NAISTEJUTUD Perelepitaja Kaido Taim: Mehele on suhtes kõige olulisem, et naine...

Perelepitaja Kaido Taim. Foto: Kristina Herodes
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Miks mehed on memmekad? See uisapäisa loobitav silt peidab palju sügavamat traagikat suhtes. Mida see üldse tähendab? Miks nii öeldakse? Miks sisemist nõrkust nii tihti primitiivse käitumisega maskeeritakse? Perelepitaja Kaido Taim selgitab, millest algavad lahkhelid ja mis on mehe jaoks suhtes esmatähtis. Ükski tugev mees ei kõvata kodus ega röögi oma naise peale. Seda teeb ainult...

Stuudios aitab teema lahti harutada psühholoogilise kriisiabi asjatundja, perelepitaja Kaido Taim. Kuula – saad väga ootamatu vaate sellele levinud väljendile «memmekas». Räägime ka mehelikkusest.

Armsad kuulajad, olete mitu korda soovinud seda teemat, kuid see ootas seni õiget meest seda avama. Saatest leiab palju vastuseid, julgustust ja sügavat suhtetarkust.

«Ükski mees ei nõustu sellega, et ta on memmekas,» arvab perelepitaja Kaido Taim. «Mehele on see ju solvav!»

Kuula ka: NAISTEJUTUD | Terapeut: «Kui naine on liiga iseseisev, siis sellel on tagajärg...»

Perelepitaja Kaido Taim on veendunud, et suhe tugineb lugupidamisele. Kui seda kvaliteeti suhtes pole on lahkhelid, solvangud ja isegi vägivald võimalikud.
Perelepitaja Kaido Taim on veendunud, et suhe tugineb lugupidamisele. Kui seda kvaliteeti suhtes pole on lahkhelid, solvangud ja isegi vägivald võimalikud. Foto: Kristina Herodes

Kes on Kaido Taim?

Psühholoogiline (kriisi)nõustaja, perelepitaja ja koolitaja.

Olen töötanud psühholoogilise nõustajana Tallinna psühholoogilises kriisiabis üle 20 aasta, koolitanud sama kaua vabatahtlikke Eluliini usaldustelefonile ning aastast 2004 pakkunud ka perelepitaja teenust.

Mulle meeldib mu töö – iga klient on mulle kui partner, kellega koos analüüsida elu keerdkäike, mõtelda, kuidas vältida kannatusi ja saavutada rahulolu, kuidas mõtestada tulevikku ning tulla toime üle pea kasvavate tunnetega.

Ma ei piiritle oma tegevust mõne konkreetse psühhoteraapia raamistikuga, vaid eelistan olla eklektik, kes kombineerib oma töös mitmeid lähenemisi konkreetsest kliendist ja tema probleemist lähtuvalt.

Eelistan vaadelda kriise kui elu väljakutseid – suudame neid lahendada sedamööda, kuidas suudame neid sisuliselt mõista.

Rohkem teavet saab lepitaja.eu või kirjutades pingedmaha@gmail.com

Loe ka: NAISTEJUTUD | Peep Vain: Kuidas saada endale erakordselt hea ja tasakaalus elu?

Vastutusi on erinevaid

Meestele heidetakse ette, et nad ei soovi mehe rollis olla ega paarisuhtes vastutust võtta. Kuid enne kritiseerima asumist oleks tark peatuda ja küsida – oled sa üldse mehele selge sõnaga teada andnud, mis laadi vastutust sa silmas pead ja millist käitumist temalt ootad?

«Mulle meeldib olla terminites täpne,» ütleb Taim. «Mida tähendab vastutust võtta? Naisterahvas leiab, et mees ei võta vastutust. Mees aga leiab, et võtab. Ta ei saa üldse aru, mida temalt oodatakse selle vastutuse võtmise kaudu. See on väga tihti nii.»

Ehk süüdlaseks ei pea tembeldama meest ega naist, vaid seda, et asjad on selgeks rääkimata. Ja meeles tuleb pidada – iga suhe on valik, mitte sundseis. «Kui oled selle mehega koos, siis võiks naine endalt kohe küsida – miks ta siis üldse on sellise memmeka ja vastutustundetu mehega suhte loonud? Kas see mees ei ole siis kogu aeg selline olnud? Või ta ei ole tundnud seda meest? Või naine ise ei ole enne olnud niivõrd nõudlik? Võib ju arvata, et see suhe ei ole päris hea ega küps. Vähemalt üks partner peaks olema küps, et teist partnerit kaasa aidata. Ja kui kaks ebaküpset inimest loovad suhte, siis arvata võib, et seal esinevad ebakõlad.»

Loe kindlasti ka: NAISTEJUTUD | Mis ohumärgid suhtes reedavad, et partner on emotsionaalselt ebaküps?

Taim on töötanud väga paljude kriisi jõudnud paaridega. Ta on abistanud inimesi psühholoogilises kriisiabis 22 aastat ja Eluliinis tervelt 25 aastat. Paljusid paare, kelle halvad suhted on lausa muutunud eluohtlikuks, on see mees isiklikult kohanud ja rajale tagasi aidanud. Või siis aidanud neil turvaliselt lahku minna. «Kas sa tahad suhet parandada? Tihtipeale üks partneritest leiab, et ta tahab. Ja teine ütleb, et ei tea.» Kaido Taim ongi nõustajana hinnatud just sügavuse, selguse ja otsekohesuse pärast. Kui ohver avab oma traagikat, küsib tema: «Aga miks sa lubad seda endale teha?» Selgus lööb pildi klaariks, toob väärtused välja ja annab inimesele jõu tagasi.

Loe ka seda: NAISTEJUTUD | Armastuse kerjamine: nii kui mehe sissetulek kadus, oli ka naise «suur armastus» kui peoga pühitud 

Miks me memmekatest meestest räägime? See on lugejate soov. Sarnasel teemal saabus mitmeid kirju, siin on neist kaks, juhusliku valiku alusel:

«Väga oleks vaja rääkida meestest, kes on täielikud memmepojad. Sõpradega kõvatavad ja kraaklevad, aga suureks kasvamisest keelduvad. Teevad lapsi vasakule-paremale, aga vastutust ei võta! Naist katsuvad alla suruda, sest nii nõrk on see sisemine mehike tegelikult. Ma ainult ei kujuta ette meest, kes sellest julgeks rääkida.»

«Kristinka – ma tahan üht asja öelda. Ma olen tegelikult täielik memmekas. Sa ei kujuta ette ka milline! Kui kujutaks, vaevalt sa mu sõber oleks. Sellepärast ma parem ütlen seda ise. Saab, mis saab. Ma kardan kõike, ma ei tunne üldse, et ma oleksin mees või mul mingit jõudu oleks. Ma teen ainult nägu, et olen.»

Vahetult peale saate avaldamist tuli ka kiri, milles avaldati mõtteid selle episoodi kohta, lisan ka selle:

«Aitäh saate eest – nii hea meel, et rääkisite lugupidamisest. See näib olevat nii elementaarne, aga kui vaatame ümber olevaid inimesi, siis näeme nii palju näägutamist suhetes.»

«Olen mehega Kaido juures kunagi käinud ja saime sealt mõlemad täiesti uue vaate meie suhtele ja ka elule – täiega meeldis, et ta nõustamise ajal tegi ka nalja ja läbi selle lahustas meie seni väljaütlemata pinged kohapeal ära. Soovitan! Helen»

Niisiis puudutab teema valusalt nii mehi kui ka naisi. Aga kas probleem on selles, kelle kohta öeldakse, või selles, kes ütleb? Kust tuleb arusaam, milline peab olema mehelik mees, ja arvamus, et teistsugune mees ei väärigi lugupidamist? Mis annab loa halvasti öelda? 

Sina, mees, oled...
Sina, mees, oled... Foto: Shutterstock

Miks te üldse koos olete?

Perelepitaja Kaido Taim on tuhandete paaridega töötades märganud üht tõsist ohumärki – inimesed ei tea, miks nad koos on. Neil puudub teadlikkus ja puudub ka eesmärk. «Alguses võiks küsida, miks inimene astub suhtesse? See küsimus võib kõlada ootamatult. Aga miks te tahate abielluda? See küsimus tundub naiivsena, nad ütlevad, et armastavad teineteist. Aga mida see tähendab? On sul üldse teadlikkus sellest, mida sa tahad, et edasi juhtuks ja mida sa ootad oma partnerilt?» Taim leiab, et on väga tavaline, et äri alustades tehakse korralik plaan ja vaadatakse ressursid üle. Aga suhe – inimese elu suurim investeering – tehakse kinnisilmi iseennast tundmata ja inimesega, keda sa peaaegu ei tunnegi. Ja pole mingit plaani.

Loe ka: NAISTEJUTUD | Eestlanna suhe, mis tegi ta maatasa: «Proovisin probleeme lahendada, ninast veri väljas...»

«Kui me tutvume, siis me ei ole ju meie ise, kõigil on omad maskid ees,» teab Taim. «Tutvudes mul on motivatsioon, visuaalne veetlus, hormoonid toetavad mind, ma kujutan ette oma ilusat fantaasiat. Ma ei tunne teist inimest tegelikult sellisena, nagu ta on tavaolmes. Milline ta on siis, kui tal on tuju paha? Ma isegi ei tea, on ta üldse tujutseja inimene või ei ole, sest ma näen ainult tema positiivset kuvandit.»

Paraku selline eluvõõras ettekujutus ühisest ilusast elust, kus kõik sujub iseenesest, vastab harva tõele. Terapeut nimetab seda pigem vedamiseks. Võiks parem valmis olla, et inimesed on erinevad, nende ootused samuti ja kui sa oma soove ei väljenda, siis partner ei tea ega taipa neid ka täita. «Võiks olla mingisugune tõsisem plaan siin taga. Astuda suhtesse tundmatu inimesega, teadmata isegi, mida sa ise elult tahad, on küllaltki riskantne samm!»

Kaido Taim on veendunud, et suurem eesmärk elus aitab elada mõtestatult ja võtta ka suhet mõtestatult. Mida tavaline inimene tahab? Saada naudingut ja vältida kannatusi. «Lihtsalt naudingud meil on erinevad,» tõdeb lepitaja. «Inimene kujutab ette, et teine inimene tuleb ja lisab ellu naudingut. Enamik kannatusi on tegelikult meie peas.» Kriisiabisse jõuavad paarid sageli sarnase looga – teine tundub halb, ebameeldiv, mõrd või memmekas sel lihtsal põhjusel, et ta ei vasta partneri ootustele paarisuhtest. Kas neid ootusi on otse ja ausalt väljendatud? Ei.

Loe ka: NAISTEJUTUD | Salakaval põhjus, mis rikub ära suurema osa suhteid

Kas armastus on suurem?

Päris kindlasti on erimeelsusi ja konflikte kõigil paaridel. Küsimus pole selles, kas neid tekib, vaid selles, kuidas sa sel juhul käitud. Pinge tõuseb – mis siis jääb peale, kas armastus või ego? Kui armastus on suurem, siis on sulle esmatähtis armastus, lugupidamine, pühendus ja ühendus.

Kui ego on suurem, siis reageerid haiget saamise baasil, esmatähtis on saada oma õigust, tahtmist, võita. Selles protsessis lõhutakse ühendus.

«Kas ma suudangi seda üldse eristada?» küsib Kaido filosoofiliselt. «Ma tunnengi oma ego kaudu! Kui see inimene ei vasta minu ootustele juba mitu korda järjest, siis mul tekib õigustatud kahtlus – kas ta üldse armastab mind? Ja kui ei armasta, siis mul tekkib pretensioon.» Karm reaalsus – armastus paarisuhtes on tihti tingimuslik. Ma armastan sind ainult siis, kui sa vastad minu ootustele ja teed seda, mida mina tahan. Kuid see pole armastus teise, vaid iseenda vastu.

Selle asemele, et meest solvata, võiks mõelda – miks sa selle mehega siis suhte lõid? Kas ta muutus? Või lootsid sina, et muudad teda?
Selle asemele, et meest solvata, võiks mõelda – miks sa selle mehega siis suhte lõid? Kas ta muutus? Või lootsid sina, et muudad teda? Foto: Shutterstock

Lugupidamine on suhte alus

Kaido Taim on veendunud, et solvavad sõnad, mille hulka ka memmekas kuulub, tulevad suhtes mängu mitte sellepärast, et üks või teine pool oleks mingil moel halb. Ei. Solvaja silmis võib sama inimene muutuda heast halvaks ilma, et ta tegelikult muutuks. Ta lihtsalt ei vasta tema ootustele. Solvang räägib rohkem solvajast endast kui sellest, kelle kohta seda öeldakse. Põhjuseks on siin hoopis lugupidamatu suhtumine oma partnerisse.

Öelda mehele memmekas on meeste suhtes ebaaus, sildistav ja juba see paneb ta väga madalasse positsiooni.

Loe ka: NAISTEJUTUD | Terapeut hoiatab: «Tugev tõmme ja liblikad kõhus, see on ohu märk!»

Kaido Taim on veendunud, et paarisuhtes peab mees hindama ja armastama naist rohkem kui iseennast. «Ja armastust peab ka väljendama tegudes. Tee kingitusi, ütle hästi, pööra oma naisele tähelepanu. Tee nii, et su naine on rahul.»

Mehele on suhtes kõige olulisem, et naine peaks temast lugu. Mees vajab seda tunnet. Kaido Taim

Mis on aga naise ülesanne? «Naine peab pidama oma mehest lugu. Isegi rohkem, kui see seda väärt on. Mees ei pruugi olla sellel positsiooni, nagu naine sooviks, ja võib väljenduda väga lihtsalt, aga mees vajab seda tunnet, et tema suhtes on lugupidamine. Mehele on suhtes kõige olulisem, et naine peaks temast lugu. Ja kui nüüd öelda, et sa oled memmekas ja pead tõestama oma mehelikkust, siis selge see, et kasvab välja konflikt.»

Kui keegi juba asetada positsiooni – tõesta mulle –, siis lugupidamist tema suhtes pole. Mitte keegi ei pea tõestama! Ammugi veel inimesele, kes sind ei austa. Miks ta ei austa? See on juba pikem teema, mille harutab lahti jutuajamine Kaido Taimega. Kuula saade lõpuni ja pilt on selge.

Kuula ära terve saade – saad teada:

  • mis on tegelikult saladus lause «mees on memmekas» taga?
  • miks mees peaks armastama naist rohkem kui iseennast?
  • miks naine peaks lugu pidama oma mehest rohkem, kui see väärib?
  • mis on kindel eeldus, et suhe jõuab kriisi?
  • miks on vajalik, et ka suhtel oleks mõte?
  • milles väljendub mehelikkus? 
  • kuidas suhtekriisist välja tulla?

Milliseid mõtteid saade tekitas? Jaga oma arvamust ja seda, millest veel saadet soovid, olen väga tänulik. Kirjuta kristina.herodes@postimees.ee. Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 326 osa leiad siit!

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotify's ning iga laupäev kell 11 portaalis Postimees Naine.

Perelepitaja Kaido Taimega saab ühendust võtta tema kodulehel või kirjutades pingedmaha@gmail.com. Kaido pakub nii kriisinõustamist, paarinõustamist, perelepitust kui abiellumise-eelset konsultatsiooni, et luua teadlik paarisuhe.

Perelepitaja Kaido Taim ja Kristinka stuudios.
Perelepitaja Kaido Taim ja Kristinka stuudios. Foto: Kristina Herodes
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles