TEINE NAISKOLLEEG — VAENLANE VÕI LIITLANE? Miks naised kiusavad üksteist tööl? (1)

Christin Krass
, Suvereporter
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: fizkes/Shutterstock

Sotsiaalsed liikumised, nagu #MeToo ja Time’s Up, õhutavad muutusi ja toovad naisi kokku. Selle võitlusega kaasnevad aga sageli omad väljakutsed, sh naiste omavaheline vaen. USA Töökiusamise instituut on leidnud, et kuni 80% naistest, keda töökohal kiusatakse, kiusavad teised naised. Selle nähtuse kirjeldamiseks on loodus isegi uus mõiste mesilaste kuninganna sündroom» (toim. Queen Bee Syndrome).

Forbes ja NewsTalk vahendavad kõige sagedamine töökeskkonnas esinevate naiste omavaheliste kiusamiste põhjuseid:

Kaitsemehhanism

Naised on võidelnud ja jätkavad võitlust selle nimel, et neid nähakse võrdsena oma meessoost kolleegidega. Tippu tõusnud naised võtavad sageli agressiivsema juhtimisstiili, et sisse sulanduda ja justkui ellu jääda. Seda tuntakse kõige sagedamini toksilise maskuliinsusena. See tähendab seda, et naised jäljendavad oma meessoost kolleegide juhtimisstiili, isegi ka siis, kui tegemist on ebameeldiva juhtimisstiiliga. Naised võivad kaotada emotsionaalselt iseenda või oma olemuse sellest, kes nad tegelikult on, et sobituda kõrgemate juhtide sekka. Veelgi enam, kui naine on mingil ametikohal uus, teeb ta kõik selleks, et sulanduda kultuuri.

Oma teekonnal tippu on naised sageli ohverdanud oma töö- ja eraelu tasakaalu, et tõestada pühendumust oma rollile. Nad töötavad puhkuse, nädalavahetuse või isegi rasedus- ja sünnituspuhkuse ajal.

Tööstusharud, kus domineerivad mehed

Naistevahelised pinged on tavalisemad meeste domineerivates tööstusharudes, kus töökeskkonnas on valdavalt mehed ja mõned üksikud naised. Nii et kokkuhoidmise, liitlaste ja üksteise toetamise asemel näevad nad tegelikult üksteist kui konkurenti. Nende suurim hirm on see, et teine naine võtab nende positsiooni üle. See loob nende vahele kiilu, tekitab vaenulikkust ning konflikte.

Kuidas seista töökeskkonnas esineva kiusamise vastu?

Igaüks, olenemata soost, väärib töötamist turvalises, lugupidavas, tervislikus ja julgustavas keskkonnas meeskonnaga, kus austatakse üksteise huvisid. Paljud ohvriks langenud töötajad ei räägi kunagi sellest, mida nad läbi elavad, kartes põletada sildu või seada ohtu oma tuleviku. See omakorda enamikul juhtudel süvendab kiusamist.

Tõendite kogumine on üks viise kiusaja mahavõtmiseks. Täheldage iga juhtum võimalikult üksikasjalikult üles, näiteks mis juhtus, millal, kus ja kas oli tunnistajaid. Hoidke logi kindlasti kuskil, mis pole tööserveris või arvutis. See logi on tõendusmaterjaliks personaliosakonnale või kõrgemale juhile aru andmisel.

Kommentaarid (1)
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles