NAISTEJUTUD Praakmees kinnitab: «Kõik naised petavad! Küsimus on selles, kuidas...» (2)

«Naistejutud» saate külaline Raul Kalev ja saatejuht Kristina Herodes. Foto: Kristin Pajuste
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy
  • Ootamatu: ka naised riietavad mõttes mehi lahti, mitte ainult mehed naisi.
  • Kui läks vasakule, kas sellest rääkida või mitte?
  • Kust läheb petmise piir suhtes?

«Kõik petavad,» teatab saatekülaline Raul Kalev. «Truudusetusest on saanud põhivool!» Truudus ja petmine – tundub, et praeguses ajas on need mõisted muutunud või lausa kohti vahetanud. Miks on petmine suhetes nii tavaliseks saanud? Selgub, et igal asjal on põhjus, isegi mitu.

Ametliku statistika järgi petetakse umbes igas neljandas paarisuhtes. Kuid nelja silma all tunnistab terapeudile oma petmisi 70 protsenti mehi ja 65 protsenti naisi. Varem usuti, et kõrvalsuhete peale on maiad eeskätt mehed, aga naised teatavad aina julgemalt ja valjuhäälsemalt – meie ka! Samuti on muutunud suhtumine: naine, kes teeb suhterindel, mida soovib, pole enam «langenud», vaid iseseisva, eneseteadliku naise võrdkuju. Nii võib isegi öelda, et uut on siin täna rohkem õrnema sugupoole kohta.

«Ma arvan, et need numbrid on veel liiga väikesed,» lajatab Kalev. «Küsimus on selles, kuidas petmist mõista. Mina leian, et kõik petavad, see protsent on saja ligi.» Saates vaidlevad tuliselt endine kuulus «praakmees» Raul Kalev ja paadunud romantik Kristinka.

Kuula ka kõige populaarsemat osa Raul Kaleviga: NAISTEJUTUD | Praakmees – kes see selline on? Ja miks naised ta maha jätavad?

«Naistejutud» saate külaline Raul Kalev ja saatejuht Kristina Herodes.
«Naistejutud» saate külaline Raul Kalev ja saatejuht Kristina Herodes. Foto: Kristin Pajuste

Kust see tuleb?

Raul Kalev on veendunud, et kõik inimesed ei näe petmist kaugeltki mitte samamoodi. Mis ühes suhtes kohe suure tüli vallandab, tundub teises suhtes normaalse isikuvabaduse osana ja mitte keegi ei tee etteheiteid. Dramaatiliseks muutub iga kõrvale suunatud pilk või mõte inimese silmis, kes ise ei ole piisavalt enesekindel. «Siis ongi riid majas, tema jaoks see võibki olla juba petmine!»

Loe ka: Kuidas end alasti ilusana tunda? See on saavutatav mõne sekundiga kui... 

Kurb tõde on see, et mida sa ise aina mõlgutad, seda sa oma suhtesse külvad. «Mida sa kardad ja pabistad, et äkki juhtub – see juhtubki!» Isegi kui kaaslane kõrval on pühendunud ja truu, viib pidev kartmine ja kahtlustamine varem või hiljem välja sinna, et kõige suurem hirm saab tõeks. «Inimene, kes sind ei usalda, ta kiirgab juba energeetilisel tasandil usaldamatust,» teab Raul Kalev. «Isegi kui ta seda ei ütle. Ja kui mina tunnen, et teine ei usalda, hakkangi ma kalduma. Lähedust on vähem, tõmbun eemale. Usaldus on see, mis inimese suhtes seob.» Raul on veendunud, et petmise seemne külvab kahtlustav partner ise. Aga siis, kui tema suurim hirm tõeks saab, näitab ta hoopis näpuga: «Näe, ma teadsin! Ta ongi selline!» Tema saab punkti, aga suhe on läbi.

Vahel inimene isegi ei tea, et kannab ise «armukadeduse viirust», kulgeb oma negatiivsete ootustega ühest suhtest teise ja iga partner hakkab teda viimaks petma. Ja osutub «mölakaks». Sellisel režiimil on nii mehi kui naisi.

