TASUTA SAAB Neid väärtuslikke asju jagatakse lennukis täitsa muidu (1)

Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock
Mona Lii Konnapere
, reporter-toimetaja
Copy

Lennukiga reisile minnes peab hoolega järgima lennujaamades kehtivaid turvareegleid ning pakkima tähelepanelikult kohvrit, et keelatud esemeid kogemata pagasisse ei satuks. Pealtnäha võib tunduda, et reisijatele on peale pandud rohkelt piiranguid, mis nende lendu ebamugavamaks muudavad, kuid tegelikult on lennukisse astuvatele inimestele palju rohkem lubatud, kui paljud teavad.

Suurte rahvusvaheliste lennufirmade lendudel on üsna tavaline, et reisijale antakse tasuta näkse või proteiinibatoone, kuid vähesed teavad, et paljudel lennufirmadel on ka enda salajased suveniirid, mida nad hea meelega lennukis istuvatele inimestele jagavad. 

Kuigi paljud esemed on mõeldud vaid meeldejääva suveniirina koju viimiseks, on mõned lennukis tasuta jagatavad asjad sellised, mis võivad reisi tunduvalt mugavamaks muuta. 

Ohtralt mängulusti

Ameerika lennufirma Delta Airlinesiga lennates võib piloodi käest saada reisijate hulgas populaarseks saanud holograafilise välimusega kaarte. Nendega ei saa küll midagi kasulikku ette võtta, kuid mitmed reisijad on seetõttu asunud ka rohkem erinevatesse sihtkohta lendama, et võimalikult palju erinevaid kaarte kokku koguda. 

@nolannyc Did you know @delta makes trading cards for the different planes they fly? Now you do! If you ask the pilots before take off usually they have some they can give away. Remember to ask nicely! • • • • • #delta #jfk #mia #miami #newyork #deltaairlines #deltatradingcards ♬ this is what space feels like - JVKE

Mitmed lennufirmad jagavad reisijatele ka väikeseid rinnamärke, millel on peal pisikesed tiivad. Kuigi enamasti on rinnamärgid tehtud plastikust, siis näiteks lennufirma Alaska Airlinesi jagatavad märgid on pisut uhkemad ning tehtud metallist. Need on aga üsna haruldased, sest veebiväljaandele ThePointsGuy.com antud intervjuus ütles lennufirma esindaja, et märke jagub lendudel vaid kahekümnele reisijale. 

Lennufirma Southwest Airlines jagab aga lastele väikeseid kotikesi, mille sees on näpuvurrid, värvi- või mõistatusraamatud, väikesed kroonid ja mängukaardid. Lennufirma kõneisiku sõnul tasub nende kohta lihtsalt lennusaatjalt küsida. 

Maailmakuulsad suveniirid

Üht väga erilist suveniiri annab välja Hollandi lennufirma KLM Royal Dutch Airlines. Üle kogu maailma on lennufirma tuntud miniatuursete keraamiliste majakeste jagamise poolest ning kollektsionäärid peavad neid väga hinnalisteks esemeteks, kirjutab New York Post

Lennufirma on taolisi suveniire jaganud juba ligi 70 aastat ning igal majakesel on oma lugu. Hollandi traditsioonilise arhitektuuristiili järgi loodud majad on aga väikesed pudelid ning on täidetud kohaliku džinniga, mida lennuki äriklassis reisivad inimesed pikal lennul nautida saavad. 

Siiani on suveniiridest tehtud 104 erinevat mudelit ning igal aastal oktoobris, lennufirma sünnipäeval, esitletakse täiesti uut pisikest hoonet. 

@bamboonatt Delft Blue Houses : The best Souvenir from KLM Airline. Our 1st time with KLM to start collecting these cute gifts and planning to have them all 104 houses 😁🥰 #DutchHouse #Souvenir #KLM ♬ original sound - BambooNat

Esemed, millest on kasu

Lennufirma Virgin Atlantic viskab aga nalja nende reisijate üle, kes üritavad märkamatult lennukist väikesed esemeid kaasa võtta. Virgin Atlanticu lennukite esimese klassi reisijatele antakse pakutava toidu kõrvale ka väikesed lennukikujulised pipra- ja soolatopsid, mida paljud inimesed suveniirina kaasa tahavad võtta. 

Kuigi võib tunduda, et topse ei tohiks mingil juhul endale kotti pista, on lennufirma sellega arvestanud ning on reisijate tögamiseks graveerinud topside põhja teksti «näpatud Atlanticult». 

@rachaelnoelle_ Got caught stealing them but its ok its allowed ◡̈ they are cute little airplanes how could i not #virginatlantic #saltandpeppershakers #caught ♬ original sound - Rach!

Enamasti on esimeses klassis lendavad reisijad harjunud, et neile antakse tasuta näohooldusvahendeid või kätekreeme, kuid selgub, et ka odavamatel istmetel istuvad reisijad võivad samasugust luksust nautida. Näiteks saavad julged reisijad küsida lennusaatjatelt hambaharju, kõrvatroppe ja silmaklappe, et mugavamalt magada. 

Kuigi Eestist ei välju niivõrd pikki rahvusvahelisi lende, kus reisijatele tasuta meeneid jagataks, teavad siiski mõned kogenud reisijad Quora foorumis rääkida, et näiteks Finnairi lendudel antakse vahel esimeses klassis istujatele hügieenitarbeid ning Lufthansa reisijatele kingitakse kummist vanniparte. 

Kommentaarid (1)
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles