REISIJAD PALJASTAVAD Ühel maailma pikimal kruiisil viibivad inimesed elavad uskumatut elu (1)

Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock
Mona Lii Konnapere
, reporter-toimetaja
Copy

Paljud meist unistavad väikesele puhkusele minemisest, olgu see siis nädalane reis soojale maale või lõbus kruiis mõnda naaberriiki. Ligi 600 inimest võtsid aga ette aga grammi võrra kangema reisi ning otsustasid üheksaks kuuks minna enneolematule kruiisile. Vähem kui kuu aega tagasi alanud reis tekitab aga palju küsimusi ning pakub kõvasti salapära. 

Kruiise korraldav ettevõte Royal Caribbean Cruise on uhket, 9 kuud kestvat reisi planeerinud juba ligi kolm aastat ning nüüd on pisut hullumeelsena näiv kruiis oma alguse saanud. Uskumatu seiklus tekitab aga palju segadust, sest inimestel üle maailma on raske mõista, kuidas inimesed oma elu niivõrd pikaks ajaks seisma saavad panna. 

Ootamatud sihtkohad

Ülikruiisiks nimetatud reis on tõepoolest suursugune, sest 10. detsembril 2023. aastal Miamist Floridast teele asunud laev jõuab tagasi kodusadamasse alles üheksa kuu pärast, 10. septembril 2024. aastal. Reisi jooksul jõuavad reisijad 274 päeva jooksul oma silmaga näha ning külastada rohkem kui 60 riiki ja 11 maailmaimet. Laeva marsruut on aga planeeritud nii, et peatused uutes riikides on iga päeva või kahe tagant ning kõige pikem sõit, mille jooksul ei saa reisijad kordagi maale astuda, kestab viis päeva.

«Paljud külalised broneerisid endale piletid juba kaks-kolm aastat tagasi koroonapandeemia ajal. Paljud inimesed olid sel ajal oma kodudes kinni ja idee pikast reisist tundus justkui uskumatu unistus,» rääkis kruiisi korraldava firma müügijuht Dave Humpreys väljaandele news.com.au. Mehe sõnul saabub laevale inimesi erinevatest maailma otstest ning luksuslikul reisil osalevad nii vanad kui ka noored ning üksikud ja peredega inimesed. 

Eepiline reis on jagatud neljaks väiksemaks kruiisiks – Ameerika kruiis, Aasia ja Vaikse ookeani kruiis, Kesk-Aasia ja Vahemere kruiis ning Euroopa kruiis. Neile, kes aga suurt raha maksta ei soovi või ei saa lubada endale üheksaks kuuks kodust ja töölt eemal olemist, saavad laevale ka vaid üheks kruiisiks minna. Ettevõtte sõnul käib üheksa kuu jooksul laevalt läbi umbes 27 000 inimest, kellest ligi 600 on ostnud täispileti, millega saab megakruiisi kaasa teha.

@amike_oosthuizen Today we explored Bridgetown, Barbados 📍🚢🏝️ #SAMA28 #ultimateworldcruise #worldcruise #royalcaribbean #foryoupage #foryoupage #foryou #travel #cruisetok #viral #barbados ♬ original sound - Amike Oosthuizen

Suurt laeva võime me ka Balti riikide sadamates näha, sest Euroopa kruiisi üheks osaks on ka järgmise aasta augusti alguses Leedu, Läti ja Eesti külastamine. Reisi veebilehel soovitatakse Tallinnasse saabuvatel turistidel külastada lisaks vanalinnale näiteks Piritat või Kakumäed ning nautida mulgiputru ja sealihaga praekartuleid. 

Ulmelised hinnad

Suurejoonelise reisi hinnad on väga erinevad ja sõltuvad sellest, millist kajutit ja lisateenuseid reisija soovib. Küll aga on uudishimulikud inimesed sotsiaalmeediast leidnud, et laeva kajutite hinnad üheksaks kuuks algavad umbes 60 000 dollarist, kuid kõige uhkemate sviitide eest peab väidetavalt välja käima lausa 1,2 miljonit dollarit inimese kohta.

Reisi eest välja käidav raha võib paista ulmeliselt suur, kuid kõigi piletite hinna sisse kuuluvad lisaks kajutile ka näiteks transport külastatavates riikides, internet, jootraha laeva personalile, kokteilid ja erinevad joogid laeva baarides ning ka pesu pesemise ja voltimise teenus. Kui arvestada, et reisija ei pea üheksa kuu jooksul paljude olmemurede pärast üldse muretsema, siis ei ole tegelikult kõige väiksema kajuti hind niivõrd hirmutav.

@angielinderman Take a more in-depth look at my cabin and what I have done to make it feel like home for the next 9 months on @Royal Caribbean’s Serenade of the Seas. #RoyalCaribbean #crusing #explore #solotravler #worldCruise #UltimateWorldCruise #UWC #SerenadeOfTheSeas #cruise #travel ♬ original sound - Angie

Kruiisi kõrged hinnad tähendavad aga seda, et laeval elavad peamiselt rikkad ja edukad inimesed, kes saavad nii raha kulutamist kui ka kodust eemal olemist endale lubada. Väidetavalt on see tekitanud juba ka probleeme, sest mõned kuud enne reisi algust märkasid Royal Caribbean Cruise reisikorraldajad, et kuigi laev mahutab umbes 2500 inimest, olid selleks ajaks ostetud vaid ligi 1500 piletit, mis tähendas, et pool laeva oleks jäänud tühjaks. 

Viimases hädas langetas ettevõte piletite hindu, mis andis võimaluse ka vähem teenivatele inimestele endale reisile pilet osta. Niimoodi sattus laevale ka naine nimega Brandee Lake, kes jagab oma reisikogemust ka TikTokis ning paljastas hiljuti, et «rikaste» ja «vaeste» vahet on kruiisil lihtne märgata. Naise sõnul on juba mitu korda kogenud, et laeval olevad pealtnäha jõukamad inimesed on väga upsakad ning on tema käest ka korduvalt küsinud, kas ta on laeva personali liige, sest tundub, et ta ei suudaks ise endale laevale piletit osta.

Kuidas reisijad vastu peavad?

Uskumatu 9 kuud kestev seiklus on aga paljudes inimestes üle maailma suurt huvi tekitanud ning õnneks on mõned laeval elavad reisijad võtnud oma eesmärgiks nende põnevat teekonda jagada. Üks neist on Lõuna-Aafrikast pärit Amike Oosthuizen, kes näitab peaaegu iga päev, mida ta laeval sööb, milliseid meelelahutusi pakutakse ning milliseid riike nad reisi jooksul külastavad. 

Selgub, et jõukad inimesed saavad ennast tõesti laeval väga hästi tunda – elada kõigi mugavustega kajutis, kus on lisaks suurele toale ka imeline rõdu, millelt saab nautida hingematvaid vaateid. 

@amike_oosthuizen Spend a cruising day with me 🛳️🤍🏝️ (gym, laundry & some work!) #SAMA28 #worldcruise #travel #travelvlog #cruise #royalcaribbean #foryou #fyp ♬ original sound - Amike Oosthuizen

Meelelahutuseks on reisijatele laevas spaad, basseinid, kinosaalid, jõusaal ning neile korraldatakse erinevaid kontserte, rühmatreeninguid ja muud põnevat. Ka ilu eest hoolitsemise pärast ei pea kruiisil muretsema, sest laevas on nii juuksurisalong kui ka küünetehnik. 

Odavama paketi valinud reisijad peavad aga mõnes osas silma kinni pigistama. Üks reisija jagas TikTokis samuti üht klippi laeva ühest kõige odavamast kajutist, kus ta koos sõbrannaga järgmised üheksa kuud elab. Kuigi naine on ruumi enda äranägemise järgi mõnusaks pesaks muutnud on kommenteerijate sõnul naise kajut üsna hirmutav, sest toas pole ühtegi akent ning pisike ruum tekitab kergesti klaustrofoobiat. 

@little_rat_brain I’m just surprised everything fit into their spaces so well tbh #ultimateworldcruise #uwc #worldcruise #worldcruise2023 #royalcaribbeanworldcruise#royalcaribbeaninternationalcruise #seranadeoftheseas #royalcaribbean #royalcaribbeancruise #cruisetok #cruisecabin #cabindecor #cruisedecor #cruiseshipcabin #roomtour #roomtouraesthetic ♬ original sound - Little Rat Brain

Reisijatele kaasa elavad inimesed on aga tõstatanud palju küsimusi, kuidas inimesed laeval hakkama saavad. Ettevõtte veebileht on aga mitmetele muredele vastanud ning näiteks tervisemurede puhul tundub, et laeva meeskond on kõigele mõelnud. Kuigi kõigil reisijatel soovitati enne kruiisile saabumist kontrollida, et nende tervis on ideaalses korras, on laeval olemas ka arst ja kaks-kolm õde, kes vajadusel inimesi abistavad. Pardal on ka hästivarustatud apteek ning kui reisijal peaks tekkima mõni keerulisem tervisemure, saab laeva personal mõnes sadamas probleemi kohaliku abiga lahendada. 

Laeval elavad reisijad on jaganud, et paljud inimesed teevad siiski ka reisil olles arvutites kaugtööd ning üritavad reisides oma tavalist rutiini alles hoida. Kõik kooliealised lapsed on aga selleks ajaks koduõppel.

Ettevõte on öelnud, et reisijatel on ka mõned piirangud, näiteks ei tohi reisile tulla lapsi, kes on kruiisi alguses nooremad kui 12 kuud. Sotsiaalmeedias tekitas ka palju segadust mõte sellest, mis juhtub siis, kui mõni reisija peaks laeval lapseootele jääma. Royal Carribbean Cruises on aga ka sellele mõelnud ning on kirja pannud, et kui keegi peaks tõesti rasedaks jääma, siis tohib ta laeval viibida kuni 23 raseduse nädalani ning pärast seda ei lubata tal enam kruiisi kaasa teha. 

Ligi 600 inimesega üheksa kuud samas laevas aega veetes on suur võimalus, et arenevad tülid, uued suhted ja lahkuminekud, mis tekitavad netirahvas üle maailma suurt põnevust ning arvatakse, et tegemist on justkui põneva inimliku katsega. Mõned aga sõnavad, et TikTokis jagatav sisu laevas toimuvast on nagu uus tõsielusaade, mille uued osad iga päev sotsiaalmeediasse laekuvad. Reis on siiski alles alguses, seega ei tea veel keegi, kuidas reis võib lõppeda või kui sujuvalt hiiglaslik kruiis edeneb. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Teised ajakirjad

Tagasi üles