Loomaarst vastab: kuidas koera käppasid ohtliku soola ja külma eest kaitsta?

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikud saavad esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta.

Küsimus: «Teede olukord – külm, lumine, soolatud – mida peaksid loomaomanikud selle kohta teadma. Millal, miks ja kellel kasutada käpavaha või -salvi?»

Vastab loomaarst Kertu Kivirand PetCity loomakliinikust

Teede hoolduseks kasutatav sool ärritab nahka. Sageli on soolaga segatud liiva, mis lisab karedust veelgi. Samuti kipuvad varvastevahelise karva külge jääma lumepallikesed, mis häirivad kõndimist ja tekitavad nahaärritust ning sulades loovad niisked tingimused nahapõletiku tekkeks. Varvastevahelise naha põletikud ja käpapadjandite lõhed on külma lumise ilmaga sagedased koerte kimbutajad. Ennetuseks puhastada käpad pärast iga jalutuskäiku, lõigata varvastevahelised karvad lühemaks, et lumepallid sinna ei koguneks, jalutada vähemsoolatud piirkondades. Parimat kaitset pakuvad papud. Käpavaha hoiab käpapadjandid pehmena ja niisutab, samuti võib seda määrida liiga kuivale ninale.

Loe saabaste kohta rohkem SIIT.

Esita meile küsimus!

Saada (oma) lemmikloomi puudutav küsimus (või küsimused) meile ja me uurime loomaarstidelt ning ekspertidelt, miks loomad üht- või teistmoodi käituvad ja mis neid vaevab.

Küsimused võivad puudutada loomade käitumist, tervist või näiteks seda, millega arvestada, kui soovid võtta uue lemmiklooma. Küsimusi ootame aadressil lemmik@postimees.ee või läbi alloleva vihjekasti.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles