NÄDALA RETSEPTID Unustage imedieedid, toidupüramiid aitab

Britt Rosen
Copy
Toidupüramiid näitab kätte, millised võiksid olla ideaalsed söömispõhimõtted: rohkem teraviljatoite ning puu- ja köögivilju, minimaalselt magusat. FOTOD: Tai
Toidupüramiid näitab kätte, millised võiksid olla ideaalsed söömispõhimõtted: rohkem teraviljatoite ning puu- ja köögivilju, minimaalselt magusat. FOTOD: Tai Foto: TAI

Uusaastalubadusega langetada kaalu pole mõtet sundida end äärmuslikele dieetidele. Alustage hoopis sellest, et harjutate end tervislikumalt sööma. See ei pruugigi olla nii lihtne, kui paistab, eriti kui menüü on olnud kõvasti ebatervisliku poole kaldu.

Üks paljude vana-aastaõhtu põhilubadusi on hakata uuel aastal järgima tervisesõbralikumat eluviisi ja langetada kaalu. «Viimaseks otsitakse abi eri toitumiskavadest, mis võivad küll tuua kiire kaalulanguse, kuid ei ole tihti jätkusuutlikud. Kiirele kaalulangusele järgneb sageli kaalu tagasitulek ja mõned kilod lisakski,» nendib Tervise Arengu Instituudi (TAI) toitumise ja liikumise ekspert Tagli Pitsi.

Kuigi enamik inimesi on kuulnud toidupüramiidist ja taldrikureeglist, ei mõelda sellele, et need ongi väga lihtsad abilised, et muuta toidulaud tervislikumaks ja soovi korral ka kaalus alla võtta. «Paljudele võib tulla üllatusena, et õige toiduvalikuga hakkab kaal langema ka siis, kui koguseliselt süüa rohkem,» ütleb Pitsi.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles