USKUMATU! Viljandimaal juhuslikult päästetud koer tõi ilmale 14 kutsikat

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
14 kutsikat ilmale toonud koeraema.
14 kutsikat ilmale toonud koeraema. Foto: CATS help / Facebook

Aastaid Viljandimaal ühe küla vahel hulkunud koer leidis endale hoiukodu, kus aga ootamatult poegima hakkas ning tõi ilmale koguni 14 kutsikat.

Tavapäraselt kasside päästmisega tegelev Cats Help MTÜ, kelle hoole all on 400 päästetud kassi, on viimasel ajal appi tõtanud ka koertele. Hiljuti tuli abipalve Viljandimaalt, kus üks emane koer hulkuvat juba vähemalt kuus aastat küla vahel ning toob pea igal aastal ka poegi ilmale.

Õnneliku juhuse läbi leidis koer hiljuti majapidamise, kust teda ära ei aetud ning kus pererahvas oli valmis teda koos kõhus olevate poegadega majutama. Cats Help MTÜ-l paluti abiks olla toidu soetamisel ning kutsikatele vajalike protseduuride rahastamisel ning neile kodude leidmisel. Keegi poleks aga osanud arvata, et kutsikaid saabub siia ilma niivõrd palju!

Vaevalt jõudis pere, kes ka varem Cats Helpiga koostööd teinud, nendega taas ühendust võtta ning otsusele jõuda, et koer võetakse hoiukodusse kuni kutsikad on suureks sirgunud, kui koer juba poegima hakkas. Vaata videot koeraemast ja kutsikatest:

Poegimine kestis terve päeva

See, et kutsikaid aga niivõrd palju siia ilma saabub, oli kõigile suur üllatus. «Õhtul läksin rahuliku südamega magama. Hommiku kella kaheksa aeg ärgates rääkis elukaaslane, et Kutsa on terve öö kraapinud kuuti. Elukaaslane läks õue oma asju ajama, kui tuleb kiirelt tuppa tagasi ja teatab, et Kutsal on poeg. Ronisin siis ka ise kuuti vaatama ja tõepoolest oli üks kutsikas väljas,» meenutas koertele hoiukodu pakkuv Merlin Antonov.

Kella ühe ajal oli sündinud juba viis kutsikat. «Kirjutasin veidi hiljem teistele ühingu liikmetele naiivselt et tundub et jääb kuus kutsikat. Kuid nagu ka reklaamid ütlevad, siis see pole veel kõik. Kella seitsmeks oli kümme poega väljas. Selleks ajaks olime ka jõudnud kiiruga teha värskele perekonnale mõnusa pesa maja sooja esikusse, kus kella üheksa ajal sündisid veel kaks kutsikat.» Loe pikemalt siit.

Praegu vajatakse väga kvaliteetset koeratoitu (konservi) koeraemale ja kutsikatele ning seda palju. «Emane koer, kes kaalub ca 30 kilogrammi, sööb imetamise perioodil ära isegi kuni 60 kilogrammi toitu,» ütleb Cats Help. Ka pesakond võib juba selle aasta sees hakata ise sööma ning esialgu on väga head kutsikate pasteedid ning kuna päästetud ja kehvadest tingimustest tulnud loomadel kipub olema kõhulahtisust, siis Kaopecti, Pro-Kolini, probiootikume ning Gastro konservi. Lisaks ka vitamiinipastat. Veel vajatakse:

  • Kutsikatele närimiseks ohutuid pehmeid konte.
  • Koeraemale ja 14 kutsikale suuri koerapesasid, parimad oleks vahetatava sisuga, et saaks patju vahetada ja pesta.
  • Kutsikate eristamiseks värvilisi kaelarihmasid.
  • Kutsikatele piimapulbrit, sest eeskätt üks kutsikas on poole väiksem kui teised ning ei ole kindel, kas siiani vaid küla toita olnud emal on piisavalt piima kõigi kutsikate jaoks.
  • Imavaid aluslinasid.

Tarvikuid ja toitu võib tuua eelneval kokkuleppel Tallinnas Trummi tänaval asuvasse kassituppa või saata otse hoiukodule. Selleks kirjuta info@catshelp.ee või CATS Help messengeri või helista tel 5656 7669.

Lisaks on väga oodatud rahalised annetused, kuna kutsikatele ja koeraemale on vaja teha ussirohu kuurid, tulevikus vaktsineerimised ja kiipimine ning emasele koerale steriliseerimine.

Annetada saab:

CATS HELP MTÜ

SWEDBANK: EE742200221071322431

SEB Pank: EE091010220291056222

LHV Pank: EE767700771005347958

Selgitus: Kutsikad ja emme.

Link otse annetama

Paypal.me/catshelpmtu

900 0020 – kõne hind 5 eurot 

900 0001 – kõne hind 10 eurot

900 0021 – kõne hind 25 eurot

Oktoobris kirjutas Lemmik sarnasest juhtumist, mis aga toimus Ameerika Ühendriikides. Saksa dogi nimega Meadow toodi Ameerika Ühendriikides Põhja-Carolina osariigis asuvasse loomade varjupaika 8. oktoobril. Kaks päeva hiljem tõi ta sealsamas ilmale rekordsuure pesakonna – kokku 15 kutsikat. Loe tema lugu pikemalt siit.

Varjupaiga asutaja Nicole Kincaid rääkis väljaandele People, et nii suurt pesakonda pole nad kolme tegutsemisaasta jooksul näinud. Saksa dogid toovad tavapäraselt ilmale 8–10 kusikat.

Tavapäraselt koosnevad pesakonnad kuni 12 kutsikast ning suuremad pesakonnad on suuremat kasvu koertel.

Maailmarekordiomanik on Napoli mastif Tia, kes tõi 2004. aastal keisrilõike abil ilmale korraga 24 kutsikat. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Teised ajakirjad

Tagasi üles