NAISTEJUTUD «Sellise koletise kõrval ärgata küll ei tahaks,» öeldi naisele, kes hiljem... (3)

Avame moemaailma varjatud poole. Foto: Erlend Štaub/TFW
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

«Ei mina ei julge moenädalale minna, nad on nii ülbed kõik...» Miks ülbed? «Noh moeinimesed on nii peenikesed, nii ilusti riides, nii kallid asjad on neil.» See lause ei ava sentimeetritki kirjeldatud inimeste sisemaailmast. Küll aga arvaja enda omast.

Milline on moerahvas tegelikult? Ja kas tõesti on enamikke modelle koolis kiusatud selle pärast, et nad on «õudselt koledad»? 

«Sellise koletise kõrval ärgata küll ei tahaks!» Nii öeldi koolis naisele, kes hiljem tegi kõik «Vogue» esikaaned ning tõeliselt särava rahvusvahelise karjääri modellina. «Enamikel modellidel on sellised lood, et neid kooli ajal kiusati ja nimetati kohutavalt koledaks,» ütleb moedisainer Aldo Järvsoo empaatiliselt. Ta on väga paljude modellidega lähedane sõber, kellele usaldatakse nii mõndagi. «Ja mitte ainult modellidel...» lisab Meisi Volt.

Miks võib välimuse eest saada nii kergesti kriitikat? Saladus on lihtne – teisi inimesi halvustavad ebakindlad inimesed. On seal ka erandeid? Ei ole. Iga repliik räägib rohkem ütleja enda kui sihtmärgi kohta. Räägime välimusest ja moest, kehakompleksidest ja kriitikast. Saates on külas Tallinn Fashion Weeki loovjuht ja disainer Aldo Järvsoo ning kommunikatsioonijuht ja tulihingeline fashionista Meisi Volt.

Loe ka: KES VÕIDAB? | Sel aastal püüab mainekat moeauhinda uskumatu kuulsuste paraad

«Naistejutud» stuudios. Aldo Järvsoo ja Meisi Volt, saatejuht Kristina Herodes
«Naistejutud» stuudios. Aldo Järvsoo ja Meisi Volt, saatejuht Kristina Herodes Foto: Aldo Järvsoo

«Head inimesed on ilusad,» ütleb moelooja Aldo Järvoo veendunult. Ja mida enam teemasse süveneda, seda selgemaks saab, et nii ongi! Räägime kõigest sellest säravast ja särisevast, mis moeringi sissepoole jääb ja eemalt hoopis teistsugune paistab.

Asjad pole sageli nii, nagu need paistavad. Aga teades asju sügavamalt, käib kogu väline virr-varr palju vähem pinda. Ja mood on hingetoit – ilu on inimestel vaja, et end hästi tunda. Kogu Tallinn Fashion Weeki kajastuse leiad portaali Postimees Naine erirubriigist.

Loe ka: NAISTEJUTUD | Tütar küsis: «Kas emme sureb nüüd ära?» Kuid vapper eestlanna ei andnud alla! 

Moemaailma telgitaguseid avab Meisi Volt.
Moemaailma telgitaguseid avab Meisi Volt. Foto: Erlend Štaub/TFW

Millised naised on ilusad?

Modellide teema ärritab paljusid inimesi – miks nad nii peenikesed on?! Modell ei ole ometi päris naine! Disainer Järvsoo väidab rahulikult, et niisugune vastandumine on täiesti ebaõiglane. Modell on justnimelt päris naine – võib-olla kolme lapse ema, ülikooli lõpetanud karjäärinaine. Kes ei ole tavaliselt «päris», on hoopis nn insta-tüdruk, ebaloomuliku ilu esindaja. Milline ta on? «Filter alustuseks,» selgitab Järvsoo. «Liiga palju meiki. Kogu see võlts-asi, mida sa enda arvates pead endale lisama, et näha välja nagu keegi teine, siis see ei ole minu jaoks tegelikult enam ilus!»

Loe ka: NAISTEJUTUD | Enamik inimesi armastab ennast valesti ja tegeleb hoopis...

Moekunstnik Aldo Järvsoo ütleb otse: «Kogu see võlts-asi, mida sa enda arvates pead endale lisama, et näha välja nagu keegi teine - see ei ole tegelikult enam ilus!»
Moekunstnik Aldo Järvsoo ütleb otse: «Kogu see võlts-asi, mida sa enda arvates pead endale lisama, et näha välja nagu keegi teine - see ei ole tegelikult enam ilus!» Foto: Sander Ilvest

Pool elu eduka moeloojana tegutsenud Aldo Järvsoo on töötanud tuhandete modellide ja kõige kaunimate tähtedega ning tema silmis on kristallselge, mida ta imetleb. «Head inimesed on ilusad,» rõhutab ta. «Pinnale jäävad ainult need, kellel on see sisemine sära. Sul võib olla täiesti viltune nina, aga kui sa särad, siis keegi ei näegi seda. Silmadest purskab sädekust välja. Minu jaoks on väärtus naturaalne ilu. Aga kellega ma jään suhtlema, on huvitavad inimesed – isiksused.» Niisiis ei maksa arvata, et ilusa näolapi taga võib haigutada tühjus, oh ei! Rumalus paistab selgelt välja ja see ei ole ilus. Kuid hea süda ja huvitavd mõtted – uskuge, seda on näha. Ehk kusagil ekraanil taga distantsilt saab olla ka kenamaks valetatud (lisaks süstitud ja opereeritud) «ilus kest», seal võib see toimida. Reaalses elus mitte!»

«Trinity» moevaatemäng, mood Aldo Järvsoo, ehted Tanel Veenre «Pearl Moon».
«Trinity» moevaatemäng, mood Aldo Järvsoo, ehted Tanel Veenre «Pearl Moon». Foto: Kalev Lilleorg

«Eestis on kohutavalt palju häid modelle,» tunnustab Aldo Järvsoo. «See on üks asi, mis on siin moega tegeledes tõesti mega hästi.» Ja uskuge asjatundjaid – kui keegi ei löö modellina kohe läbi, siis pole probleem tema üks liigne sentimeeter puusal või see, et ta pole piisavalt ilus – hoopis isiksus on alles habras. Saad rohkem endaks ja lööd ka särama. «Modellid hakkavad väga noorelt tööle, isiksus ei ole veel välja kujunenud,» teab Aldo rääkida. On 16-aastasi kaunitare, kes ei saa esimesel katsel ühtegi tööd, kuid aasta pärast, küpsema isiksusena, saab kõik tööd ja pääseb billboard'ile suure kampaania jaoks.

«Mina leian ka, et kui sa oled hea inimene, siis sealt tuleb see sära ka silmadest välja,» nõustub Meisi Volt. «Sa ei pea olema kõige targem, sa ei pea õnnestuma kõiges ja sul võib olla vahel kodu segamini.»

Meisi Volt. Stiilsed inimesed võivad jätta kättesaamatult täiusliku ja ülbe mulje. Aga uskuge, see on vaid mulje! Enamasti on nad hoopis õrnad loovhinged, kes end välimuse kaudu väljendavad.
Meisi Volt. Stiilsed inimesed võivad jätta kättesaamatult täiusliku ja ülbe mulje. Aga uskuge, see on vaid mulje! Enamasti on nad hoopis õrnad loovhinged, kes end välimuse kaudu väljendavad. Foto: Erlend Štaub/TFW

Mood on peegel

Vahel ütlevad inimesed, kes on moega vähe kokku puutunud, et see on üks tühine, pinnapealne eputamise asi. See on eksitus. Mood on aja peegel, milles avalduvad ühiskonna rütmid, mustrid ja inimeste unistused. Millised me tahame välja näha ja mida parasjagu kanda, selles väljenduvad meie salamõtted, unistused ja hirmud. Ka wannabeism'i tasub tähele panna – kellena on praegu kuum end näidata, millist fassaadi püütakse endale ette kleepida ja miks?

Mood ei räägi kunagi vaid riietest, vaid inimestest riiete sees.

Tallinn Fashion Week 2023 sügis toimub Kultuurikatlas 17.–20.oktoobrini. Piletid Fientast.
Tallinn Fashion Week 2023 sügis toimub Kultuurikatlas 17.–20.oktoobrini. Piletid Fientast. Foto: TFW

Rikaste lõbu?

Disaineri loodud rõivad on vaid rikaste lõbu. See legend tõepoolest kehtib, aga mitte Eestis, vaid mujal maailmas. Kusagil Pariisis ei ole tavainimesel võimalustki disaineri ateljeesse minna ja moeloojaga kohtuda! «Me oleme praktiliselt ainus riik Euroopas, kus niimoodi saab. Heal juhul saad kohtuda tema assistendi assistendiga,» teab Järvsoo. «Aga see on ju win-win olukord. Disainer on ka rahul, et ta näeb enda klienti ja saab oma kandjast aru.» Eestis on aga kõik lähedal ja igaühele avatud.

Loe ka: NAISTEJUTUD | Raha vedeleb maas! Kuida see üles võtta? 

Meisi Volt, Kristina Herodes Tallinn Fashion Weekil. Seda võib olla raske uskuda, aga Eestis jaksab moekunstniku loomingut pea igaüks osta.
Meisi Volt, Kristina Herodes Tallinn Fashion Weekil. Seda võib olla raske uskuda, aga Eestis jaksab moekunstniku loomingut pea igaüks osta. Foto: Erlend Štaub/TFW

Aldo ja Meisi kinnitavad, et kohalik moekunst ei ole ka kättesaamatult kallis! «Eesti klient on hinnatundlik,» nõustub Aldo. «Alati tasub ära oodata allahindlused, mida kõik disainerid teevad. Kui mõni väga ilus kleit ei ole juhuslikult oma kandjat leidnud, siis võib selle saada hinnaga, mis jääb kõvasti alla isegi materjali hinnale. Näiteks maani õhtukleit 130 euroga. Ja pluusid võivad olla 20–30 eurot, selles klassis võistleme lausa H&Miga.» Kõige kallimad asjad on pulmakleidid, mis on meeletult töömahukad ja luksuslikest materjalides. Nende hinnad võivad küündida kümne tuhandeni. «Aga muu maailmaga võrreldes – sa lähed pulmasalongi ja hinnad algavad kümnest tuhandest eurost. Ja need ei ole käsitsi tikitud ega meistri õmmeldud,» tõmbab Aldo paralleeli. 

«Ja vahet ei ole, kui palju ma teenin, mul ikka ei ole mitte kunagi raha,» tunnistab Meisi, kelle sissetulekust suur osa kulub ka moeloomingule. «Kulub ta ära nagunii.» 

Loe ka seda: NAISTEJUTUD | Armastuse kerjamine: nii kui mehe sissetulek kadus, oli ka naise «suur armastus» kui peoga pühitud 

Aldo ateljees. Embassy of Fashion on moemaja, mida jagavad Aldo Järvsoo, Riina Põldroos, Ketlin Bachmann ning Tanel Veenre.
Aldo ateljees. Embassy of Fashion on moemaja, mida jagavad Aldo Järvsoo, Riina Põldroos, Ketlin Bachmann ning Tanel Veenre. Foto: Sander Ilvest

Aldo Järvsoo on aastate jooksul saanud enamiku oma klientidega headeks sõpradeks ja usaldus on täielik. «Nad ütlevad: «Sina, Aldo, ju tead mida sa teed!»» Kuid disainer tunnistab, et iga sajas asi vahel ei õnnestu ka. Kõik kliendid, kes oma soovidega Embassy of Fashioni moemaja uksest sisse astuvad, pole siiski imelised. 

«Naistejutud» stuudios. Aldo Järvsoo, Meisi Volt, Kristina Herodes
«Naistejutud» stuudios. Aldo Järvsoo, Meisi Volt, Kristina Herodes Foto: Aldo Järvsoo

«Tulevad rinnad!»

«Üks kõige naljakam klient oli selline, kelle ma tõsiselt lihtsalt tõstsin ukse taha ja ütlesin: «Ei-ei-ei. Head aega.» Ja siis ta hüüdis veel maja eest: «Aga mis see kõik oleks maksma läinud?»»

Lugu ise on järgmine: saabus klient, kel olid pretensioonikad ja vastandlikud soovid, kuid ta ei saanud sellest aru. «Ta soovis saada pulmakleiti, mis oleks korsett, läbipaistev, aga seljalt lahti kuni pepuni ja rõhutaks rinda. «Rinda praegu ei ole, aga pulmadeks tal tulevad rinnad,» kuulutas kaasas olnud pruudi ema. «Ja kangas peab olema kõige kallim, kõige kallim!»»

Pakk moeajakirju oli kaasas ja ette näidati hunnik vastandlikke asju, mis tulnuks teostada tagurpidi. «Kui ma kõik need soovid sinna kirja panin, siis see oli monstrum! Ma ei tahtnud monstrumit teha. Tegelikult oli väga ilus tüdruk, mul on õudselt kahju, et talle need tissid pandi pulmade puhul. Ju siis seda oli vaja, et pulmad toimuks...» Moeloojad ei tee asju, mis on nende eetika- ja esteetikakoodeksiga vastuolus.

Enamik modelle on küll siredad, kuid moelaval näidatakse alati erinevaid kehatüüpe. Ja mõnda seksikat kleiti on Aldo valmistanud suuruses 48, puusamõõdule 137cm.
Enamik modelle on küll siredad, kuid moelaval näidatakse alati erinevaid kehatüüpe. Ja mõnda seksikat kleiti on Aldo valmistanud suuruses 48, puusamõõdule 137cm. Foto: Kalev Lilleorg

Koledat keha ei ole

Aldo Järvsoo toob välja veel ühe huvitava asja, mida moelooja näeb: «Ma pole näinud veel ühtegi inimest, kes tuleks mu juurde ja ütleks: «Ma olen perfektne!» Kõigil on kompleksid. Ehkki minu jaoks ei ole olemas koleda kehaga inimest. On valed riided, mida need inimesed kannavad.» Ta ei suuda mõista, mis värk on naistel käsivartega? Üks kurdab, et liiga peenikesed, teisel liiga paksud, ühel liiga musklis, teisel liiga treenimata. Aldo Järvsoo soovitab lihtsalt otsustavalt lõpetada oma käte pärast põdemise! «Enamik inimesi arvavad endast õudselt halvasti, millest on kahju,» tõdeb ta. «Ma olen täheldanud, et loomulikult on see ühiskonna surve, mis on pannud naised endast halvasti arvama. Alati kuulen, et mul võiks olla natuke suurem tiss ja rinnad võiksid olla samal kõrgusel. Aga mitte kellelgi ei ole! Tisse olen ma näinud oma elus rohkem kui mammoloogid, ma arvan. Aga ei ole need kellelgi «õige» koha peal.»

«Mina olen näiteks väga eripärase kehaga,» tunnistab Meisi Volt. «Mul on ka hästi nõgus selg. Ma panen igale poole sellepärast vöö peale! Mul on kõik lühike ja väike, isegi silmamuna on väike! See on igapäevane võitlus, et sa arvaksid oma kehast hästi. See on töö! Nii kerge on mõelda endast negatiivselt!»

«Teate, seda keskmise kehaga inimest ei olegi olemas,» rahustab Aldo. «Seda number 36 inimest. Igaüks on unikaalne.»

«Naistejutud» stuudios. Aldo Järvsoo, Meisi Volt, Kristina Herodes
«Naistejutud» stuudios. Aldo Järvsoo, Meisi Volt, Kristina Herodes Foto: Aldo Järvsoo

Kuula ära terve saade – saad teada:

  • Ülbe, stiilne ja ülipeenike «moe sisering» – millised need inimesed tegelikult on?
  • Millised inimesed on ilusad ja millised ei ole?
  • Tundemärgid, mis wannabe inimesed kohe reedavad.
  • Miks on overdressed olla turvalisem kui ilmuda kohale liiga suvalisena?
  • Miks on meil vaja Tallinna oma moenädalat?
  • Mida moeetendus sulle annab?
  • Veel palju isiklikku ja lõbusat, mida kirja panna ei kannata.

Milline on sinu suhe perearstiga? Jagada võid nii oma positiivseid kui keerulisi kogemusi. Mida saatest arvad? Kirjuta meile: kristina.herodes@postimees.ee. Garanteerime, et oleme materjaliga diskreetsed ja kirjasaatjate suhtes hoolivad.

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 317 osa leiad siit!

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning iga laupäev kell 11 portaalis Postimees Naine.

Tallinn Fashion Weeki saad jälgida Postimees Naises. Moeetendustele saab piiratud hulga pileteid Fientast, müük toimub ka kohapeal. «Saali saab,» lubab TFW loovjuht Aldo Järvsoo.

Kommentaarid (3)
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles