NAISTEJUTUD Terapeut hoiatab: «Tugev tõmme ja liblikad kõhus, see on ohu märk!» (2)

«Lähtumine sellest «Kas mina meeldin?» on viga,» selgitab terapeut Eeva-Liisa Vahtra Foto: Kristina Herodes
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy
  • Ülemüük - miks see nii tavaline on?
  • Miks liblikad kõhus on ohu märk?

Miks nii paljud suvesuhted sügisel lõppevad? Sest me teeme väga  samasuguseid vigu. Saates on külas suhetele pühendunud terapeut Eeva-Liisa Vahtra. Valgustame läbi kuus valusat, totakat ja kahjuks väga tavalist viga, mis suhetele saatuslikuks saavad. Neid märke teades on võimalik kohe ära tunda, kas see on lühike lugu või midagi pikemat. 

Unistuste prints, kes müüb üle, mõtleb salamisi algusest saati: «Ah, ei hullu, see on nagunii ajutine....»

Saadet sellest, miks suhted lõppevad ja deitimine hukka läheb, soovisid meie kuulajad. «Oo, see on mu lemmikteema,» rõõmustab terapeut ja enesearengu teejuht Eeva-Liisa Vahtra. «Deitimisest on vaja rääkida, sest nii palju asju tehakse valesti! Ka mina olen neid viga teinud ja just selle läbi need teadmised saanud.»

Tema on suure osa oma tööst pühendanud sellele, et aidata inimestel tervemaid ja õnnelikumaid suhteid luua. Võib tunduda tohutu maagia ja õnnemäng – tegelikult ei ole. On selged vead, mis algusest peale paika panevad, et see suhe kestma ei jää. Ja ka head alused, mida teades ja algusest peale rakendades muutuvad suhted märksa paremaks. Räägime mõlemast, alustame vigadest.

Kuula ka: NAISTEJUTUD | Armumine pole iial juhus. Selle varjatud põhjus on...

Eeva-Liisa Vahtra, enesearengu teejuht avaldab vead, mille pärast meie suhted lõppevad.
Eeva-Liisa Vahtra, enesearengu teejuht avaldab vead, mille pärast meie suhted lõppevad. Foto: Kristina Herodes

 Vead, mis määravad – see suhe lõppeb peagi

Sügis on lokkav närtsimise ja kustumise aeg. Nagu kaovad lilled ja ühepäevaliblikad, nii leiavad oma kurva lõpu ka suhted, mis pole loodud kestma. Kust aga aru saada, et see suhe polegi loodud kestma? Ilusaid sõnu räägitakse ja suuri lubadusi pillutakse alguses ju kõikides suhetes... Erinevused on siin:

1. Illusioonid. Lähtumine sellest «Kas mina meeldin?». Mitte keegi suhtes pole see passiivne punapõsine õun, kelle ainsaks ülesandeks on oodata, et keegi tuleks ja käe sirutaks. Igaühel on valikuvabadus ja otsustusvabadus. Endalt tasub hoopis küsida: «Kas tema mulle meeldib?» Ennast tuleks heas mõttes esikohale panna. Kuulata ennast, mõista oma tundeid ja küsida küsimusi, kui on vaja. «Head suhted teiste inimestega algavad heast suhtest endaga, kontaktis olemisest,» rõhutab enesearengu teejuht. Kahjuks aga paljud kardavad ennast ja kulutavad kogu energia fassaadide ehitamisele ja püstihoidmisele, mis nende arvates võiks teistele meeldida. «Siis me saame suhet kellegi teisega, kui meie suhe iseendaga on hea.» Inimeste armastusevajadus ja puudujääk on sageli nii kriitiliselt suur, et iga juhuslik aseaine võetakse avasüli vastu, ilma et enda tunnetele tähelepanu pöörataks või küsimusi esitataks. Abstraktne armastuse aseaine täidab tühja koha, aga «juhusliku asetäitjaga» loodud suhe saabki kesta vaid lühikest aega. See on seebimull – ükskõik kui ilus ja sillerdav see on ja ükskõik kui hoolsalt me hinge kinni hoiame, et illusiooni mitte lõhkuda – seebimull lõhkeb alati.

Loe ka: NAISTEJUTUD | Ülimalt ohtlik supervaimsus: «Nii kaob side reaalse maailmaga!»

 

Karm reaalsus on: lõviosa suhteid luuakse illusiooni pealt. Neid julgeid, kes ise teavad ja ka kaaslasele näitavad, kes nad päriselt on, pole kahjuks palju. Aga just nende üle imestatakse: «Miks tema alati kõige paremad mehed endale saab?!» Sellepärast saabki, et julgeb olla see, kes ta päriselt on ja julgeb küsida, mida tahab. Kehtib ka meeste puhul.

Naistejutud. Saates on külas üks kuulajate lemmikuid, terapeut ja enesearengu teejuht Eeva-Liisa Vahtra, vasakul saatejuht Kristina Herodes
Naistejutud. Saates on külas üks kuulajate lemmikuid, terapeut ja enesearengu teejuht Eeva-Liisa Vahtra, vasakul saatejuht Kristina Herodes Foto: MyHits

2. Ülemüük. Inimesed müüvad väga meelsasti ennast üle ja seda olukorras, kus nad teadlikult või alateadlikult algusest peale mõtlevad: see on lühike periood, mille jooksul ma võingi suurem paista, ilusam näida ja ideaalsem tunduda. Nii kaua ma ikka jaksan. Vale ei tule välja. Niisiis – ole valvas, kui näed üligalantset ja väsimatult tähelepanelikku kuningapoega, see mäng ongi mõeldud hetkeks ja konkreetse eesmärgi saavutamiseks. «See on ühiskondlikult suunatud ja mõjutatud asi, kuidas mehed midagi saavad, kui nad seda tahavad,» selgitab Eeva-Liisa. «Selles pole midagi halba. See on hästi ilus, kui mehelik energia on suunatud eesmärgi saavutamiseks. Aga ma olen nõus ülemüümisega. Me näitame ainult parimaid külgi endast ja siis teeme neid veel natuke paremaks.» Millest aga ära tunda, et sinuga on suhtesse tulnud ehe inimene, kes ülemüügiga ei tegele? «Minu soovitus on: räägi sellest, mis tegelikult on. Ma tean, et see nõuab julgust. Aga see on nii palju parem!»

Kui avastad, et oled kas meeldida püüdmise soovist, ebakindlusest või armuuimast ülemüügi lõksu libisenud, siis keera kurss tasapisi autentsusele tagasi. Ole vahepeal väsinud. Luba endale ka vähem populaarseid emotsioone ja näita end inimesena, kes ei oska ega tea kõike. Lõhud küll ideaalkuvandi, aga annad võimaluse tõelise suhte tekkimiseks.

Loe ka: NAISTEJUTUD | Just selliseid inimesi on hirmus raske juhtida, kuid nad saavutavad kõige rohkem! 

Eeva-Liisa Vahtra

on terapeut ja enesearengu teejuht. Leiad ta siit:

Eeva-Liisa Youtube'i kanal – hulk nõuandlikke videosoovitusi, tema Instagram ja Facebook. Eeva-Liisa Vahtra konsulteerib kliente personaalselt.

Loe temast lähemalt siit:

PERSOON | Eeva-Liisa Vahtra: «Mürgine suhe on hullem kui pohmell»

Naistejutud saated Eeva-Liisa Vahtraga:

NAISTEJUTUD | Armumine pole iial juhus. Selle varjatud põhjus on...

NAISTEJUTUD | Lahku mehe kõrvalt, kes sind tarbib, aga ei hinda!

NAISTEJUTUD | Kas su suhe jääb püsima? Alguses tundub kõik ilus, aga need märgid ütlevad, mis saab homme...

NAISTEJUTUD | «Appi, juba teine mees jättis mu maha, aga tegin ju tema heaks kõik!»

NAISTEJUTUD | Terapeut: «Eestlased teesklevad suhetes! See on standard.» Miks?

NAISTEJUTUD | Salalikud viisid, kuidas nartsissist oma ohvri suhtevõrku meelitab

NAISTEJUTUD. PARIMAD OSAD | Millesse mehed armuvad? Pepu, büsti ja pikkade jalgadega polegi midagi peale hakata...

NAISTEJUTUD | Armastuse kerjamine: nii kui mehe sissetulek kadus, oli ka naise «suur armastus» kui peoga pühitud 

Saated Eeva-Liisaga on kogunud rohkem kui 140 000 kuulamist. Ja «Naistejutud» tervikuna üle 2 miljoni. Südamest suur tänu!

3.  Passiivsus. Inimene lihtsalt laseb elul juhtuda ja ei osale selles. Ülepeakaela armudes ja oma silmarõõmuga suhet luuas jätavad nii mehed kui naised tihtipeale tähelepanuta, kas teine üldse aktiivselt kohal on. Võidurõõm pimestab: «Oo, ma võitsin ta südame, ta on minuga!» Tegelikult võib ta lihtsalt kaasa loksuda, sest tähelepanu on meeldiv ja mugav. On nii mehi, kes veavad kaasa ükskõikset südamedaami, kui naisi, kes lohistavad suhtesse sellest ülemäära mitte huvitatud mugava mehe.

«Passiivsus väljendub ka nii: nad ei küsi küsimusi,» juhib Eeva-Liisa tähelepanu. «Ma ei taha inimest tundma õppida ega välja selgitada, kas ta mulle sobib.» Inimene su kõrval ei taha teada, mida sa mõtled, tunned, millest unistad? Siis teda ei huvita ei sina ega suhe sinuga. See kõik toimub ainult sinu enese peas!

Kõige kurvem lõks passiivse kaaslase kõrval on uppuda illusiooni «Oh, me oleme nii sarnased. Me oleme nii ühel meelel.» Äkki tema pole oma meelsust isegi väljendanud? Ja kui passiivsena kaasa lohisenud partneril ühel hetkel endal tekib tunne ja soov suhet luua, siis ta läheb sekundi pealt minema. 

Kuula ka seda! Aasta õppetunnid: lahku mehe kõrvalt, kes sind tarbib, aga ei hinda!

«Passiivsus väljendub ka nii: nad ei küsi küsimusi,» õpetab terapeut ja enesearengu teejuht Eeva-Liisa Vahtra
«Passiivsus väljendub ka nii: nad ei küsi küsimusi,» õpetab terapeut ja enesearengu teejuht Eeva-Liisa Vahtra Foto: Kristina Herodes

4. Pühendumine. See on loomulik, et pühendumine kasvab koos suhtega – oleks ebaadekvaatne inimeselt, keda äsja kohtasid, kohe oodata täit pühendumist. Kui aga suhtes puudub pühendumine täiesti, isegi soov selleks, siis on selge: inimene pole plaaninud siia suhtesse pikemalt jääda. «Naudi, kuniks on, aga pikalt seda pole.» Võimalik, et inimene ei oska pühenduda. Või tal on mõni varasem trauma, mille tõttu ta kardab pühenduda. Kuid tulemus on sama. Pühendumiseta õnnelikku püsisuhet luua ei saa.

5. Kontakt reaalsusega. «Oleks hea, kui märkaksime neid lugusid, mida endale räägime,» selgitab Eeva-Liisa. «Et me ei paneks neid ootusi teisele.» Mitte märgates võime luua suhte inimesega, kes on lihtsalt meie loo kehastus. «Pane tähele, et sa ei projitseeri sinna automaatselt oma isa.» Võime otsida oma pere pooleli jäänud lugu. Aga hullem veel – seada oma eesmärgiks elada ka täiesti kõrvalist lugu. Otsida endale suhet, «mida küla kiidab heaks.» Selge see, et kui suhtes puudub reaalsus, puuduvad ka ausad tunded. Selliste suhete puhul on isegi hea, kui need võimalikult kiiresti lõppevad.

6. Tugev tõmme. «Ma ei ütle, et midagi halba on armumises. Aga kui sul tõesti on kellegagi tugev tõmme, su keha reageerib nagu magnet, siis see on kindlasti ohukoht!»

Väga palju kahju teeb suhetele ka kollektiivne pettekujutelm: liblikad kõhus ongi armastus. «Raamatud ja filmid meile ju õpetavad seda. Ja mina ka uskusin seda, kuna ma ei teadnud paremini,» räägib Eeva-Liisa Vahtra. «Ma arvasin, et kui mul on tohutud liblikad kõhus, käed värisevad ja ma ei saa tegelikult funktsioneerida, et see ongi hea. See ongi armastus. Tegelikult see on lapsepõlvetrauma.» Soovides luua suhet, mis kestab kauem kui sügiseni, tasuks roosad prillid võimalikult kiiresti ja teadlikult eest võtta. Mitte keegi ei jaksa ega viitsi lõputult teise päästja olla.

«Ma soovitan eriti just armumise faasis, aga igas faasis – mine terapeudi juurde, kes teab midagi suhetest,» annab Eeva-Liisa nõu. «Ja mõtesta lahti, mis sinuga toimub. Sa jõuad jälile, milline plaat alateadvuses käima läks. Tugev tõmme võib viidata traumasidemele. Siis on võimalik teadlikumat suhet luua.»

Head, mis määravad – see suhe saab kesta

Maskid maha. Elu ei ole ainult pühapäev, vaid on kõik päevad. Ja keegi ei koosne vaid esinduslikest omadustest, igaühel on ka varjupool. Mida ausamalt algusest peale suhtesse minna suudame, seda paremad alused pika, lähedase ja õnneliku kohtakti kasvamiseks loome. Kuidas aru saada, kui autentne sa suhtes oled? «Hea indikaator on: vaata, kui palju see suhe sind väsitab. Mida rohkem surub suhe peale maske ja teiste ootuste peegeldamist, seda rohkem raiskab see energiat. Kontakt võib olla pealtnäha imeilus, aga see muutub kiiresti koormavaks.» Kui suhe nõuab, et mudid end pidevalt veidikene vormi, mis sa tegelikult ei ole, siis loomulikult me saame sellega hakkama. Kuid me lihtsalt väsime ära. Väga sageli teevad mehed seda ilma endale üldse aru andmata, milles mure. Ainus, mida nad ära tabavad: see suhe on nii väsitav. Sisu peitub selles, et naise poolt mehe peale pandud ootuste koorem ei peegelda seda, kes ta päriselt on.

Saates räägime heade suhete ehituskividest veel palju pikemalt ja põhjalikumalt. See osa on täpselt sama pikk ja täis elulisi näiteid, nagu hoiatus vigade eest.

Kuula ära kogu saade ja saad teada veel:

  • kuidas luua uut suhet või arendada praegust suhet, et tunded ajas kasvaksid;
  • mis on head käitumised suhtevigade vastaspoolel;
  • miks just armununa ja sooja peaga tasub terapeudi juurde minna;
  • miks tunne, et leidsid ideaalse mehe või naise, viib suhte purunemiseni;
  • kui ehmatavalt tavaline on passiivsus ja kaaslased, kes polegi suhtes kohal;
  • miks ülemüük on nii ohtlik, mõlemat pidi.

Armsad kuulajad, teie soovil on meiega taas stuudios «Naistejuttude» palavalt armastatud püsikülaline – enesearengu teejuht Eeva-Liisa Vahtra

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 309 osa leiad siit! 

Kui sa soovid, et teeksime eraldi saate teemadel:

1. Miks andestamist ei tohi forsseerida? 

2. Kuidas kasvatada julgust? 

3. Tark tunnustamine, miks kiitmine on halb?

Siis andke teada. Teie soov on meile seadus.

Kui sind sarnaselt Eeva-Liisaga huvitab astroloogia, siis leia podcast Sodiaagi sosinad, mida juhib astroloog Margit Korbe.

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning igal laupäeval kell 11 portaalis Postimees Naine.

Kommentaarid (2)
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles