NAISTEJUTUD Eestlanna suhe, mis tegi ta maatasa: «Proovisin probleeme lahendada, ninast veri väljas...»

Kristinka tunnistab - see lugu puudutas südant. Foto: Säde Külaots
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Miks me ennast ise alla hindame? Miks me ei usu, et oleme midagi paremat väärt? Põhjus võib olla lähisuhe – partner lõhub ja lammutab kild haaval sinu enesehinnangut. Teadlikult. Ainult sina ei saa sellest aru, sest tõde moonutatakse samuti teadlikult. Igas inetus tülis jääd süüdi alati sina... Saates jagab oma isiklikku valusat kogemust Krislin Alas, saatejuht Kristina Herodes

Krislin Alas on särav, habras ja pikakasvuline eesti naine, kellel silm puhkab. Kuid tema suhteajalugu pole sugugi pilvitu. Naine jagab avameelselt oma raske suhte kogemust, mis oleks tema eneseusu peaaegu maatasa teinud.

Kuula ka: NAISTEJUTUD | Terapeut: «Kui naine on liiga iseseisev, siis sellel on tagajärg...»

«See õõnestab sind tasahaaval,» teab Krislin täna kõigele tagasi vaadates. «Sa oled nagu allakäiguspiraalis.» Mis vägivalla ohvriga juhtub? Tema eneseusku kahjustatakse järk-järgult, tükk haaval, kuni ta hakkabki uskuma: ma olen mittekeegi. Mu kallimal on õigus. Ma polegi midagi väärt. «Ja vaata seal on see koht – kuna see läheb nii tasahilju, siis valetad endale: pole hullu, teistel on ju ka, mida mina siin halan, võib-olla ikka kuidagi saab asja parandada. Sa tahad näha seda positiivset.»

«Naistejutud» saates Krislin Alas, paremal Kristina Herodes. Veetsime koos terve tööpäeva.
«Naistejutud» saates Krislin Alas, paremal Kristina Herodes. Veetsime koos terve tööpäeva. Foto: Kristina Herodes

Mida Kristinka tööl tegelikult teeb?

Krislin tuli meile töövarjuna, kes sai ühegi filtrita osa sellest, mida Kristinka päev endast tegelikult kujutab. «Issand, sul ongi päriselt täpselt samasugune hääl nagu podcast'is,» oli tema esimene imestus. 

Nähtu ja kogetu võttis Krislin kokku nii: «See oli väga huvitav rännak sinu päeva. Teie toimetuse töö on väga lennukas ja tempokas, aga väga-väga huvitav. Mulle andis see küll palju. Mulle meeldis see liikuvus, aktiivsus ja suhtlus kolleegidega. Pole rivaalitsemist ja kõik on liitlased, seda ütlesid kõik Kristinka tiimi liikmed.»

Mis tunne oli olla esimest korda elus saates? «Väga huvitav kogemus. Alguses ma tundsin, et olen pabinas. See on hämmastav – alguses on oma häält imelik kuulata, aga ma tunnen, et olen täiesti ära harjunud. Ma ei tunne enam, et mu hääl oleks veider. Selline huvitav aktsepteerimine on toimunud.»

Kuidas me jõudsime nii isiklike ja sügavate teemadeni? «Sulle oli kuidagi mõnus ja lihtne ennast avada. Sul on rahustav ja mõnus hääl. Ja sinu vibe on ka selline, et ma ei tundnud ennast kramplikult, vaid mõnusalt. Et saan sinuga suhelda ja ennast avada. See oli väga värskendav ja tore.»

Mis me veel tegime? Kuula ära kogu saade, saad kõigest osa!

Tarkusest on kasu

Krislini päästis tema intelligentsus. Tark naine vaatas analüütiliselt, milline on heade ja halbade emotsioonide vahekord tema suhtes. Kui suure osa ajast tunneb ta end hästi ja õnnelikuna ja kui suure osa halvasti ja õnnetuna? Alles see lõi pildi klaariks, et asi on tõesti halb! Polnud võimalik enam partneri käitumist välja vabandada. «Seitse oli negatiivne, kolm positiivne,» ütleb Krislin. «Siin ei ole küsimust – asi on halb ja tuleb mõelda, mida teha.»

Kuula ka: NAISTEJUTUD | Peep Vain: Kuidas saada endale erakordselt hea ja tasakaalus elu?

Krislin sai aru – asi on nii halb, et tagasiteed ei ole.
Krislin sai aru – asi on nii halb, et tagasiteed ei ole. Foto: Erakogu

Kuid lähisuhtes on väga raske lahendust leida. Ka Krislin oli kimbatuses – kuhu pöörduda, kust abi küsida? Esimese hooga tahaks kallima poole pöörduda, kuid vägivaldses suhtes pole ta kahjuks usaldusväärne. Tema huvides on tõde moonutada. Partner tahabki, et kõik jätkuks samal viisil, sest temale annab see võimupositsiooni ja privileegid sinu kulul ning tema vajadusi see teenib. Kurb, aga nii sageli on.

Üksi suhet päästa ei saa

«Proovisin probleeme lahendada nii, et ninast veri väljas, aga ei tule lahendusi! Partner ei tule sinuga kaasa. Proovisime ära kõik paariteraapiad ja võluvärgid...» Krislin on veendunud, et teraapia on tegelikult hea. Kuid suhteprobleeme lahendavad kaks partnerit üheskoos, ise vastutust võttes. 

«Paariteraapiat ma kindlasti soovitan, sest see annab kolmanda pilgu, mis aitab jõuda asjade tuumani. Saad aru, mis siin üldse toimub.» Aga lahenduseks sellest ei piisa, kui teine pool ei võta vastutust ega soovi muutuda. Krislini olukorra tegi raskemaks see, et ta ei tahtnud asjast lähedastele rääkida. Tagantjärele ta teab – inimesed näevad ise ka ja saavad aru, et midagi on täitsa valesti. Pole vaja halva mängu juures head nägu teha. 

Loe ka: NAISTEJUTUD | «Sa pidid olema kole nagu öö ja käima riides nagu traktorist, ainult siis võisid...»

«Lõpuks oli nii, et tundsin – õhk on nii paks, et ma ei taha enam partneriga isegi samas ruumis olla,» tunnistab Krislin. «Tunned ennast nii halvasti, et seal on võimatu olla. Nüüd on kõik! Ma ei jaksa füüsiliselt, ma ei jaksa vaimselt.» Seal sai selgeks, et tuleb abi otsida. Esimesena rääkis ta usaldusväärsele sõbrale, sai ärakuulamist, mõistmist ja hooliva peegelduse, et sellist olukorda ei peagi välja kannatama. «Saad selle lihtsa lause – tule, ma aitan sind. Kui sa saad abi, toe ja mõistmise, siis sa suudad hakata edasi mõtlema ja leiad jõu, et vägivaldsest suhtest lahkuda. Sa leiad need lahendused! Kui sa üksi oled, siis tundub alati, et ma ei saa, mul ei ole seda, teist ja kolmandat... Siis näed ainult takistusi.» Hea sõbra toetav õlg aitab sundseisust välja ja päästab elusid.

Tänaseks on Krislin taasleidnud oma sära ja enesekindluse. «Kogu selle kogemuse tagajärjel mu eneseusk suurenes. Ma tean, et saan hakkama!»
Tänaseks on Krislin taasleidnud oma sära ja enesekindluse. «Kogu selle kogemuse tagajärjel mu eneseusk suurenes. Ma tean, et saan hakkama!» Foto: Erakogu

Ajupestud tunne

Krislin tegi otsustava sammu ja lõpetas suhte, mis teda hävitas. Kuid see polnud loomulikult kerge. «See on väga raske, sellepärast et kogu su eneseusk on kadunud,» kirjeldab naine. «Sul on raske üldse kuidagi olla. Natuke ajupestud tunne isegi... Aga ma tundsin ka väga suurt vabanemistunnet! Nagu ma oleksin mingi suure ja väga raske mõttetu pagasiga seljakoti seljast ära visanud. Nüüd ma saan lennata!» Kuid sellisel hetkel on vaja topeltkogust kainet mõistust, et hingehaavade tohterdamiseks mitte ülepeakaela uude suhtesse tormata või muid suuri lollusi teha. «Ära hakka neid tühimikke kohe täitma!»

Kuula ka: NAISTEJUTUD | Kristjan Port: Just sellest vanuses algavad eestlase kõige rõõmutumad eluaastad, sest...

Keeruline suhe on proovikivi. See teeb tugevamaks. Aga juba põllumehed teadsid – suurt kivi üksi paigast ei vinna, nikastad vaid selja. Küsi abi. Koos saab hakkama, ainult nii on võimalik. Abi otsimine ei näita nõrkust, vaid tarkust. Tugevamaks saad sa niikuinii. 

Krislin räägib, et proovis probleeme lahendada nii, et ninast veri väljas, aga partner ei tulnud kaasa. Prooviti ära kõik paariteraapiad ja võluvärgid... Asjata.
Krislin räägib, et proovis probleeme lahendada nii, et ninast veri väljas, aga partner ei tulnud kaasa. Prooviti ära kõik paariteraapiad ja võluvärgid... Asjata. Foto: Joonas Laiapea

Kas mul on valikut? Jaa! 

Sageli sattume elus olukordadesse, kus lepime kohtlemisega, mis ei austa meid. Iga kord, kui lubame end ebaõiglaselt kohelda, kahandame enda väärtust. Reedame ennast. Ja teisele poolele anname sõnumi: mind võibki nii kohelda. Ei või – igaüks on väärt, et temast lugu peetakse!

  1. Kui satud tööl olukorda, mis tapab eneseusku, siis astu enda kaitseks välja võimalikult vara. Kui see ei aita, siis vaheta tööd. «Ega see töö pole maailmas üks ja ainus,» julgustab Krislin.
  2. Kui satud suhtes olukorda, kus partner vähendab su eneseusku ja alandab sind, siis tea – emotsionaalset vägivalda ei pea mitte keegi taluma! Mida pikemalt kannatad, seda vähem on sul enesekindlust ja jõudu välja astuda. «Viimaks sa ei saa enam arugi, mis toimub, siis on vaja küsida abi!» Tihti kardetakse üksijäämist ja usutakse, et halb suhe on parem kui mitte midagi. See on vale! Raskest suhtest vabanemine on kergendus. 

3 mõttemängu, mis aitavad olukorda mõista

Kahjulik suhe on nagu vale suurusega kingad. Jah, sa said juba ammu aru, et need teevad haiget. Aga lasid end välisest ilust või muust hüvest pimestada ja lootsid – harjun, läheb paremaks. Ei lähe! Mida kauem neid kannad, seda enam jalg moondub ja valu kasvab. King pole halb, see lihtsalt ei sobi sinule.

Ega sa ometi arva, et see on ainus kingapaar maailmas? Kingi on külluses! Ja nüüd, kui tead oma õiget numbrit (ehk mida suhtelt ootad), saad suure tõenäosusega kohe sobiva numbri valida. Aga selleks tuleb vale numbriga king jalast võtta ja lasta villidel paraneda. Karta pole midagi – kingad ei saa otsa.

Kahjulik töösuhe on nagu seotud jalgadega jooksmine. Sina ei ole halb ega saamatu, kui oled kammitsetud (tavaliselt oma otsese juhi) hirmude, ootuste ja reeglitega, mis ei lase sul oma võimeid kasutada. Esmalt on tark astuda kammitsate vastu samas ettevõttes, ka see võib olla lahendus ja vabanemine. On aina enam tarku juhte, kes võtavad konstruktiivset kriitikat ja ka suuri muudatusettepanekuid kuulda. Kui seda ei lubata («Mis sa siin targutad, meil jooksevad kõik seotud jalgadega, meil on selline traditsioon!»), siis lahku.

Alguses võib olla imelik, kui miski tagasi ei hoia ja alla ei tõmba, aga usu – sa ei hakka kunagi igatsema seotud jalgadega jooksmist, kui oled proovinud, kui hea on vabalt joosta, ennast teostada ja kusagile ka päriselt välja jõuda. Karta pole midagi – töö ei saa otsa.

Pane kirja heade ja halbade emotsioonide vahekord. Tee nagu Krislin – pane kirja ja püüa hinnata, kui palju koged positiivseid ja kui palju negatiivseid emotsioone. Pea näiteks tundepäevikut ja ole hästi aus. Õige pea on pilt täiesti selge. Kui head on rohkem, tasub otsida lahendust, kui halba on rohkem, siis lahku.

Must saun Kalamajas.
Must saun Kalamajas. Foto: Kristina Herodes

Tahad Kristinkale külla tulla? Kuula taskuhäälingut «Oma tuba, oma luba» - saad teada kõik mõnusa kodu loomise saladused ja remonditülid samuti!

OMA TUBA, OMA LUBA | Kristina Herodes remondist: mis oli võimatu, selle ma tegin võimalikuks

Karm suhe

Krislini partner loomulikult ei tahtnud suhte lõpust kuuldagi, tema maailmas oli kõik korras ja ülemvõim tema käes. «Aga ta nägi mu kindlameelsust ja mõistis, et seal ei ole tagasipööramise võimalust,» meenutab naine. Ja kindlameelsus on ka joon, mida vägivalda kasutav kaaslane oma partneri juures ei talu. 

Millal on suhe õnnelik? Siis kui armastus on suurem kui isiklik ego. Erimeelsusi tuleb ette kõigi vahel, seal saabki otsustavaks, kas peale jääb ego (minul on õigus, mina pean oma tahtmist saama, mina jään peale, minu võit!) või armastus (pole tähtis, kelle õigus, mina tahan sind mõista, hea suhe on tähtsam kui tänane võit). Kui üks pooltest juhtub olema emotsionaalselt ebaküps, võib suhtlemine ja probleemide lahendamine osutuda võimatuks.

«Kui sa oled inimesega palju koos, siis näed neid punaseid lippe juba ammu,» teab Krislin täna. «Need on kõik seal. Aga sa oled täiesti pime, sa ei taha neid näha: «Äkki tegelikult ikka ei ole nii halb? Äkki ma mõtlen üle?» Aga on.» Ja varem või hiljem võtab üle partneri ajupesu ja sealt tõukuv negatiivne sisekõne: ma olen ise süüdi, kui ma oleksin parem naine, siis ta poleks minu peale karjunud, ma ei olegi paremat väärt... Vesi õelutseja veskile, aga need mõtted on alati valed.

Mida kauemaks kahjulikku suhtesse jääme, seda rohkem meie eneseusk laguneb. Ja mis on kõige traagilisem – see kandub üle igale poole. Kui sind kodus iga päev pea jagu lühemaks tehakse, puudub inimesel ka jõud töömaailmas endasse uskuda ja midagi suurt korda saata.

Krislin leiab, et meile õpetatakse elus kõike muud, aga mitte suhete loomist ja hindamist. 
Krislin leiab, et meile õpetatakse elus kõike muud, aga mitte suhete loomist ja hindamist. Foto: Kristina Herodes

«On see suhe nüüd hea või on see halb? Meil ei ole sellist õpikut,» nimetab Krislin veel ühe sagedase põhjuse, miks vägivaldsesse suhtesse liiga kauaks kinni jäädakse. Me ei tea, mida oodata, ja meil pole enda peas selgeid väärtusi, mida me vajame ja kus lähevad meie piirid, mida me ei aktsepteeri.

Loe ka: NAISTEJUTUD | Raske suhe pole välja kannatamiseks, vaid hoopis...

Kuid ärme aja asja segaseks – meil on sisetunne! Kui intuitsiooniga pole head kontakti, siis aitavad ka keha sõnumid – kui meile suhtes tehakse liiga, tunneme end kehaliselt halvasti! Tunneme raskust, jõuetust, ärevust, südame kloppimist, peavalu. Võime isegi füüsiliselt haigeks jääda. Need kõik on sõnumid.

«Minu jaoks võttis selle väga tähtsa nüansi äratundmine – et su oma keha tunneb kõige paremini – päris kaua aega,» mõistab Krislin. «Ma pigem kirjutasin selle kehva tervise või hooaja arvele.»

Loe lisaks, saad veel rohkem teada

Raamatud vägivallast
Raamatud vägivallast Foto: apollo.ee

Lundy Bancroft «Miks ta seda teeb? Kuidas mõtlevad vihased ja kontrollivad mehed»

Kultusraamat, millest on välja antud juba mitu trükki ja mis on päästnud väljapääsmatust olukorras hulga vägivalla ohvritest naisi. Bancroft on terapeut, kes on töötanud vägivaldsete meestega rohkem kui 15 aastat. Ta lööb hetkega pildi selgeks, kuidas tegutsevad, mõtlevad ja ohvritega teadlikult manipuleerivad partnerid, kes võimu saavutamiseks vägivalda kasutavad. 

Vägivallatsejatele meeldib segadus, nendega saab haruharva asju selgeks rääkida. Autor annab vastuseid seal, kus partner keerutab. Loomulikult teeb ta haiget teadlikult ja kalkuleeritult ning teeb seda hirmust, võimuihast, naisi alavääristavatest väärtushinnangutest, aga ka otsesest omakasust lähtudes. Jah, vägivald on kasulik! Ja nad manipuleerivad, valetavad ja süüdistavad ohvrit, et puhta nahaga pääseda. Raamatus on palju lugusid, mis avavad silmad ja reastab varajased ohumärgid, et vägivaldse mentaliteediga inimesega üldse mitte suhet luua. Lisaks annab nõu, kuidas suhtest välja pääseda.

Raamatud vägivallast
Raamatud vägivallast Foto: apollo.ee

Harriet Lerner, PhD. «Vihatants.

Lähisuhtemustrite muutmise käsiraamat naistele»

Raamat aitab mõista viha olemust – seda ei tohi maha suruda, vaid mõista selle põhjusi. Naiste lähisuhetele teeb enim kahju endale viha keelamine, selle peitmine ja lämmatamine. Naiste krooniline häda on see, et nad vallandavad viha viisil, mis jätab nad abitusse ja jõuetusse olukorda. See madaldab ja kahjustab naisi. Leia need kohad üles, muuda neid mustreid ja õpi, kuidas kasutada viha energiat targalt. See suur muutja!

Raamat on kergelt kirjutatud, praktiline ja kirjeldav. Aitab märgata, kus me suhetes üle- ja alafunktsioneerime ning kus tuleb partneri käitumise muutust soovides selleks kõigepealt ruumi anda. Äkki sa täidad selle ruumi ise ja oled seejärel rahulolematu, et teine ei panusta? Ääretult kasulik lugemine kõigile, kes mingil põhjusel lähisuhtes kannatavad ja neelavad alla nii oma viha kui ka väärkohtlemist.

Raamatud vägivallast
Raamatud vägivallast Foto: apollo.ee

Beverly Engel «Emotsionaalne ja vaimne vägivald. Kuidas seda ära tunda ja vabaneda valusatest tunnetest, mis sellega kaasnevad»

Autor Engel on terapeut, kes on vägivalla ohvritega üle 35 aasta töötanud. Raamat on vähem radikaalne ja pehmema laadiga kui Lundy Bancrofti teos. Ka lähtekoht on teine – Bancroft töötas agressorite, Engel ohvritega. Kuid see avab suurepäraselt silmi. Ohver ei saa tihtipeale aru, mida temaga tehakse – loe, pilt on kohe selge! Kuidas saada aru, et käiku läks vägivald? Kuidas sellest hävitavast nõiaringist välja saada? Emotsionaalne vägivald on kahjustavam kui füüsiline väärkohtlemine. Sinikad paranevad, hingehaavad jäävad. Ohvri tajusid moonutatakse, tema jääb alati kõiges süüdi, tema enesehinnangut põrmustatakse kild haaval. Lisaks pidev õõnestamine, mis võib olla otsene või huumori maski all, aga eesmärk ja mõju on sama – tõmmata sind alla.

Lugemine aitab – kõige lihtsam on rünnata ebateadlikku ohvrit. Vägivallatseja tekitab meelega segadust ja ettearvamatust. Asjad on palju selgemad. Hari ennast ja juba see annab jõudu – tead, mis on mis, ega lase enam endaga manipuleerida! Olen kõik need raamatud ise läbi lugenud, ma luban seda.

Iseenda allahindamise tsükkel

Selge see, et tõuke oma väärtuse kahanemisele saame sageli väljastpoolt. Aga otsuse, kas me sellega lepime või mitte, teeme ikkagi ise. Tavalised kohad, kus eneseväärtus viga saab: 

  • Me lepime otsusega, mis meile ei sobi.
  • Me lepime kohtlemisega, mis meid ei austa.
  • Me võtame enda peale süü seal, kus me süüdi ei ole.
  • Me ei kehtesta enda piire.
  • Me reedame iseennast.

Kurb tõde: kui annad järele iseenda tõe kulul oled järgmises kokkupõrkes juba punktis, kus sinu õigused on väiksemad ja positsioon halvem. Iga lugupidamatu kohtlemisega leppimine õigustab seda ja kannab sõnumit: minuga võibki nii teha!

Kuidas oma väärtust mitte kaotada? Lahendus ei ole ka võitlusse tormamine või vastu ründamine. Allajäämine ja pealejäämine on võrdselt destruktiivsed. Selle vahepeal on ka eluterve iseendale kindlaks jäämine. Väärtust hoiab rahulik ja sõbralik enesekehtestamine. Ütleme näiteks: «Jah, ma saan aru, mida sa soovid, aga jään eriarvamusele. Mulle see ei sobi. Mina soovin...» 

Kristina ja Krislin stuudios. Alustasime tegelikult hoopis kergemast kohast – leppimisest olukordadega, millega ei peaks leppima. Kuid jõudsime saate käigus välja väga sügava ja isikliku looni. See on saate kõige väärtuslikum osa. Aitäh Sulle, Krislin, usalduse eest!
Kristina ja Krislin stuudios. Alustasime tegelikult hoopis kergemast kohast – leppimisest olukordadega, millega ei peaks leppima. Kuid jõudsime saate käigus välja väga sügava ja isikliku looni. See on saate kõige väärtuslikum osa. Aitäh Sulle, Krislin, usalduse eest! Foto: Kristina Herodes

Tee valust oma tugevus

Täna on Krislin raske peatüki oma elus selja taha jätnud, andnud endale aega kogetu analüüsiks, oma tunnete vastuvõtmiseks ja tervenemiseks. Ja ta jõudis julgustava tõdemuseni: «Kogu selle kogemuse tagajärjel mu eneseusk suurenes. Ma tean, et saan hakkama. Ja mul on suurem usk lähedastesse – nad ongi minu poolt, kui on raske, nad toetavad mind. Ja mida veel õppisin, on oma keha signaalide kuulamine.»

Me ei saa kunagi teada, kui tugevad oleme, kui elu meile mingit survet ei avalda. Elus tuleb pinget ja väikesi pauke, mis meie eneseusku kõigutavad, ette kõigil ja pidevalt. Kõikumise eesmärk ei ole meid alla tõmmata, vaid teadlikuks muuta sellest, kui hea on meie endi sisemine tasakaal ja mida me päriselt suudame.

Mis oleks eluterve hoiak? Kaaluda, kas üldse on vaja endale mingeid hinnanguid anda. Ennast väärtustada sõltumata sellest, mida parasjagu saavutanud oleme. Kui keegi tõmbab sind alla, me ei pea sellega leppima. Kuid samamoodi, kui keegi puhub meid liiga õhku täis – ka sellega oleks tervislikum mitte leppida. See on kukkumisele eelnev tasakaalutus. Mõlemad teevad kahju. Enda väärtuse tunnetamine võiks olla võimalikult stabiilne ja iseendast lähtuv. Kõik inimesed on väärtuslikud, selleks pole vaja olla kellestki parem.

Kuula ära terve saade – saad teada:

  • Märgid, millest aru saada – see on vägivald.
  • Kuidas käituda nii, et mitte ennast ise alla hinnata ja mitte lasta seda ka teistel teha?
  • Mitu lugu elust, mis kinnitavad: ära eelda, anna võimalus.
  • Mitu lugu elust, mis kinnitavad: valmidus aidata on suurem, kui seda küsida.
  • Kuidas oma eneseusku taas leida?
  • Selgust, valgust ja julgust – iga olukorra saab õppetunniks pöörata.
  • Rännak Krislini ja Kristinka päeva

Milliseid mõtteid saade tekitas? Jaga oma arvamust ja seda, millest veel saadet soovid, olen väga tänulik. Kirjuta: kristina.herodes@postimees.ee. Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 324 osa leiad siit!

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning iga laupäev kell 11 portaalis Postimees Naine

Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles