UUT MOODI SUURPUHASTUS Kuidas esimest ja viimast korda kõigest ebavajalikust oma elus lahti saada?

KonMari konsultant ja Korrastuskunsti looja Mari-Ann Lumeste Foto: Liina Notta
Copy

Vaikselt uksele koputava sügisega käib igal aastal kaasas justkui uus hingamine ja puhas leht. Sellega seoses on mõistlik ette võtta ka üks viimane suvine suurpuhastus. Maria Rannaväli rääkis oma podcast'i «Rannaväljaanne» uues osas KonMari korrastusmeetodi konsultandi ja Korrastuskunsti looja Mari-Ann Lumestega sellest, mida KonMari endast kujutab, kuidas võiks selle abil üles ehitada oma kodu korrastamise ja milliseid eluvaldkondi aitab see meetod veel puhastada.

KonMari on jaapanlanna Marie Kondo loodud korrastusmeetod, mis on kogunud populaarsust just oma personaalsuse ja lihtsuse poolest. Selle põhimõte seisneb selles, et pärast korrastamist jääksid sinu ellu ja koju alles vaid need asjad, mis sind päriselt rõõmsaks teevad. See aitab omakorda muuta kogu ellusuhtumist märgatavalt positiivsemaks.

«Me ei pea oma kodust tegema laoruumi. Oma kodu võiks olla meie oaas, kus on need meie kõige paremad asjad. See koht, kuhu sa lähedki õhtul maailma eest peitu ja kus sa tunned end kõige paremini,» räägib Mari-Ann.

«Me ei pea oma kodust tegema laoruumi. Oma kodu võiks olla meie oaas, kus on need meie kõige paremad asjad. See koht, kuhu sa lähedki õhtul maailma eest peitu ja kus sa tunned end kõige paremini.»

Mõtteviisi muutmine

Asjadega käib lisaks füüsilisele ruumile kaasas vaimne ruum, mille need enda alla võtavad. Saatejuht Maria sõnul tundis ta, et mida rohkem on tal toas asju, mis talle tegelikult enam rõõmu või väärtust juurde ei too, seda rohkem võtavad need ruumi tema peas.

Mari-Anni arvates on asjade ja informatsiooni üleküllus ka üks põhjustest, miks esineb noortel tänapäeval nii palju tähelepanuhäireid. «Me pole veel seal kohas, kus me kõike seda küllust, mis meil on, nii asjade kui ka info näol, loomupäraselt haldame. Me olemegi rohkem ärevad. Aga kui meie ümber on kord – see on esimene lihtne viis, kuidas me saame ennast panna paremini tundma.»

Sisulooja Maria Rannaväli ja Korrastuskunsti eestvedaja Mari-Ann Lumeste podcast'i «Rannaväljaanne» salvestusel.
Sisulooja Maria Rannaväli ja Korrastuskunsti eestvedaja Mari-Ann Lumeste podcast'i «Rannaväljaanne» salvestusel. Foto: Maria Rannaväli

KonMari abil korrastamine pole ainult kodukoristamine, vaid teadlik valik, milliseid asju oma ellu jätta ja milliseid mitte. Näiteks järgmine kord, kui oled poes ja vaatad mõnda pluusi, siis mõtle, kas see on tegelikult ka see õige. «Kui see pole sada protsenti jah, siis see on sada protsenti ei,» ütleb Maria.

«Kui see pole sada protsenti jah, siis see on sada protsenti ei.»

«See on enesearmastamise viis. Kes ikka tahab meile kõige paremat, kui mitte meie ise, ja kui me ise neid valikuid ei tee, siis kes teeb või miks teised peaksid tegema? See kõik algabki ju meist endast,» räägib Mari-Ann.

Kuidas alustada?

Enne koristamist tuleks esmalt alustada oma unistuste eluviisi visualiseerimisest. «Me inimestena elame praegu nii kiires maailmas, kõike toimub nii palju ja me ei võta seda hetke, et mõelda läbi, kuhu meie elu meid viib, kuhu me teel oleme selle rööprähklemisega,» räägib Mari-Ann. Pane kirja, joonista või tee kollaaž oma ideaalsest elukeskkonnast. Mari sõnul on temal praeguseks kõik läinud nii, nagu ta on unistanud: näiteks unistas ta helgetes toonides ja suurte akendega kodust ranna ääres, kus saaks surfata. «Ma nüüd üks päev käisingi oma maja ees surfamas ja mul tulid peaaegu pisarad silma!»

«Me inimestena elame praegu nii kiires maailmas, kõike toimub nii palju ja me ei võta seda hetke, et mõelda läbi, kuhu meie elu meid viib, kuhu me teel oleme selle rööprähklemisega.»

Järgmine samm ongi asjade sorteerimine. KonMari meetodil on viis kategooriat: riided, raamatud, paberid, komono ehk pudipadi ja sentimentaalsed esemed. Need kategooriad on pandud järjekorda kõige lihtsamast kõige raskemani ja just selles järjestuses olekski kõige mõistlikum liikuda. See on nagu jõutreening: pole mõtet alustada 100-kilogrammise hantliga.

Riiete näitel tuleks alustada nii, et kõigepealt kogud kõik riided ühte kohta kokku, teed suure hunniku. Seejärel hakkad asju ükshaaval kätte võtma ja tunnetama, kas ese teeb sind rõõmsaks või mitte. Kasulik nipp on võtta kätte oma lemmikriideese ja võrrelda seda tunnet teiste riietega. Mõne riideeseme puhul võib olla ka nii, et see ei tekita meeletut emotsioonipuhangut, kuid tekib turvatunne, et see on sul kapis olemas.

Selleks, et saada praktilisi nippe ka teiste kategooriate korrastamise kohta või häid nõuandeid, kuidas partneri või korterikaaslasega elades kodu korrastamist lahendada, siis kuula «Rannaväljaande» uut episoodi Spotify vahendusel SIIT või Apple Podcastsi vahendusel SIIT.

«Rannaväljaanne» ilmub sel suvel koostöös Postimees Naisega kolm korda kuus kolmapäeviti. Maria on saate kohta öelnud järgmist:

«Olen võtnud kinnisideeks teha parimat podcast'i 20ndates noorele (nagu mina!), kelle tassi ainult meelelahutusega ära ei täida ja kes naudib lisaks naljale ka veidi asjalikumat juttu, milleks saan inspiratsiooni nii oma isiklikust elust, sotsiaalmeediavaldkonnast, kus olen nüüd juba mõnda aega tegutsenud, kui ka ülikoolist ajakirjandust õppides. Teisisõnu jagan siin kõike, millest ise ühes arutlevas podcast'is kuulda tahaksin, ja palvetan, et ka teile meeldib :DD Iga mõne aja tagant võtan end kokku, lükkan ärevuse nurka ja kutsun siia külalisi ka… ausalt.»

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles