NAISTEJUTUD «Sa pidid olema kole nagu öö ja käima riides nagu traktorist, ainult siis võisid...»

PÖFFi direktor Tiina Lokk Foto: Taavi Sepp
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Mis on nõrkuse märgid? Vastus on üllatav – sageli just need asjad, mida inimene ise tugevuse märkideks peab. Ta teeskleb, et end kaitsta. Muidu ta neid maske ju ei kannaks!

Mehelik käitumine, jõu demonstratsioon ja valetamine - see kõik on nõrkus. Räägime naiselikkusest, kahepalgelisusest ja ebakindlusest. Ja loomulikult ka filmist. Saates PÖFFi asutaja ja direktor Tiina Lokk, saatejuht Kristina Herodes.

«See on nii tore seik, et ma ei saa jätta seda rääkimata,» ütleb Tiina Lokk lõbusalt. «See on seotud Jaan Ruusiga. Küll ta käis ja jauras mu kallal! Sellepärast, et kui ma noorena Tallinnfilmi tulin, meeldis mulle ilusasti riides käia. Minu ema õpetas mind, ma ise õmblesin, mul oli õmbleja ja kuidagi sai ka materjale muretsetud. See tõsiselt meeldis mulle – olla elegantne ja stiilne. Ja Ruus kogu aeg õiendas mu kallal – ikka ei sobinud talle üks ega teine asi.»

Loe ka: NAISTEJUTUD | Peep Vain: sel hetkel sain aru, et mu isa täiega armastas mind!

Mõne aja pärast läksid piirid lahti ja Jaan Ruus lendas Pariisi. Ja see muutis tema kitsarinnalisi vaateid jäädavalt. «Tuli Pariisist tagasi ja kutsus mind Tallinnfilmi baari,» jutustab Lokk. «Et tule, ma teen sulle konjakit välja. Läksime. Ja siis Ruus istub seal laua taga ja ütleb: «Tead, ma pean sinu ees vabandama! Ma käisin nüüd Pariisis ja ma nägin seal, et kõik naised olid ilusasti riides. Ja nad olid ka targad samal ajal! Ma ei arvanudki, et ilus naine võib ka tark olla!» Ma vastasin talle: «Issand, Ruus! Kui ma oleksin teadnud, et see on sinu probleem, ma oleksin selle Pariisi reisi sulle kasvõi ise varem välja teinud, et sa lihtsalt mind rahule jätaksid!»»

Praegu võib selle peale naerda, aga polnud sugugi ammu, kui niisugune mentaliteet oli meeste seas tavaline: ilus – järelikult loll! Hoolitsetud – järelikult tühine eputis! Naised on võrdse kohtlemise ja respekteerimise teel väga pika tee ära käinud. Ometi leidub tänaseni mehi, kes mistahes naiselikku joont meelsasti alandamiseks ära kasutavad.

Kuula ka: NAISTEJUTUD | Terapeut: «Kui naine on liiga iseseisev, siis sellel on tagajärg...»

«Sa pidid olema kole nagu öö ja käima riides nagu traktorist kolhoosist, ainult siis sa võisid rääkida naisena tarka juttu,» ütleb Tiina Lokk muiates. «Õnneks need ajad on möödas ja ma tahaks loota, et igavesti on möödas!» Täna me õnneks mõistame – inimese välimus on osa tema inimõigusest ennast väljendada. Seal puuduvad seosed intelligentsuse, läbilöögivõime või isikuomadustega. Loomulikult välimus räägib, aga see räägib ainult inimese enda lugu: minule meeldib ennast niimoodi näidata ja esitleda sellel kujul.

Kuula ka: NAISTEJUTUD Kui raske koorem on olla ilus naine?

Tiina ei lase täna end kellegi kõrvalisest vaatest häirida, aga alati pole see nii olnud. «Mingi ajahetk ma üritasin näha väga mehelik välja,» meenutab ta siiralt. «Ja ka oma kõnes ja käitumises. Soovisin sulanduda, kehtestada ja mitte eristuda oma naiselikkuses. Aga üks tark inimene ütles mulle: «Ära tee seda! Sellega sa näitad ainult oma  nõrkust!»» Tiina võttis head nõu kuulda ja pole rohkem kunagi oma naiselikkust varjanud.

Loe ka pikka persoonilugu: Tiina Lokk: ahistamislood meenutavad stalinismiaega – üks süüdistus ja oled riigivaenlane 

«Jah, naine peab end rohkem tõestama,» nõustub Tiina Lokk.
«Jah, naine peab end rohkem tõestama,» nõustub Tiina Lokk. Foto: Sander Ilvest

Naine peab end rohkem tõestama

Kas feminismi võiks siis maha rahustada? «Muidugi, ka meie ühiskonnas – paljudel erialadel peab naine ennast märkimisväärselt rohkem tõestama kui mees, see on fakt,» sõnab Lokk. «Aga vahel mulle tundub, et naised ka ise on tekitanud selle olukorra. Naised lasevad end väga palju emotsioonidest kanda. Meeste hulgas on ka selliseid, aga ma räägin proportsionaalselt. Ja sellega tõukavad naised endast teisi eemale, ka naised juhtidena. Peab teadma, millal mängida naiselikkuse peale ja millal kasutada mehelikku ratsionaalsust ja konstruktiivsust.» 

Kuula ka: NAISTEJUTUD | Peep Vain: sel hetkel sain aru, et mu isa täiega armastas mind!

Ei tasu teha järeldust, nagu oleks emotsioonid või enda haavatavuse näitamine halb ja edu vajaks «tuima raudrüüd». Vaja on vaid emotsionaalset intelligentsust ja tasakaalukust. Selleks, et oma emotsioone juhtida, on vaja neid tunda ja omaks võtta. Mida rohkem neid endale eitada ja maha suruda, seda rohkem juhivad emotsioonid inimest. 

Inimene, kes on oma emotsioonide ohver, ei mõju turvaliselt. Kui emotsioon võib inimese tuulte pöörisena kaasa viia, ei taheta teda usaldada ega koostööd teha just ebaturvalisuse tõttu ja see on arukas kaalutlus. «Seda ma silmas peangi, aga naised tihtipeale lähevad lappama! Kui ma olin noorem, siis minagi lasin ennast emotsioonidel rohkem kanda kui praegu, kui mul on juba rohkem kogemusi. See tuleneb väga paljuski ebakindlusest!» See on hea võti – kui tunned, et ei suuda oma emotsioonidega toime tulla, võib selle algpõhjus olla ebakindlus. Soovid rohkem stabiilsust – kasvata enesekindlust.

Kas naine võib teha karjääri? Loomulikult! 

Tiina Lokk leiab, et suures plaanis liigub ühiskond soolise võrdõiguslikkuse mõttes õiges suunas. «Peresuhetes peetakse loomulikuks, et ka naisel võib olla karjäär,» sõnab ta. «Mees ei ole selle pärast äpum, kui temal on väiksema tähtsusega või rahaliselt väiksema sissetulekuga töökoht. See kõik on okei! Mulle nii meeldiks, kui see paradigma muutuks, ja mida kiiremini see muutub, seda parem see on.»

Kuula ka: NAISTEJUTUD | Kristjan Port: Just sellest vanuses algavad eestlase kõige rõõmutumad eluaastad, sest...

Millega naised teinekord ise oma edu saboteerivad? Me laseme end ise vabatahtlikult üle selleks, et vältida konflikte. Kui teine kehtestab end jõuliselt, astume kohe sammu tagasi. Sellel ajal võib see hea valik olla, aga pikas perspektiivis ei usaldata juhtimist inimesele, kes ei julge oma seisukohtade eest seista. Pigem usaldatakse seda, kes on ideed valmis argumentidega kaitsma. Põhjus sama – taanduja ei tundu turvaline. Kuidas saab suuremat vastutust usaldada inimesele, kel pole nägemust ega oma arvamust?

Tiina lokk aga leiab, et palju tuulelippe ja nahahoidjaid on ka tugevama soo ridades. «Meestel on ju samasugused momendid. See on üleüldse nii. Kui sa oled kusagil läbirääkimistel, siis sa pead oskama kaks sammu edasi ja samm tagasi tehnikat. See on elementaarne. Ma olen õppinud vaidlema ja kehtestan ennast vaikselt ja vagaselt.»

Kuula ka: NAISTEJUTUD | Kari Maripuu: naistel on tööelus suuri eeliseid, aga enamik ei oska neid kasutada!

Kui Tiina Lokki kuulata, tekkib tunne, et see naine on elanud justkui mitut elu. Nii lai on tema silmaring ja nii sügav on elukogemus ning sellest võrsunud mõistmine. Aga mõnes mõttes see nii ongi – iga film, mida vaadates südamega kaasa elad, on otsekui kellegi elu ja kellegi maailm! See arendab tohutult empaatiat, mõistmist ja silmaringi. Filmimaailmas on Tiina tegutsenud terve elu ega suudaks iial kokku lugeda kõiki filme, mida vaadanud on. 

PÖFF 

Pimedate Ööde Festival toimub 3.–19. novembrini 2023. Tiina Lokk on selle festivali algataja ja juht, kes selle nullis üles ehitas. Täna kuulub PÖFF A-klassi festivalide kõige mainekamasse nimistusse. Maailmas on 3000–5000 festivali.

«Me peaksime olema eriti uhked selle üle, et meie A-klassi festival on väga ebatraditsiooniliselt sündinud,» selgitab Tiina Lokk. «Meil on puudu kõik need eeldused, mis suurel A-klassi filmifestivalil peaksid olema. Seda suuremalt tuleks hinnata seda, mis meil siin praegu on!»

Linastub 528 hoolega valitud filmi 73 riigist, nende seas 51 maailma esilinastust. 

Sündmused ja filmid leiad siit, veel on aega kõigest osa saada!

Hulgaliselt põnevaid lugusid PÖFFi filmidest toob Sinuni Postimees Kultuur.

Kui hästi PÖFFil hoolitakse ratastoolis külalistest, loe siit!

Halb ilm on eelis. «Publiku seisukohalt on november parim aeg filmifestivali korraldamiseks. Kunagi armastasin naljaga pooleks öelda, et ega siin olegi sel ajal palju muud teha, kui filme vaadata või kodus lapsi teha.»

PÖFFi sünni juurde kuulus lugu – filmid tulevad siia ja otsivad oma vaatajaid samamoodi, nagu hingedekuul rändavad hinged. Nüüd on selge, et need sügavama sisuga filmid on oma vaatajad leidnud – PÖFFi külastajanumbrid on meie rahvaarvu arvestades megahead. 

Tiina Lokk PÖFFi avatseremoonial Kirill Safonivi loomingus.
Tiina Lokk PÖFFi avatseremoonial Kirill Safonivi loomingus. Foto: Mihkel Maripuu

 

Loe ka seda: NAISTEJUTUD | Armastuse kerjamine: nii kui mehe sissetulek kadus, oli ka naise «suur armastus» kui peoga pühitud 

Kuidas emotsioonidega toime tulla?

«Mina olen saanud väga valusaid õppetunde,» tunnistab Tiina. «Ja rumal on see, kes neid õppetunde ei oska näha, analüüsida ja hiljem enda kasuks pöörata. Ma olen läbi valusate õppetundide pidanud arenema ja iseennast leidma. Muidugi olen ka analüüsinud ja palju lugenud selleks, et aru saada.»

Tiina ütleb julgustavalt, et eks see elukogemus ja tarkus tuleb nii või naa, sellest ei pääse. Tema ei tahaks mingil juhul olla uuesti 20- või 30-aastane. «Vanusega tekkib elukogemus ja sa saad nii paljudest asjadest lahti lasta, saad aru, et need ei ole olulised. See on ülimalt tähtis, et sa lõppude lõpuks suudad enda jaoks ritta panna – mis on sinu jaoks oluline ja mis ei ole. Ja viimastest sa ei lase ennast häirida. See aitab inimsuhetes ja juhtimises, kui prioriteedid ja väärtushinnangud on täpselt paigas. Sealt tuleb ka sisemine rahu, millega saab ennast kehtestada nii, et emotsioon ei võta üle.»

Loe ka: NAISTEJUTUD | Märt Aro: koolis õpetatakse valesti! Nii tekitame depressiooni ja alaväärsust 

Miks on inimesed kahepalgelised?

Põhjuseid valetamiseks on lõputu hulk, alustades hirmust tõtt rääkida ja lõpetades lihtsalt rumala harjumusega, kus otsest põhjust polegi. Kuid on ka mõned tavalised valetamise põhjused, mida teades on lihtsam kahepalgelisust läbi näha ja ära tunda:

Alaväärsustunne – soov teha ennast suuremaks, paista parem. Inimene usub, et see, kes ta päriselt on, pole piisavalt hea. Selleks, et saada tähelepanu, tuleb kopeerida teisi, kes tunduvad heas kirjas olevat. 

Omakasu – on inimesi, kes moonutavad tõde, et saada sellest kasu. Tekitavad intriige, mis mängivad kätte soodsama seisu. Nad naudivad kaost ja teiste valu, see aitab neil tunda end tähtsa ja mõjukana. «See on psühhiaatriline probleem,» on Tiina Lokk konkreetne. «Sinna pole midagi parata ja ega seda väga ravida ka ei saa.»

Hirm – soov meeldida, hirm hülgamise ja häbistamise ees. Inimene ütleb, mida teine kuulda soovib, ja vahel pole tal julgust isegi endale tõde tunnistada. Aga kui teistel on lahknevad ootused, sünnivad vastukäivad valed. Võta julgus kokku ja ütle oma arvamus ausalt välja – elu muutub palju kergemaks.

Loe ka: NAISTEJUTUD | Kuidas leida julgust? 5 korda maha jäetud mees: «Õnnelik suhe tuli alles siis, kui...» 

Mis on Tiina enda jaoks oluline? Töösuhetes professionaalsus. Laiemalt inimsuhetes ausus. «Ma väga ei seedi inimesi, kes on võltsid. Ma näen inimesed läbi ja valetamise ma tunnetan kiiresti ära. See on minu jaoks ei – sealt ma kaugenen.» Ta hindab ka mõttesallivust, empaatiat ja teise inimese maitse tunnustamist. «Meie meeskond PÖFFil koosneb väga erinevatest inimestest, kellel on teistsugune kultuuritaust, sugu, ka on mõne vähemuse esindajad, mis väga palju dikteerib nende maitset. Ma ei arva, et minu maitse on see õige maitse, ja ma kindlasti ei dikteeri juhina midagi.»

Tiina Lokk rõhutab omast kogemusest, et aususega saab ka haiget teha: «Aus olemine toob tihtipeale kaasa suurt valu teisele inimesele. Sa pead oskama seda väljendada. Mul on tohutud süümekad selle aja pärast, kus ma kõike liiga otse ütlesin. Oskus olla aus ja mitte teha haiget tuleb aastatega. Mina ei oska valetada!»

Tiina on väga tänulik ka saatuselöökide eest elus. «Mina olen õppinud väga palju just tänu sellele, et mu elus on olnud mitmeid ränkasid episoode, mille järel olen end uuesti jalgadele aidanud. Tänu sellele olen õppinud teisi palju paremini nägema, kuulma, mõistma ja mitte ainult seda. Olen õppinud ka nautima, mida tähendab üks väga ilus hetk sinu elus. Ma tean seda, mida Goethe mõtles, kui ütles: «Hetk, peatu vaid. Ma ei taha surra selles hetkes.»»

Kuula ära terve saade – saad teada:

  • miks kahepalgelisus on naiste puhul nii tavaline?
  • miks ausus on parem (ja kergem)
  • kas ilus naine saab tark olla?
  • vead ja takistused, mis naiste edu saboteerivad
  • miks valusad õppetunnid on head?
  • milline võime on inimestel kadumas? Kas sinul on see olemas?
  • mida novembrikuus teha?
  • palju põnevat filmimaailmast, mida teab vaid sisering

Milliseid mõtteid saade tekitas? Jaga oma arvamust kristina.herodes@postimees.ee. Sulle meeldis? Võid 14 ööpäeva jutti tasuta saateid nautida, sest neid on tänaseks just nii palju! Pane näiteks jalutuskäigule kõrva, autos mängima või võta reisile kaasa. Kõik «Naistejuttude» 323 osa leiad siit!

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning iga laupäev kell 11 portaalis Postimees Naine. PÖFFi leiad siit.

Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles