NAISTEJUTUD Ettevaatust – need on tõeliselt ohtlikud «sõbrad», kellest tasub kiiresti vabaneda

Daki ja Heidi on Kristinka parimad sõbrad. Teemaks aga võtame just ohtlikud ja halvad sõbrad - meil on kogemusi ka nendega! Foto: Kristina Herodes
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Kuidas ära tunda ohtlikud sõbrad? Paljud on kogenud valu, pettumust, ebaõiglast koormat ja saanud ka otsest kahju inimeste tõttu, kelle oleme pahaaimamatult endale ligidale lasknud. Kuidas varakult ära tunda, kui sõprade sekka on hiilinud ärakasutaja, krooniline ohver, draamakuninganna, kadestaja või reetur? See on raske, aga siiski võimalik.

Miks meie keskel on nii palju rahulolematuid vingujaid ja inimesi, kes elavad veendumusega «Elu ja kogu maailm on mulle võlgu». Sel on konkreetne põhjus.

Sõprade hulka sattub alati tegelasi, kes jätavad mulje, et on head sõbrad, aga tegelikult on neil hoopis muud plaanid. Reeglina omakasupüüdlikud ja nende kasu pead kinni maksma sina. Vahel on nende kavatsused aga ka otseselt pahatahtlikud. Me saaksime end säästa, kui oskaksime olla mitte nii heausklikud ja varaseid märke kohe tähele panna. Seda ebamugavat, kuid rääkimist vajavat teemat aitavad avada Dagmar Lamp ja Heidi Ruul – mõlematel on silmakirjalike sõpradega omajagu kogemusi.

Loe ka: NAISTEJUTUD | «Sellise koletise kõrval ärgata küll ei tahaks,» öeldi naisele, kes hiljem... 

«Naistejutud» stuudios. Dagmar Lamp, Heidi Ruul ja sünnipäevalaps Kristinka.
«Naistejutud» stuudios. Dagmar Lamp, Heidi Ruul ja sünnipäevalaps Kristinka. Foto: Dagmar Lamp

«Tehes halba teistele, arvab suur osa inimesi, et neil on ikkagi õigus,» ütleb Dagmar Lamp. «Oma peas on nad täitsa õiged mehed. Aga päris palju on neid ka, kes mõtlevadki – lähen ja tõmban draama üles, et draamat oleks!» 

On inimesi, kes ei taju adekvaatselt, kus lähevad tema ja teise inimese õiguste piirid. Neid inimesi võib olla ka pereliikmete seas. Ta usub, et teise ellu ja otsustesse sekkumine ongi tema õigus, «tema teab paremini», see on isegi kasulik. Kuid igasugune teise eest otsustamise õiguse äravõtmine on kahjulik. Otsustusõigus iseenda elus tuleb endale otsustavalt tagasi võtta, isegi kui see inimene nimetab end su sõbraks!

Loe ka: NAISTEJUTUD | Tütar küsis: «Kas emme sureb nüüd ära?» Kuid vapper eestlanna ei andnud alla! 

Leidub ka neid, kelle sisemine hea ja kurja tundmise puu pole veel täiesti maha saetud, ja ta saab aru, et niimoodi käitudes teeb ta oma sõbrale halba. Aga ta eirab oma sisetunnet ja teeb ikka. See nauding, mida ta ego saab, on nii palju magusam, et ta loobub inimeseks olemisest. 

Heidi Ruul, Kristina Herodes ja Dagmar Lamp. Lähedus tugineb usaldusel, kui see on tugev ei jahene suhted ka siis kui harvem kohtutakse.
Heidi Ruul, Kristina Herodes ja Dagmar Lamp. Lähedus tugineb usaldusel, kui see on tugev ei jahene suhted ka siis kui harvem kohtutakse. Foto: Dagmar Lamp

Kõik «sõbrad» ei ole sõbrad

«Äkki me alustame hoopis sellest: kui palju üldse peaks olema sõpru? Ja kas kõiki teretuttavaid peaks üldse nende hulka kvalifitseerima,» alustab Heidi. «Kui ma liialdan, siis minul on viis sõpra. Reaalselt! Minu jaoks ei ole võimalik, et mõnel on sõpru kolmkümmend tükki! See ei saa nii olla. Ja me räägime praegu 40-aastase mehe vaatest seda. Minu küsimus on lihtne: kui sa oled kaelani mudas, siis mitu neist nii-öelda sõpradest päriselt su kõrvale jääb?»

Kõige lihtsam viis aru saada, kes su kaaskonnast on päriselt sõber ja kes niisama kasuahne kaasajooksik, ongi heita kriitiline pilk enda ümber sel ajal, mil elu sind ei soosi. Raskustesse sattunu leiab sageli, et polegi enam kellelegi toetuda... See ei tähenda muidugi, et sõprade lojaalsuse testimiseks tuleks mutta langemist meelega otsida, kuid tõehetk sellega kindlasti kaasneb. Piisab ka sellest, kui endalt küsida, mis jääb meie sõprusest alles siis, kui see inimene minult enam midagi ei saa?

Loe ka: NAISTEJUTUD | Kuidas leida julgust? 5 korda maha jäetud mees: «Õnnelik suhe tuli alles siis, kui...» 

Heidi, Dagmar ja Kristinka - juuksevärv muutub, sõprus mitte.
Heidi, Dagmar ja Kristinka - juuksevärv muutub, sõprus mitte. Foto: Erakogu

Ettevaatust – need ei ole sõbrad!

  • Tarbija. See on inimene, kes on sinuga sõber lihtsal põhjusel – ta saab sinult midagi. See võib olla hea maine, materiaalsed hüved, aeg, tähelepanu, tuntus, kontaktid, empaatia või midagi muud. Suhte loogika on lihtne: kui sa enam ei anna seda, mida ta sinult tahab, on «sõber» kadunud kui tina tuhka ja käitub sageli ka tänamatult. Kõike, mida ta sai, peab ta enda õiguseks. Seega ei ütle ta sulle aitäh, vaid süüdistab ja halvustab sind. Teeb isegi etteheiteid: «Miks sa enam ei anna? Mul on õigus seda saada!»
  • Ärakasutaja. Tihti ilmub ta sinu ellu ohvri ja abivajajana – tal on vaja sinult lakkamatult mingeid teeneid. Vastu ta midagi ei paku. Vaata teraselt! Need, keda me heast südamest päästame ja toetame, on kaunis tihti osavad manipuleerijad ja ärakasutajad. Nad võivad toituda sinu energiast ja elujõust, andes vastu vaid oma mürgiseid jääkaineid. Sellisest sõbrast vabanedes tajud sa lausa füüsilist kergendust – energiat jääb korraga nii palju üle! 
  • Ülelaskja. Kamraad, kes lubab tulla, aga ei tule. Pidevalt. Kas tasub sellisega ühiseid plaane teha? On ka neid, kes üle ei lase. Ainus võimalus suhteid jätkata on õhk puhtaks rääkida: väljendada selgelt oma pettumust ja anda andeks, kui see on võimalik. Paratamatult on ülelaskjal varsti halb kuulsus, mistõttu tema peale enam keegi ei loodagi.
  • Draamatekitaja. Ebapopulaarne tõde kõlab nii: tervetes suhetes tasakaalus inimeste vahel on haruharva põhjust draamaks, seda peaaegu ei olegi. Draama ei teki kindlast olukorrast, vaid sellest, kuidas olukorrale reageeritakse. Tasub tõsiselt kaaluda, kas tasub oma lähikonnas põhjendamatut ülereageerijat hoida? See on väsitav kõigile ja «emotsioonide pärmi» peal tehislikult kergitatud negatiivsus nakatab paratamatult ka sind.
  • Kadestaja. See inimene käib sul sabas, jälgib ja imetleb, kuid tunneb samas kadedust. Dagmari väitel on olemas ka «hea kadedus», mis on segatud imetlusega. Paha kadedus on aga selge. Inimene võib alguses loota, et asi, mida ta sinus kadestab, ka temale külge hakkab, kuid peagi vihkab sind, sest sinul on midagi, mida temal pole, ja ta usub, et see peaks hoopis talle kuuluma. Kadestajast saab sageli noa selga lööja, sest temas kogunenud mürk on salaja nii suureks paisunud, et ta usub lausa õiglane olevat sulle kätte maksta kõige selle eest, mis sinul tema silmis ebaõiglaselt on.
  • Võlanõudja. See inimene elab tundega, et ta väärib enamat, miski pole piisav ning kogu maailm on talle võlgu. Ise ta midagi ei anna, kuna asub enda silmis «kõrgemal» justkui feodaal pärisorjade kohal, nõudjate ja kriitikute loožis. See on kompensatsioon leevendamaks hinges närivat tühjust ja ebapiisavust. Kuid seda see inimene loomulikult ei taipa ega tunnista. Tema maailmas on kõik süüdlased ja võlglased, nii ka sina, kui oled pahaaimamatult sattunud tema tutvuskonda. Mida enam kontakte, seda suuremaks kasvab «võlg» ja sul pole lootustki seda talle tasuda. Põgene kohe! 
  • Reetja. Kõige kurvem ja kahjulikum halbade sõprade alaliik. «Reetja ei ole mingi sõber,» ütleb Heidi. Kuid reeta saab vaid inimene, keda sa oled kunagi usaldanud, vastasel juhul ei tajuta seda reetmisena. See inimene võidab usalduse ja kasutab seda ära, enamasti sooviga teenida sellest ise kasu või teha lihtsalt sulle kahju ilma ise midagi võitmata. Enamasti tasub esimesi märke juba tõsiselt võtta – keda ei saa usaldada väikestes asjades, ei saa usaldada ka suurtes asjades.
Daki ja Kristinka ootavad, millal Heidi ka liitub. Mis sellest, et teema on väga tõsine, juba on lõbus...
Daki ja Kristinka ootavad, millal Heidi ka liitub. Mis sellest, et teema on väga tõsine, juba on lõbus... Foto: Kristina Herodes

«Vaata oma tutvusring ülikriitilise pilguga üle,» soovitab Heidi ja pakub lahkelt, et võib üleajavat sõprade ringi aidata harvendada. «Tahaks seda kriitilist pilku eriti soovitada neile, kes kõik avasüli vastu võtavad.»

Neill Strauss ütleb selle kohta tabavalt, et intensiivsus ja iniimsus, need kaks asja ei käi kokku. Suure hulga pinnapealsete suhetega korvatakse enamasti tõeliselt lähedaste, tugevate ja usaldusväärsete suhete puudumist.

Tugev side tähendab üksteisega koosolemisse paigutatud aega. Selle baasil tekib võimalus teineteist päriselt ja lähedalt näha, mõista ja märgata. Pühendunud koosolemise aeg on vundament, millel püsib usaldus. Kui suhteid on liiga palju, ei saa ühelegi neist olla piisavalt aega, et tõelist lähedust luua.

Loe ka: NAISTEJUTUD | Enamik inimesi armastab ennast valesti ja tegeleb hoopis...

Need tüübid ei karda otse öelda ja inimesi elust välja lõigata kui on selge, et nad usaldust ja sõbra staatust ei vääri. Heidi Ruul ja Kristina Herodes
Need tüübid ei karda otse öelda ja inimesi elust välja lõigata kui on selge, et nad usaldust ja sõbra staatust ei vääri. Heidi Ruul ja Kristina Herodes Foto: Erakogu

Eelmise aasta sünnipäevaosa leiad siit: Kuidas olla see mees, kellesse kõik naised armuvad?

Ka halvad sõbrad on win-win

Halvad sõbrad teevad meile palju haiget ja kahju. Kuid sellegipoolest ei tasu neid ülearu innukalt vältida ega paranoiliseks muutuda. Ka kehvast kogemusest on palju õppida, kui ise avatuks jääda. «Inimsuhted on niikuinii win-win,» usub Dagmar. «Isegi kui oled jälle köögipõrandal pikali ja nutad või ninani sopas. Mingid suhted, mida sa ise pead sõpruseks, võivadki mingis mõttes seda olla. Aga lõpuks saad aru, et tegu on ikkagi energiavampiirlusega, kus teine lihtsalt imeb sust elujõudu. Sina käid ja klatid kogu aeg tema asju. Kogu aeg annad nõu. Ja lõpuks saad aru, et sa oled juba kaks aastat sama nõu andnud, aga seda ei taheta vastu võtta. Tahetakse pigem olla edasi ohvrirollis. Kui asi on juba toksiliseks muutunud, siis on aeg edasi minna.»

Eluterve soovitus oleks «Usalda ikka!». Isegi kui saad kõrvetada. Kuid seejärel võta õppetund vastu, tee omad järeldused ning ära jää purunenud suhtesse kinni. Kui oled andnud endast parima ja olukord ei parane, sest teine pool ei panusta, on järgmine samm lahti lasta ja ennast säästa. Maailmas on piisavalt ka väärtuslikke, tõelisi sõpru!

Loe ka seda: NAISTEJUTUD | Armastuse kerjamine: nii kui mehe sissetulek kadus, oli ka naise «suur armastus» kui peoga pühitud 

Kuula ära terve saade – saad teada:

  • «Kõik inimesed on ilusat ja head» – see on kena soovmõtlemine, mis on paraku kaugel tõest.
  • Miks tuleb ohtlikud sõbrad lähikonnast otsustavalt välja tõugata?
  • Miks ei tähenda hea inimene olemine teiste ootustele vastamist, vaid eeskätt iseenda vastu aus olemist?
  • Miks on teiste armastamine enda armastamise arvelt kuritegu?
  • Kui kaugele võivad pahatahtlikud inimesed minna?
  • Hulk piinlikke näiteid elust.
  • Lisaks paljastab Kristina portsu diskreetseid isiklikke andmeid.

Saates on üle hulga aja taas Naistejuttude «kullafondi» kuuluvad Dagmar Lamp ja Heidi Ruul, saatejuht Kristina Herodes, kes tähistab muuseas täna ka oma sünnipäeva. Suur tänu kogu südamest teile, kallid kuulajad! See, et olete jätkuvalt meiega on parim kingitus, mida soovida.

Kirjuta meile: kristina.herodes@postimees.ee. Tagame, et oleme materjaliga diskreetsed ja kirjasaatjate suhtes hoolivad.

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 318 osa leiad siit!

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning iga laupäev kell 11 portaalis Postimees Naine.

Heidi Ruul, Kristina Herodes, Dagmar Lamp. «Naistejutud» oli üks esimesi siiraid suhtepodcaste ja seda eeskuju on tänaseks jälginud enam kui sada saadet. Mitmed on alanud ja lõppenud. Naistejutud on tänu teile, armsad kuulajad, jäänud ja saab peagi juba 7.aastaseks! 
Heidi Ruul, Kristina Herodes, Dagmar Lamp. «Naistejutud» oli üks esimesi siiraid suhtepodcaste ja seda eeskuju on tänaseks jälginud enam kui sada saadet. Mitmed on alanud ja lõppenud. Naistejutud on tänu teile, armsad kuulajad, jäänud ja saab peagi juba 7.aastaseks! Foto: Konstantin Sednev
Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles