Naine püstitas vaeste laste päästmiseks hullumeelse eesmärgi: 10 Guinnessi rekordit on juba tehtud!

Maria Conceição Tallinnas Kultuurikatlas esinemas. Foto: Mindvalley / Mardo Männimägi
Maarja-Liis Orgmets
, ajakirjanik
Copy
  • Miski ei ole võimatu, kui endasse uskuda
  • Maria Conceição on kümne maailmarekordi omanik ja ta ei plaani sellega piirduda
  • Rekordite püstitamine ei ole eesmärk omaette, vaid selle taga on 18 aastat tagasi antud lubadus

Maria Conceição on justkui rauast naine: ta on püstitanud 10 maailmarekordit, roninud esimese Portugali naisena Everesti tippu ning ujunud peaaegu üle La Manche’i väina. Kuid süda on tal kõike muud kui rauast, sest seda kõike teeb ta sadade laste nimel, kes puudutasid tema hinge.

Viimased 18 aastat on Maria Conceição (45) pühendanud end sellele, et aidata Bangladeshis asuva Dhaka linna slummides elavaid vaeseid lapsi ja võimaldada neile haridust. Kooliraha teenimiseks on ta ette võtnud täiesti hullumeelse teekonna, võttes eesmärgiks end pidevalt ületada ja maailmarekordeid püstitada. Tänaseks on ta kokku kümne Guinnessi maailmarekordi omanik tänu sellele, et on jooksnud naiste kiireima ajaga maratone ja ultramaratone kõigil seitsmel kontinendil.

Oma pöörast teekonda jagas naine möödunud nädalal Tallinnas Kultuurikatlas toimunud Mindvalley suveülikoolis, kus see oli paljude külastajate sõnul üks inspireerivamaid esinemisi, pannes publiku südamest kaasa elama ning pisaraid pühkima. Maria jagas oma lugu ka Naise portaaliga.

Raske lapsepõlv

Maria Conceição on pärit Portugalist. Kui ta oli 2-aastane, oli tema ema suurtes raskustes – ta oli töötu ja kodutu. Ühel päeval kohtus ta aga vaese pagulasnaisega Angolast, kes oli kuue lapsega lesk ning töötas koristajana. Naise nimi oli Cristina ning ta tegi Maria emale ettepanku, et hoolitseb tüdruku eest seni, kuni naine Lissabonis end üles töötab. Ema läkski, kuid ei tulnud enam kunagi tagasi ning Mariast sai Cristina seitsmes laps. «Kuna tema oli tumeda nahaga, mina aga valge, üritasid sotsiaaltöötajad mind tema käest ära võtta, aga ta võitles mu eest,» meenutas Maria alustuseks oma enda lapsepõlve raskusi.

Kahjuks suri Cristina, kui Maria oli vaid 9aastane. See oli suur šokk ning tüdruk keeldus seda uskumast, arvates, et naine oli läinud Lissaboni, nagu tema emagi. Koolis käis Maria ainult kuni 5. klassini. Ta visati koolist välja, kuna varastas ühelt tüdrukult šokolaadi. «Mulle öeldi, et parim, mis minust saab, on hakata koristajaks. Mõtlesin, et okei, aga kui ma hakkangi koristajaks, siis tahan olla maailma parim – koristajate Ronaldo!» oli Maria hakkamist täis.

«Mulle öeldi, et parim, mis minust saab, on hakata koristajaks. Mõtlesin, et okei, aga kui hakkangi, siis tahan olla maailma parim – koristajate Ronaldo!»

18aastasena otsustas Maria minna tööle Šveitsis, kus tal õnnestus saada hea palgaga koristajatööd ning õppida prantsuse keelt, töötades ka ettekandja ja lapsehoidjana. Elu läks hästi ja ta teenis palju raha – rohkem kui unistadagi oskas, kuid ühel õhtul varises see kõik kokku. «Sattusin autoõnnetusse. Haiglas olles ütles politseinik, et kuna ma töötan ebaseaduslikult, pean riigist lahkuma.» Ta oli küll ehmunud, aga mitte kauaks. «Mõtlesin, et kui suutsin end Šveitsis üles töötada, siis võin teha seda igal pool ja läksin Inglismaale. Panin end kirja inglise keele kursustele, leidsin tööd ja sain tagasi selle, mille olin kaotanud.»