Kas siis saab üldistada, et kui sa ei taha suhtes petmist kogeda, siis ära mingil juhul kahtlusta, hoopis luba ja usalda? Teoorias jah. Kuid elu poolt ette veeretatud võimalustele reageerib inimene oma isiklike väärtuste pinnalt, mida vaid kaudselt mõjutab suhtes toimuv. «Alati on valik. Kõike, mida elu pakub, ei pea ära sööma.»

Loe ka: NAISTEJUTUD | Petmine: «Sealsamas köögis ma teda võtsin ja meil oli tohutult hea seks pärast kõike draamat»

Ahvatlusi on maailm täis nii meestele kui naistele. Kuid altimad kaasa minema on need, kelle suhe ei rahulda nende vajadusi, olgu füüsilisi või emotsionaalseid.
Ahvatlusi on maailm täis nii meestele kui naistele. Kuid altimad kaasa minema on need, kelle suhe ei rahulda nende vajadusi, olgu füüsilisi või emotsionaalseid. Foto: Shutterstock

Vajadused rahuldatud

Kui kõik petavad, mõlemad sugupooled ja igal pool, kas siis üldse ongi võimalik midagi ka lojaalsuse kaitseks teha? Õnneks on – see algab aususest enda ja partneri vastu. Nii saab inimene ise aru, mida ta suhtes vajab, ning julgeb seda ka partnerile välja öelda. Edasi sõltub partnerist, kas ta asub kaitsesse või võtab kuulda ja annab oma kaaslasele seda, mida ta vajab. Petmine ei tule tühja koha pealt, selle tõukeks on rahuldamata vajadused. Ja need pole sugugi alati seksuaalsed! «Tõmme mehe ja naise vahel tekib enamasti töö juures ja lihtsalt sellest, et keegi sind kuulab,» teab Raul. Inimene tunneb, et teda ei kuulata, ei märgata, ei mõisteta, ei väärtustata. Ja siis tuleb keegi, kes pakub just seda, mis tal puudu on.

Kui inimesel on suhtes kõik vajadused rahuldatud, käib ta säravate silmadega ringi. Muidugi ta meeldib kõigile, positiivsus tõmbab suhtlema, aga seal puudub risk, sest ta ise ei taha mitte midagi! Nii jäävad afääride alged ohutule imetluse tasandile. Oleks vajadustes puudujäägid, siis oleks kiusatus kaasa minna sada korda suurem.

Loe ka: NAISTEJUTUD | Terapeut hoiatab: «Tugev tõmme ja liblikad kõhus, see on ohu märk!» 

Petmine – mida see tähendab?

Mis puudutab Rauli ennast, siis tema ütleb julgelt ja valju häälega välja: tema on suhtes oma naist petnud. Samuti naine teda. Mida tähendab petmine? 

Laiemalt vaadates saab hästi aru, miks mehed ja naised kardavad petmisel erinevaid asju. «Evolutsiooniliselt on meeste hirmud olnud erinevad kui naiste hirmud,» selgitab mees. «Valdavalt on meeste jaoks petmine füüsiline seksuaalakt. See on oht, millega seondub väga palju negatiivseid tundeid, sest mehe jaoks on kõige olulisem oma geenide edasi andmine oma järglasele. Ja mees ei tea tegelikult, kes on tema lapse isa, ta ei saanud seda ajalooliselt kontrollida ja sealt tulidki kaudsed kontrollimehhanismid, et välistada võimalust, et naine teda petab.»

Loe ka: NAISTEJUTUD | Maailm hoopis teise nurga alt kui oled seni osanud näha...

Naistel on seevastu suurimad hirmud seotud emotsionaalse petmisega. Naisele oli oluline turvalisus ja kaitstus. «Ta väga tähelepanelikult valvas, et mehel ei tekkiks kellegi teisega emotsionaalset suhet. Sest siis mees ju läheb suhtest ära ja naine jääb lastega üksi. Ja ajalooliselt see tähendas päris hullu asja.»

Mida tähendab petmine Raul Kalevile enesele? «Ma olen sellele palju mõelnud. Minu jaoks ei ole füüsiline ega emotsionaalne petmine absoluutselt kõige hullem lugu. Minu jaoks definitsioon ei ole petmise koha peal, vaid esimeses kohas, kus sa oma partnerile valetad või käitud ebaausalt. See on kõige suurem koht – sealt hakkab kõik pihta! Petmine kõige väiksemas vormis on minu jaoks kõige suurem petmine.»

Loe ka: NAISTEJUTUD | Psühholoog hoiatab: «Armukadedus on haigus! Siin ei aita muud, kui...»

Valetamine võib olla pealesurutud

Kõlab must-valgelt ja lihtsalt, praktika on aga siiski nüansirikkam. Kui suhe pole võrdne, võib domineeriv pool suruda teise olukorda, kus ta ise ei võimalda endale tõtt rääkida. Tema reaktsioonide ebaadekvaatsus või kaasnevad ebaproportsionaalsed sanktsioonid tekitavad suhte, mille moodustavad vaid lubatud tõed ja kõige muu maha vaikimine. 

«Mul just paar päeva tagasi oli nõustamine, kus mees alustas: «Pagan, millest te siin räägite, kui naine alles kaks päeva tagasi mulle valetas!» Hakkasin uurima, mida ja miks ta valetas, ja mõistsin: kui suhe ei ole võrdne ja üks pool tunneb, et teine domineerib, siis nõrgemal poolel on enesekaitseks kogu aeg taktika valetada.» Domineeriv pool loomulikult süüdistab nõrgemat ja teine läheb aina enam enesekaitsevalesse. Selles olukorras peaks ta ise hoopis peeglisse vaatama.

Hädavaletajal oleks aus öelda: «Ma ei julgenud sulle öelda, sest ma ei teadnud, kuidas sa reageerid.» Ja absoluutset ausust nõudev võimukas pool peaks endalt küsima: «Miks mulle ei saa tõtt rääkida? Miks ma ei aktsepteeri ühtegi teist arvamust peale minu enda oma?»

Loe ka: NAISTEJUTUD | Kõige tähtsam asi suhtetormis, mida teavad ainult õnnelikud paarid...

Truudusetus pakub huvi? Loe lisa:

Helen Fisher, «Anatomy of Love»

Keskendub eraldi teemale, miks me paarisuhtes petame, ning toob esile hulga huvitavaid antropoloogilisi, ajukeemilisi ja ajaloolisi motiive. Raul Kalev soovitab väga süveneda Ameerika juhtiva antropoloogi ja teadlase Helen Fisheri teooriatesse.

Helen Fisher, «Miks me armastame?»

Selgitab lahti romantilise armastuse olemuse ja keemia tekkepõhjused. Kaasatud on uusimad aju-uuringute tulemused. Kirg möödub alati, kuid armastus võib kesta igavesti. Selgitab väga otsekoheselt lahti ka truuduse ja truudusetuse teema. Autor raputab truuduse traditsiooni, väites, et biokeemiliselt on mitme inimese samaaegne armastamine täiesti võimalik.

Esther Perel, «Armastus ja petmine. Miks me murrame truudust»

Petmise ajalugu on täpselt sama pikk kui abielu oma – need kuuluvad autori väitel alati kokku. Miks petavad isegi need, kes on õnnelikult abielus? Kas petmiskindel abielu on üldse olemas? Kas petmine võib mõnikord abielule kasuks tulla? Esther Perel väidab, et petmine võib olla uks, mis viib uude ja paremasse abiellu – sama inimesega. 

Merilin Piirsalu, «Petlik õnn»

No eestlased on rahulikud, nemad ei peta! Arvad nii? Merilin Piirsalu on kogunud kokku suure hulga lugusid elust, kõik salasuhetest. Saad vahetult ja meie kaasmaalaste kogemustest teada, mida tunneb ja mõtleb see, kes ise petab, ning see, keda petetakse. Ka truudusesse uskujad saavad sõna, kuid avanev pilt on roosade prillideta realistlik.

Neil Strauss «Mäng»

Kuidas naisi võluda kui sa oled suvaline kutt, mitte liiga kena ning kõikuva enesehinnanguga? Neil kirjeldab hoogsas stiilis samm-sammulist  ümbersündi tõeliseks naistemagnetiks. Arusaadavalt isikliku kogemuse paneb ta peategelase Style teguderegistrisse. Hulk mehi kasutab teost seelikuküti piiblina, aga õnneni ei vii osav emotsionaalne manipuleerimisoskus ka autori enese arvates. Siiski ülinaljakas ja nauditav lugemine, mis paljastab seksi ja suhete saamise kavalad ja laialdaselt kasutusel olevad trikid.

Neil Strauss «Tõde. Ebamugav raamat suhetest»

Üks elu on kindlasti liiga lühike, et proovida truud suhet, petmist, mitmenaisepidamist, avatud suhet koos ohtrate armukestega, totaalset ringi aelemist mööda seksiklubisid... Õnneks teeb Neil Strauss seda lugeja eest ning paneb kõik ausalt kirja - nii naudingud, valu kui probleemid. «Mängust» sügavam, hingeminevam ja tõepoolest ka lahendusi pakkuv lugemine. Hoogsas ja humoorikas stiilis kulgemine, mille kurve on võimatu ette arvata. Teekond intensiivsusest tõelisse intiimsusse ei ole kerge, aga see kõnetab. Enamik ringitõmbajaid, kes oma vallutustega isegi kelgivad, on autori arvates traumadega, lähedust kartvad, kiiremas korras teraapiat vajavad tüübid.

Kolm armastuse mudelit ajus

Raul Kalev vahendab antropoloogi ja neuroteadlase Helen Fisheri teooriat: «Meil kõigil on ajus kolm süsteemi, mis töötavad üksteisest sõltumatult. On olemas iha – see tekitab tõmbe kogu vastassugupoole vastu. On olemas romantiline armastus, mis on suunatud ühe konkreetse indiviidi vastu. Kolmas on kiindumus – rahulik, pikaajaline armastus. Kui inimene on teadlik, suudab ta kõiki neid kolme süsteemi fokuseerida sinna, kuhu ta ise tahab. Kui sa ei ole teadlik, võivad kõik need tunded olla eri suunal. Üsna tavaline näide on selline: keskmine tark ja tore naine on kiindunud oma mehesse, kellega tal on tore suhe juba 15 aastat. Ta on armunud oma kolleegi, kes teda pika pilguga vaatab ja kuulab tema heietusi. Ja kui tuleb torumees mustade tunkedega, siis ta tunneb tohutut iha selle torumehe järele. Ja see ei tähenda, et ta ei armastaks oma abikaasat!»

Kuula lõpuni kogu saade, saad veel teada:

  • Mis on suur hulk põhjuseid, mis meid petma tõukavad?
  • Miks aina rohkem naisi otsustab petta ja tunneb seda tehes isegi uhkust?
  • Miks aina enam inimesi aktsepteerib partnerit, kes peab ka kõrvalsuhteid?
  • Miks rääkida võib olla suhtele kasulik, aga ka hävitav otsus?
  • Miks mitte keegi ei jää peale suhte loomist ka teiste vastassoo esindajate suhtes pimedaks, kurdiks ja tummaks?
  • Miks petmine ei pruugi sugugi tähendada suhte lõppu?

Armsad kuulajad, saates on tagasi julge otseütlemise poolest tuntud paarisuhetele pühendunud terapeut ja «praakmees» Raul Kalev

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 310 osa leiad siit!

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning igal laupäeval kell 11 portaalis Postimees Naine.

«Naistejuttude» saate külaline Raul Kalev ja saatejuht Kristina Herodes.
«Naistejuttude» saate külaline Raul Kalev ja saatejuht Kristina Herodes. Foto: Kristin Pajuste
Kommentaarid (2)
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles