Agnès Sorel ehk Dame de Beauté hoidis Prantsusmaa kuningat kroonijuveele pidi peos – ja muutis selle käigus ajalugu. Kes oli see skandaalne naine, kes armastas paljastatud rindadega ringi käia?

1422. aastal Prantsusmaal Touraine'is aadliperekonda sündinud Agnès oli olnud ebamaiselt kaunis. Nagu kirjutas ajaloolane Joseph Delort 1824. aastal: «Jutud tema silmapaistvast ilust jõudsid peagi Touraine’ist kaugemale ning tõmbasid ligi hulganisti tähtsaid härrasid.» Kuid nagu peenelt kaunistatud kroon, kõlbas temagi vaid kuningale.

Ei läinud kaua, kui 20-aastane naine jäi silma endast poole vanemale Charles VII-le. Paljude muude pahede hulgas oli sel Prantsuse kuningal nõrkus naiste ja ilu vastu. 1868. aastal kirjutas poliitik ja esseist François-Frédéric Steenackers: «Charles VII-l oli anonüümsete armukeste jõuk, õigemini omamoodi haarem, rändav hirvekari, kes järgnes talle kõikjale.» Kuid Agnès oli teistsugune; ta polnud mitte ainult vapustavalt ilus, vaid ka uskumatult intelligentne ja lahke. «Haruldase privileegi tõttu oli tal ühtaegu nii ilus keha kui ka hing, lisaks füüsiline ja vaimne elujõud, mis rahuldaks ka kõige nõudlikuma armastaja soovid.» Kuningas jäi konksu otsa.

Kommentaarid (3)
Copy