Maria Conceição (vasakul) ja Vishen Lakhiani (paremal).
Maria Conceição (vasakul) ja Vishen Lakhiani (paremal). Foto: Mindvalley / Mardo Männimägi

Maria töötas koristaja ja teenindajana, kuni sattus töövahenduskeskusesse, kus tal soovitati kandideerida Araabia Ühendemiraatide lennufirmade salongiteenindajaks. Maria oli kindel, et ei saa seda tööd, kuna tal pole haridust, ilusaid kleite ega kingi. Aga ka kaotada polnud midagi. Ta kandideeris ja teda kutsutigi intervjuule. «Mõtlesin, et see on väga ebatõenäoline, aga ma pean andma endast parima. Uurisin lennufirmade kohta ja leidsin endale uue sõbra – Google’i. Laenutasin ülikonna, tegin soengu ja meigi,» rääkis Maria. Töövestlusel oli kohal sada naist, pakutavaid töökohti aga vaid kaks. Üks neist õnnestuski Marial saada ning ta asus elama Dubaisse tõelisse luksusesse.

Saatuslik vahemaandumine

Kaks aastat hiljem tegi lennuk, millel Maria töötas, vahemaandumise Bangladeshis. «See oli minu jaoks šokk, tõi mind taevast tagasi maa peale. Nägin tohutut vaesust, lapsi slummides. See meenutas mulle mu lapsepõlve. Samal ajal nägin nendes slummides tohutut potentsiaali ja mõtlesin, et neil lastel on nii palju potentsiaali, mis võib raisku minna. Otsustasin hakata neid aitama.»

«See oli minu jaoks šokk, tõi mind taevast tagasi maa peale. »

Maria hakkas koguma annetusi ja planeeris kõik puhkusereisid Bangladeshi. «Inimesed pidasid mind hulluks. Mulle öeldi, et sa vajad diplomit või heategevuskogemust, et selliseid asju teha, aga sina ei lõpetanud isegi 5. klassi.»

Ta hakkas aitama väikest slummikogukonda, kus algselt oli 39 last, et tagada neile haridus, sest kohalik haridus oli väga kehv. Maria otsustas ise luua väikese kooli. 39-st lapsest sai peagi 98, siis 200 ja enne kui ta arugi sai, oli tal 600 lapsega kool. «Mul polnud aimugi, kuidas kooli juhtida, aga leidsin inimesi, kes aitasid, õpetajad, vabatahtlikud, eksperdid… Ehitasime ka tervisekeskuse, kus sai tööd hambaarst, tisleritöökoja mööbli valmistamiseks, õmblesime koolivormid,» rääkis ta. Nii sai väikesest slummikogukonnast elujõuline naabruskond, kus oli piirkonna parim kool.

Kristallselge visioon

«Mul oli selge nägemus, et need väikesed vaesed lapsed on kõik täiskasvanud, näevad välja targad ja lõpetavad maailma parimad ülikoolid. See oli nagu saatuseraamatusse kirja pandud, nii väga uskusin ma oma visiooni.»

Kõik läks esialgu väga hästi: esimesed viis aastat ei pidanud ta isegi raha küsima, kõik Dubais teadsid sellest hullumeelsest stjuuardessist ning annetusi ja sponsoreid tuli pidevalt juurde. Seda kuni majanduslanguseni, mil raha leidmine muutus ühtäkki väga keeruliseks. Tuli teha midagi drastilist - midagi suurt ja võimsat. Nii otsustas Maria taas guugeldada ja küsida, kuidas ta võimalikult lühikese ajaga väga palju raha teenida saaks.

«Mul oli selge nägemus, et need väikesed vaesed lapsed on kõik täiskasvanud, näevad välja targad ja lõpetavad maailma parimad ülikoolid. See oli nagu saatuseraamatusse kirja pandud.»

Google andis palju häid ideid, nagu näiteks, et hakka Angelina Jolie või Ronaldo saadikuks. Maria kirjutas neile. Samuti pakkus Google välja esinemist tuntud telesaadetes, mida juhivad Oprah Winfrey või Ellen DeGeneres. Ta kirjutas ka neile. Aga seal oli veel midagi: üks meeskond Inglismaalt oli minemas põhjapoolusele, et koguda raha heategevuseks ja nad olid kogunud miljon naela. «Mõtlesin - oh mu jumal … ma lähen põhjapoolusele! Mäletate – kuna ma ei lõpetanud 5. klassi, ei teadnud ma tegelikult, kus põhjapoolus asub...» vürtsitas naine oma lugu humoorikate repliikidega.

Maria registreerus kõige kiiremale ekspeditsioonile, mille ta leidis, kuigi polnud sugugi füüsilise tippvormis. Küll aga leidis ta omale treeneri ja palus tal end nelja kuuga ajada sellisesse vormi, et saaks põhjapoolusele minna. Neli kuud hiljem jõudiski ta põhjapoolusele. Ta sai küll palju reklaami, aga mitte miljonit dollarit. Küll aga said viis tema õpilast tänu sellele poole miljoni väärtuses stipendiumi, et õppida mainekas Dubai koolis. See oli küll tore, aga mitte piisav. «Mul oli Dhakas veel üle 500 lapse, kelle eest hoolitseda. Angelina Jolie ja Oprah polnud ka ikka veel vastanud...»

Need noored on hariduse saanud tänu Mariale ning unistavad sama suurelt nagu naine ise. Nad kõik astusid lavale Tallinnas Kultuurikatlas toimunud Mindvalley suveülikoolis, et jagada publikuga oma lugu ja Mariat tänada.
Need noored on hariduse saanud tänu Mariale ning unistavad sama suurelt nagu naine ise. Nad kõik astusid lavale Tallinnas Kultuurikatlas toimunud Mindvalley suveülikoolis, et jagada publikuga oma lugu ja Mariat tänada. Foto: Mindvalley / Mardo Männimägi

Ületamatuna näivad raskused

Maria hakkas jälle guugeldama. «Pidevalt tuli ette Everesti otsa ronimine. Mõtlesin, et miks mitte … Lugesin, et esimene Jordaania mees ronis Everesti ja kogus heategevuseks kaks miljonit naela. Ma ei suutnud oma õnne uskuda, sest ükski Portugali naine ei olnud kunagi Everestile roninud, saan olla esimene!!» Vaja oli vaid leida treener Maria leidis treeneri, kel oli Everestile ronimisel 30 aastat kogemust.

Maria põhjapoolusel

Kuigi treener ütles, et saab naist treenida kahe aastaga, soovis Maria vormi saada ühe aastaga ning hakkas kõvasti trenni tegema, enamasti kuus tundi päevas. «See aasta oli kahtlemata üks raskemaid aastaid minu elus. Mitte ainult füüsiline treeningu tõttu, vaid ka selle tõttu, et pidime kooli sulgema. Olin murest murtud. Minu unistus. Minu töö. Minu armsate laste elud...»

Maria oli Everestile ronimises peaaegu alla andmas, kuid siis meenus talle jälle tema tugev visioon ning 21. mail 2013 jõudiski ta Everesti tippu. «See oli edukas, sest ma jõudsin üles ja tagasi alla ning seejuures olid kõik mu sõrmed ja varbad terved. Samas oli see ka läbikukkumine, sest me kogusime ainult 50 000 dollarit. Lisaks kaotasin ma oma töökoha ja sponsorid, olin muutumas kodutuks. Tundsin, et olen omadega põhjas.» Ainus viis, kuidas Maria sellest üle sai, oli endale sisendada, et teda testitakse. «Testitakse millegi suurema jaoks … see on lihtsalt veel üks osa väljakutsest.»

Marial õnnestus leida uus sponsor, kes maksis talle üüri. Nüüd pidi ta leidma vaid viisi, kuidas lapsed tagasi kooli saada. «Mulle öeldi, et tee midagi, mis kõnetab kogu maailma, mitte ainult Portugali või Dubaid. Öeldi, et jookse maratone kõigil seitsmel kontinendil. Mõtlesin, et teen veelgi paremini - ma jooksen ultramaratone kõigil seitsmel kontinendil ... ja teen seda võimalikult kiiresti!» ütles Maria, tõestades taaskord, et ta väljakutseid ei karda.

Asjad hakkavad juhtuma

2014. aastal püstitas Maria koguni neli Guinnessi rekordit ultramaratoni jooksmises. Nüüd hakkasid asjad juhtuma: ta sai nii palju meediakajastust ning lapsed tagasi kooli. «Kool oli saanud nii hea maine, nii et head erakoolid olid valmis meie lapsi vastu võtma - see oleks nende laste jaoks paar aastat varem olnud võimatu. Nüüd pidin vaid jätkama raha kogumist, et maksta kooliraha,» ei andnud naine alla.

Maria jätkas jooksmist ja 2015. aastal püstitas veel kaks Guinnessi maailmarekordit, üks neist maratoni jooksmine kõigil seitsmel kontinendil kümne päeva jooksul. «Minu eesmärk oli seitse päeva, kuid viimane maraton Antarktikas lükkus halva ilma tõttu edasi.»

Raha kogumine läks üha edukamalt, kuid sellest siiski ei piisanud. Kui Maria ajakirjandusega ühendust võttis, et neile oma uutest rekorditest rääkida, anti talle mõista, et jooksmine on juba igav ning ta võiks midagi uut proovida. Niisiis läks naine taas guugeldama ning sai teada, et kui ujuda üle La Manche'i väina, siis on see nagu ujumismaailmas Eversti otsa ronimine. «Mõtlesin, et vau, see on nii erinev!» ütles Maria, kes otsustas väljakutse vastu võtta hoolimata asjaolust, et ei osanud isegi ujuda(!) «Ega arst ei ole juba sündides arst, vaid alles õpib selleks elu jooksul. Nii saan ka mina õppida üle väina ujujaks,» oli ta endas kindel.

«Ega arst ei ole juba sündides arst, vaid alles õpib selleks elu jooksul. Nii saan ka mina õppida üle väina ujujaks.»

Maria otsustas ujuma õppida ning viia oma hullumeelse plaani ellu ühe aastaga. «Leidsin Dubais hea treeneri, kes ütles, et vaata, Maria - ma võin sind ujuma õpetada, aga basseinis. Ma ei tea midagi väinas ujumisest. Ma ütlesin: ära muretse, õpeta mulle lihtsalt, kuidas mitte uppuda, jäta kõik muu minu hooleks.» Maria õppis selgeks põhitõed, aga see oli tema jaoks midagi nii uut ning nõudis palju tööd. «Mul oli palju halbu päevi, mil tahtsin loobuda, aga ütlesin endale, et see on lihtsalt halb päev, homme on parem.»

Kuidas tal õnnestub end sel moel pidevalt ületada? «Kõikide väljakutsete puhul kujutan ette, kuidas mind saadab edu. Kuidas ületan finišijoone, võidan võistluse. See on oluline, et tekitada usku iseendasse, äratada kirge oma eesmärkide saavutamiseks. Mõnikord on vaja eesmärk ka väikesteks osadeks jagada ja mitte mõelda selle suurusele,» selgitas ta.

Maria võttis treenimiseks osa väiksematest avaveeujumise võistlustest. Kui jõudis kätte üle väina ujumise aeg, lükkus ujumine ilma tõttu edasi, nii et ujuda tuli palju tugevamate loodetega kui plaanitud. Maria sai ujuda üle seitsme tunni ja läbis selle ajaga 15 kilomeetrit, enne kui teda katkestati, kuna tõusuvoolud muutusid tugevamaks. See võis esialgu tunduda läbikukkumisena, kuid Maria ujumist jälgisid paljud inimesed nii sotsiaalmeedias kui isegi raadioteadetes. «See osutus parimaks rahakogumise võistluseks üldse!» oli Maria õnnelik. «Arvan, et inimesed jälgisid mind lihtsalt sellepärast, et näha, kas ma upun.»

Pärast ujumist sai ta endale sotsiaalmeedias juurde ligi 10 000 jälgijat ning kuigi ei kogunud miljoneid, siis sellest piisas, et saada esmakordselt pärast majanduslangust laste koolituskulud kaetud.

Peatamatu naine

Pärast üle väina ujumise katset otsustas Maria triatlone teggema hakata, plaaniga teha kuus Ironmani kuuel kontinendil ja saavutada uus maailmarekord kiireima ajaga. 2017. aastal püstitas ta koguni kaks uut Guinnessi maailmarekordit, sest läbis ühe aasta jooksul kõige enam Ironmani võistlusi.

Jaanuaris suusatas Maria lõunapoolusele, kuid sellest ajast alates on vigastus takistuseks saanud. Siiski ei plaani ta loorberitele puhkama jääda, vaid veel palju põnevaid väljakutseid ette võtta. «Alles nüüd, 18 aastat hiljem, näen tulemusi. Need lapsed, kelles ma nägin nii palju potentsiaali - kuigi inimesed ütlesid, et ma olen hull - on nüüd USA, Austraalia, Dubai, Portugali ja teiste riikide tippülikoolides,» on Maria uhke ning kutsub lavale kümmekond last, kes tema tiiva all kasvanud.

Oma ettekande lõpus kutsus Maria lavale ka mõned noored, kes on tänu temale hariduse saanud ja koos temaga Tallinnasse Mindvalley suveülikooli reisisid. Need noored õpivad täna maailma tippülikoolides ning teevad praktikaid mainekate ettevõtete juures. Nad unistavad suurelt.
Oma ettekande lõpus kutsus Maria lavale ka mõned noored, kes on tänu temale hariduse saanud ja koos temaga Tallinnasse Mindvalley suveülikooli reisisid. Need noored õpivad täna maailma tippülikoolides ning teevad praktikaid mainekate ettevõtete juures. Nad unistavad suurelt. Foto: Mindvalley / Mardo Männimägi

«18 aastat tagasi otsustasin aidata neid peresid, muuta nende elu. Et oma unistusi elus hoida, olen pidanud silmitsi seisma tohutute takistustega, kuid see pole midagi võrreldes takistustega, millega arengumaades iga päev silmitsi seistakse. Isegi kui on olemas haridus, jääb enamik neist ilma tasustava tööta.

Minu ettevõttel on ettevõtete sotsiaalse vastutuse projekt nimega CONNECT, mis leiab praktika- ja töövõimalusi AÜEs ja kogu maailmas slummide kogukondadest pärit õpilastele ja täiskasvanutele. Oleme partnerid Chaneli, Hapag Lloydi, Grant Thorntoni ja paljude teiste ettevõtetega. Meie arvates peaks ettevõtete sotsiaalse vastutuse eesmärk olema kogukonna kaasamine ning võrdõiguslikkuse edendamine.

Viimase aasta jooksul on minu juurde Dubaisse tulnud rohkem kui 50 üliõpilast, et leida praktikavõimalusi. Enamasti tüdrukuid, kellest paljud on nüüdseks läinud edasi Euroopa ülikoolidesse. Tüdrukuid, keda ma olen aidanud, ohustas Bangladeshis lapstööjõu kasutamine ja lasteabielud. Loomulikult tahtsin, et nad seda väldiksid, kuid see ei olnud minu peamine eesmärk.

Minu eesmärk oli, et neist säravatest noortest tüdrukutest saaksid arstid, juristid, ettevõtjad, juhid, isegi peaministrid. Kui mina neid ei aitaks, ei aitaks neid keegi. Ja seda kõike tänu sellele, et Cristina mind kunagi aitas. Seega kui teil on võimalus kedagi aidata, siis ärge kõhelge.»

Bangladeshis elavad vaesed lapsed vajavad endiselt kooliraha, et haridust saada. Maria Cristina Foundationioni tegevust saab toetada SIIN.

Näiteid Maria Guinnessi rekordiditest

2022 Kiireim aeg IRONMAN® 140.6 triatloni ja IRONMAN® 70.3 triatloni läbimisel (naised)

2015 Kiireim summaarne aeg maratoni ja ultramaratoni jooksmisel igal kontinendil (naine)

2015 Kiireim aeg maratoni ja ultramaratoni jooksmises igal kontinendil (naised)

2014 Kõige rohkem järjestikuseid päevi ametliku ultramaratoni jooksmisel (naine)

2014 Kiireim summaarne aeg ultramaratoni jooksmiseks igal kontinendil (naised)

2014 Kiireim aeg ultramaratoni jooksmiseks igal kontinendil (naised)

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles