KEEGI POLE PAKS Moelooja: «Kui hästi otsida, siis igal naisel on taljet!» (1)

Perit Muuga uue kollektsiooni "Hundi hing" esitlus Foto: Taavi Sepp
Copy

«Eesti naised pole kaugeltki kõik peenikesed, kes mahuks numbrisse 36. Enamus ei ole,» ütleb äsja uut kollektsiooni esitlenud Perit Muuga. Aga mida siis kanda kui loodus on sinu vastu helde olnud ja rohkem kurve kinkinud? Vaata videot, saad teada!

Vaata kõike vahetult ja lähedalt videost!

Vestlesime disaineri ja kuulsate modellidega kohe peale etendust. Juttu jätkus kauemaks ja vestlus kujunes palju pikemaks ja põnevamaks, kui videosse mahtus.

Perit, kutsusid oma moodi kandma terve hulga kuulsaid naisi, mille järgi oma modellid valid?

Naised, kelles on ürgset jõudu, väärikust, suursugusust. Olengi nendega tuttavaks saanud nii, et kui inimene tundub põnev, siis ma talle lampi kirjutan. Enamasti ongi nad nõus modellina lavale astuma!

Panin neile ka selga just need kleidid, mille puhul tundsin, et see tema iseloomuga sobib.

Huumoriga võib küsida, miks sa ei kutsunud hundikollektsiooni lavale üht kohalikku tuntumat hundinimelist daami?

Eks mul on ka ju muusad, kes mulle meeldivad nii oma ilu, ürgse jõu kui ka sisemise väärikuse poolest. Naised on imetlusväärsed just nende ägeda karakteri poolest, leian mina.

Ma ei tunne teda lihtsalt ja nagu ei taha ka eriti. Mulle meeldib ikka lavale oma riietesse panna naisi, kelle karakter mulle päriselt meeldib. Kellele ma saan enne lavale astumist öelda: olge nagu Viikingi jumalannad! Ja ma tean, neis on selleks piisavalt jõudu ja väärikust, nad veavad välja.

Perit Muuga uue kollektsiooni «Hundi hing» esitlus, Elisa Kolk ja Katrin Tust.
Perit Muuga uue kollektsiooni «Hundi hing» esitlus, Elisa Kolk ja Katrin Tust. Foto: Taavi Sepp

Etenduse avas Aleksei Turovski hundijuttudega, kust selline idee?

Aleksei Turovski fänn olen ma alati olnud, nii kaua, kui ma mäletan. Ja ma ütlen ausalt: just selleks, et saaksin teda esinema kutsuda, tegingi kollektsiooni ainult hundist. Mul on mitmes etenduses olnud palju loomi ja mõtlesin, et kellest ta siis räägib? Nii otsustasin, et olgu ainult hunt! Ja tema jutt on alati nii sügav ja põnev!

Aleksei Turovski. Perit Muuga moesõu «Hundi hing» 30.10.2023
Aleksei Turovski. Perit Muuga moesõu «Hundi hing» 30.10.2023 Foto: Siiri Kumari

Hundilt oleme palju õppinud

Kas me üldse teame, milline on hundi loomus? Armastatud zooloog, zoosemiootik ja loomasõber Aleksei Turovski rääkis etenduse külalistele, kes see tegelane meie metsades ja rahvuslooma austusväärsel positsioonil tegelikult on:

«Hunt on esimene inimese sõber metsikust loodusest. Legend räägib, et ta tuli ürgse naise nõiduse peale – meie truu ja tark koer ongi tegelikult hall hunt – canis lupus. Susi on meiega koos olnud keskeltläbi 25 000 aastat. Kõik me oleme koos hundiga elanud, tema kõrval arenenud ja hundilt väga palju õppinud. Mida inimene hundilt õppis? Jahipidamist – hundid teevad seda väga arukalt ja organiseeritult. Aga me õppisime ka karjapidamist – karjakoerad suhtuvad endi hoole alla antud loomadesse kui lastesse ja teevad seda hundilt saadud ürgse programmi alusel. Susi ei murra esimesel võimalusel. Ta ajab valitud saaklooma kindlasse paika, mis tal on välja otsitud. Hundid suhtlevad omavahel väga intelligentselt. Nad kasutavad vähemalt 300 sõnumit, mida nad ulgumise teel teineteisele edasi annavad.

Proua hundiine ei käi jahil, vaid on lastega kodus, pühamus. Härra hunt käib jahil ja varustab prouat. Proua annab süüa lastele, õpetab neid, kaitseb neid, peseb neid ja õpetab hääli mõistma. Hundilt oleme õppinud ka ustavust ja oma perekonna hoidmist. Hunt on tegelikult väga truu, tark ja suursugune!»

Perit Muuga uue kollektsiooni «Hundi hing» esitlus.
Perit Muuga uue kollektsiooni «Hundi hing» esitlus. Foto: Taavi Sepp

Korraldasid sel korral päris suure sõu

Sõud on minu jaoks hästi olulised! Kui sõusid ei oleks, siis ma ei viitsikski vist olla moekunstnik. Mulle meeldib loomingu puhul just see, et sa küsid, kuidas ma julgen. Ja ma tõesti julgen asju suurelt teha! Ma tunnen etendusi tehes, et ma ei pea mitte kellegi ootustele vastama. Kui inimesele meeldib, siis ta tuleb ja kannab seda. Kui ei meeldi, ei kanna.

Olen aastatega aru saanud, et ma olen vist hästi lojaalne inimene – inimesed, kes mind inspireerivad, kipuvad minuga kuidagi jääma. Mul on alati samad jumestajad, juuksurid, isegi modellid on sageli aastast aastasse samad.

Vaata suurt galeriid moeetendusest!

Mida arvavad modellidena üles astunud kuulsad kaunitarid?

Laura Prits. Perit Muuga uue kollektsiooni «Hundi hing» esitlus.
Laura Prits. Perit Muuga uue kollektsiooni «Hundi hing» esitlus. Foto: Taavi Sepp

Ma olen hinges üksik hunt

Laura Mikker Prits, rokkar

Mis tunne on olla hundi nahas? Väga hea tunne on! Ma ütlen ausalt, et ka kuidagi väga loomulik tunne oli selle muusika saatel kõndida sellises uhkes kleidis. Võimukas poos oli kohe kuidagi sees. Ma arvan, et konkreetselt see hunditeema aitas mind isegi kuidagi paremini esile tuua. Sest ma olen alati tundnud, et ma olen hinges justkui üksik hunt, nii et see teema kõnetas mind väga palju. Tundsin, et see oli mulle!

Marii Parts. Perit Muuga uue kollektsiooni «Hundi hing» esitlus.
Marii Parts. Perit Muuga uue kollektsiooni «Hundi hing» esitlus. Foto: Taavi Sepp

Ta ei muretse lammaste arvamuse pärast!

Marii Parts, modell

Perit Muuga uus kollektsioon «Hundi hing» on läbinisti ürgnaiselik värav minevikku, kus me saame taasühineda selle metsiku osaga iseendast, mis on unustuste hõlma vajunud.

Ohtlikult veetlevad kleidid, soojad mantlid ja salapärased kangad on lausa loodud meenutamaks, et iga naine kannab endas väärikust ja jõudu!

Mind kutsub see kollektsioon avastama ja valla päästma oma sisemist hunti ning tõstab tuntavalt eneseusku.

Periti looming meenutab, et meis kõigis on müstikat – palju rohkem kui palja silmaga vaadates paistab –, ja annab julguse seda ka välja näidata. Sest hundil on hundi vägi! Ta ei muretse lammaste arvamuse pärast.

Elisa Kolk. Perit Muuga uue kollektsiooni «Hundi hing» esitlus.
Elisa Kolk. Perit Muuga uue kollektsiooni «Hundi hing» esitlus. Foto: Taavi Sepp

Vaid lähedased teavad minu metsikut poolt

Elisa Kolk, laulja

Mulle loomateema sobis. Loomad on mulle kõik väga armsad, mul on endal koer ja kaks kassi, ma olen läbi ja lõhki looma-inimene. Ja minus endas on ikka kõvasti seda metsikut poolt peidus. Ma arvan, et ainult mu kõige lähedasemad inimesed teavad seda poolt minust. Ma täitsa usun, et olen muidu üldsusele jätnud sellise malbe, rahuliku tüdruku mulje. Aga ma olin teismelisena väga mässumeelne ja see külg on minus endiselt olemas.

Kas kutsud moelavale ka oma kliente?

Ma ütlen ausalt, et need asjad katsun pigem lahus hoida. Sest kliente ju tuleb hoida, aga lava taga on paras kaos, ma ei jõua seal neid igatpidi hellitada. Eks ikka tuleb ette, et modell ostab selle asja ära ka, mida kannab, ja muutub kliendiks. Aga pigem on need lahknevad vaated.

Osa asju osteti mul sel korral juba ära enne sõud, need polnud veel lavale jõudnudki!

Vaata suurt galeriid, kes oli kohal!

Perit Muuga uue kollektsiooni «Hundi hing» esitlus.
Perit Muuga uue kollektsiooni «Hundi hing» esitlus. Foto: Taavi Sepp

Kõikjal maailmas kutsutakse moelavale aina enam mitmesuguste kehadega naisi. Eestis teed seda algusest saati sina, näidates moodi ka suuremate kandjate seljas. Miks?

Mudelid ma õmblen tegelikult vastavalt kliendile, tema mõõtude järgi. Aga sellepärast on mul eri suuruses modellid, teen lavale suurused 36 kuni 42, et oleks lihtsam samastuda ja et oleks stuudios, mida proovida. Eesti naised pole kaugeltki kõik peenikesed, kes mahuks numbrisse 36. Enamus ei ole. Väga sageli teen suuremaid numbreid ka! Ma ei pane ka lisatasu suurematele numbritele. Minu arvates on igas suuruses naised ilusad. Eks ma oskan ka kurvimaid kaunitare paremini riietada, kuna ma olen seda saanud enda peal harjutada.

Enda peal on kindlasti hea testida. Kui saladus pole, mis numbrit ise kannad?

Võin osta H&Mist endale asju, mis kannavad suurusnumbrit 46, aga mõõtude järgi tean, et ma olen kindlasti suurem suurus. Moemaailmas toimub üks naljakas asi – inimesed ei taha ju näha suuri numbreid, vaid väikseid numbreid. Nii muutuvad rõivatööstuse numbrid aina suuremaks ega vasta enam tegelikkusele. Minu töös on see väga häiriv! Number on number. Tihti tuleb klient ja väidab, et tema suurus on 40. Ja mina silmaga näen, et ta on 44. Siis ta võib päris pahaseks saada, kui mõni kleit suurusnumbriga 42 talle väike on. Siis ma alati teen nalja ja vabandan, et meil ongi väiksed suurused. Ma kunagi ei ütle, et tema eksis. Ma ise olen ka ju suur suurus! Aga mind need numbrivaled ei huvita.

Perit Muuga ei tee saladust, et kannab ise suurust 46. «Minu arvates on igas suuruses naised ilusad!»
Perit Muuga ei tee saladust, et kannab ise suurust 46. «Minu arvates on igas suuruses naised ilusad!» Foto: Taavi Sepp

Anna head nõu suurematele naistele, mida kanda ja mida mitte?

Seda ma võin kohe kindlasti öelda, mida ma ei soovita! Kanna musta – ei, seda ma küll ei ütle! Ise poes käies mind nii ärritab, et kõik asjad suurematele naistele on tavaliselt mustad. Mis asja!? Me tahame ka värve! Ega see värv sind suuremaks tee! Olen aru saanud, et minu nišš ongi teha mustrilisi, värvilisi ja põnevaid asju igas suuruses.

Mille eest ma veel hoiatan: liiga suured riided teevad inimese veel suuremaks! Kogu see oversized-mood. Propotsioon peab paigas olemas. Ja soovitan alati rõhutada taljekohta, isegi kui arvad, et sul seda pole. Kui hästi otsida, siis igal naisel on veidike taljet!

Ei maksa karta suuri mustreid ega laiupidi triipu, minu meelest need teevad isegi kandja väiksemaks ja kergemaks. Ehk kõike, mida suurematele naistele keelatakse, julgustan mina just kandma! Ei loe suurus, vaid see, et asi oleks sulle paras. Ma õmblen kõik mõõtude järgi.

Kuidas seda mõista, kas õmbled ise?

Ma ei õmble ise üldse, ma ei oskagi õmmelda. Mul on ikka ateljees töötajad, kes õmblevad. Mina teen kõik viimasel minutil ja olen kohutav hilineja. Õmblemine nõuab minu jaoks liiga palju kannatust, mida mul ei ole!

Kui mul ühel pildistamisel tuli nööp eest, siis ma panin juuksuri seda ette õmblema. Ma ei tulnud selle pealegi, et seda ise teha.

Perit Muuga uue kollektsiooni «Hundi hing» esitlus.
Perit Muuga uue kollektsiooni «Hundi hing» esitlus. Foto: Taavi Sepp

Oled Eesti moekaardil omamoodi nähtus, kust tuli mõte, et just rõivaid ja moeetendusi teha tahad?

Me oleme mehega mõlemad Põlvast pärit. Ma olen lõpetanud Eesti Põllumajanduse Akadeemias (praegune Eesti Maaülikool) majanduse, aga see ei huvitanud mind üldse. Ma ei teinud aastaid midagi, ma ei käinudki tööl. Moodi hakkasin tegema, sest mul oli lihtsalt niivõrd igav!

Kolisin Tallinna ja läksin Euroakadeemiasse moedisaini õppima. Meid oli vaid neli õpilast kursusel, kõik said sisse, kes tahtsid. Pärast meid see kool vist suri välja ka, ma ei tea. Sealt ma alustasin, aga aastakese käisin, siis jätsin katki. Mul oli koolidest villand! Natuke on kahju, et ei läinud kohe kunsti õppima peale keskkooli...

Käisin ühe aasta ja õppisin. Siis hakkasin kohe kollektsiooni tegema. Ja läksin kohe Tallinn Fashion Weekile ka! Mul polnud aimugi, mis see on. Ma ei olnud seal ise mitte kunagi käinud ega ühtegi moesõud näinud. Saatsin Anu Kikasele kolm kleiti ja talle tundus see huvitav. Need olid üldse mu esimesed, rohkem mul polnudki. Üks neist oli tumepruun draakonikleit metsikult pika slepiga, mu esimene kleit. Naeran siiani, et see esimene vist ongi parim kleit, mis ma üldse olen teinud.

Kas hirmu ei olnud? Mood on ju isiklik ja tihti saab nii head kui halba tagasisidet.

Ega ma ei teadnud ka, mis ma teen. Eks ma tegin alguses ka halbu kollektsioone! Jah, ma ise ka ütlen seda. Kuna ma ise ei õmble, siis see võttis aega, et lõiked hakkaksid keerulisemaks muutuma. Aga täna ma tean – keerukamaid lõikeid on raskem müüa. Nii et täna teen jälle lihtsamaid, aga huvitavamaid asju. Ma joonistan lihtsalt. Õmbleja mõtleb, kuidas teha.

Ma teen sellest, mis mulle huvitav tundub! Hundimantlid, ma tegin need tekkidest! Neid on väga mõnus kanda – mantel on parajalt paks, kerge ja loomulikult väga soe, ta on ju tekk!

Tafti ja sametit olen ma alati armastanud, mulle meeldivad need vanaaegsemate teemadega töötades. Mõne koha pealt olen põhimõttekindel ka. Kasutan eranditult kunstkarusnahka. Ma olen liitunud Loomuse seisukohtadega ja olen karusloomafarmide vastu. Kas meil on loomi vaja kasvatada selleks, et neid kanda? Riideid saab ju ükskõik millest teha. Loomulikult kunagi, kui meie esivanemad veel elasid metsas, polnud valikud sellised ja siis oli see põhjendatud, aga enam mitte. Puhas eetiline aspekt, ma olen selle otsuse teinud.

Perit Muuga uue kollektsiooni «Hundi hing» esitlus.
Perit Muuga uue kollektsiooni «Hundi hing» esitlus. Foto: Taavi Sepp

Nopid ideid ka minevikust, sel korral nägi palju keskaega.

Keskaeg on alati inspireerinud! Kõik need suursugused kleidid. Olen alati öelnud, et kui saaks valida, siis mina läheksin ajas tagasi minevikku, mitte tulevikku. Ajaloos on nii palju!

Kust sinu isiklik hundikirg pärit on?

Ma tea, sisetunne. Alguses sattus mulle ette lihtsalt üks äge huntidega kangas. Ma käisin veel koolis, kui tegin oma esimesed kolm kleiti. Need hakkasid inimestele meeldima, eks ma seepärast jäin selle juurde.

Eks ta selline metsik on, juba meie pärimuses saadab hunti müstiline maine, palju lugusid ja kujundeid. Ta ei ole tavaline metsloom, vaid salapärane tegelane, keda imetletakse ja austatakse.

Perit Muuga uue kollektsiooni «Hundi hing» esitlus. Disainer koos modellidega.
Perit Muuga uue kollektsiooni «Hundi hing» esitlus. Disainer koos modellidega. Foto: Taavi Sepp

Perit Muuga kollektsiooni «Hundi hing» esitlus

Etenduse juhatas sisse Aleksei Turovski, kes rääkis huntide tarkusest ja tavadest. Lavale astus terve plejaad vägevaid, tuntud ja tegijaid naisi: kaunis laulja Elisa Kolk, rokkar Laura Prits, tšellist Silvia Ilves, teadlane Ilona Faustova, turundusjuht Katrin Tust, loovhing Marii Parts ja meigikunstnik Karin Käbi Kuus, kes tegi ka fantaasiameigid ja näomaalingud.

Juukseid seadsid asjatundjad Aili Pussi tiimist. Moevaatemäng leidis aset hoones, kus asub ka Perit Muuga stuudio: Masina 22. Läbi maja korruste, trepikäikude ja koridoride kulgeva lavastuse lõi Egert Sören Nõmm. 

Kommentaarid (1)
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles