. Raamat on kahjuks läbi müüdud, aga leitav järeluturult.

Kuula ära terve saade! Kuuled palju elulisi lugusid paariterapeudi kabinetist ja võib-olla leiad, et sinu mees või naine on siiski täiesti õnnestunud eksemplar. Lisaks saad teada:

  • Millistel aastatel meid lahkuminek enim ohustab? Uuingud kinnitavad sarnasusi kõigis lääne ühiskondades – kriisid ja lahutuste ajad on samad.
  • Miks armukadedus on käitumispatoloogia?
  • Mis juhtub siis, kui kahe inimese vahelisse paarisuhtesse hakkavad oma nina toppima kõrvalised isikud?
  • Miks me lahku läheme?
  • Mille pärast suhtepartnerid kõige rohkem tülitsevad?
  • Miks on konflikt hoopis hea ja mitte halb?

Suur aitäh, et lugesid ja kuulasid osa lõpuni. Palun jaga saadet ka oma sõpradega. 

Sul on küsimus, mis vajab vastust? Isiklik lugu, mida tahad jagada? Ootan Sinu kirja kristina.herodes@postimees.ee

Kas sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 308 osa leiad siit!

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning igal laupäeval kell 11 portaalis Postimees Naine.

Kommentaarid (4)
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles