ENNE JA NÜÜD Tühjast lõuendist alguse saanud Tartu kodu muutus tänu remondile tundmatuseni

Foto: Erakogu
Kristina Kostap
, Postimees Kodu vastutav toimetaja
Copy

Lõuna-Eesti pere otsustas kevadel müügiks ostetud Tartu korteri esimesel võimalusel korda teha. Mõte oli kõik kärmelt ära teha, ent saatusel, va kavalpeal, olid hoopis teised plaanid.

«Korter saigi ostetud selle eesmärgiga, et proovida, mismoodi meil selline asi välja tuleks,» selgitab perenaine Elis. Esimene proovikivi oli tema sõnul toona pikalt remondis olnud kaubik, mille tehniline viga jäigi lõpuks tuvastamata. «Selle ootuses aeg venis nii, et tekkisid teised töökohustused ja ei saanud korteriga nii palju toimetada, kui oleks tahtnud,» meenutab Elis.

Suurepärane lõuend

Pere korter sai ostetud seisukorras, kus eelmine pererahvas oli remondiga juba alustanud ning jõudnud selle ka «kontideni» tühjaks tassida. «Hea lõuend,» märgib Elis ning nimetab kohe ka korteriga kaasnenud ebakõla.

«Esimeseks üllatuseks oli see, et kunagi oli korteris remonti tehtud ja püütud korterit seestpoolt soojustada. Seinad olid kaetud penoplasti ja kipsiga. Sel ajal oli maja renoveerimata ja oli tekkinud hallitus. Ehk kõik välisseintes olev kips ja penoplast sai eemaldatud,» meenutab Elis pikka töölõiku.

Järgmisena võttis pererahvas ette ahju, mis oli asjatundjate sõnul omadega läbi mis läbi. Asjatundlik pererahvas ei lasknud endid sellest häirida ning suur töö jätkus veel agaramalt kui enne.

«Korteris oli olemas vana õhksoojuspump, millel oli pult kadunud. Mõtlesime pikalt, kas see ka välja vahetada. Jõudsime selleni, et mõistlik oleks seda ikkagi teha ja nüüd kasutades oleme selle otsusega väga rahul. Näeb ilusam välja ja elektriarve oli väga mõistlik. Vana pumbaga oleks elektriarve ilmselt kordades suurem olnud,» on Elis tagantjärele õnnelik.

Põhjalik ettevalmistus on pool võitu

Remondiks vajaminevad materjalid ja detailid olid perel eelnevalt juba olemas. See asjaolu sai peamiseks ajendiks, et selline projekt üldse ette võtta.

«Ehituse alguses ikka mingisugune ettekujutus sai tekitatud. Kui värve jms saab hiljem valida, siis asendiplaan tuleb ikka kohe paika saada. Näiteks avatud garderoobi mõte, mis mul tekkis, siis selles osas olid mõned, kellega asja arutasin küllaltki kahtlevad, kuid täna olen just selle osaga päris rahul ning hea meel, et endale kindlaks jäin,» selgitab Elis.

Kui varem oli korteri magamistuba kitsas ja piklik, siis nüüd vaatab selles vastu äärmiselt hubane ja praktiline pärl. Nii sai ümber tehtud ka korteri piklik ja sirge köök, mille sisekujundus oli ajale kõvasti jalgu jäänud. Lisaks puudus selles ka toimiv ahi.

«Kuna kappe tuli juurde ja teistel ustel oli valge kõrgläige, mis on ajaga seisnud, siis ilmselt ei oleks õnnestunud päris sama tooni uksi saada. Nii said ka esipaneelid välja vahetatud ja minu arvates uus toon sai tunduvalt ilusam. Samas sai nii töötasapinda kui ka esipaneele valides hinnatud ka praktilisust. Sellise värvi ja mustriga pindadega ei pea nii suurt vaeva nägema puhastamisega,» selgitab Elis, kelle sõnul on näpujälgi mööblil vaevu-vaevu näha.

Elis märgib, et ainus, mis korteri remondi puhul südamele kripeldama jäi, seisneb selle põrandas. «All oli laudpõrand ja kui oleks tahtnud palju vaeva näha, siis oleks selle ka päris ilusaks saanud. Sellega pole nii palju kogemusi ning mõne koha pealt jäi veel veidi kriuksuma. Kui peaks veel mõni selline töö tekkima, siis oskan sellele ka juba rohkem tähelepanu pöörata,» kinnitab Elis.

Viiepalli süsteemis hindab pere oma tööd ja vaeva hindele 4, sest nagu eestlasele ikka kombeks – alati saab midagi ju veel paremini teha.

Elise soovitused algajale remonditegijale:

  1. Mõelda projekt korralikult läbi ja panna asendiplaan paika. See on selline asi, mida ei saa vastavalt tujudele muuta.
  2. Kõigi tööde puhul, mida ise ei oska, pidada nõu spetsialistiga või kasuta teenust. Eriti olulised on selles osas elekter ja küte.
  3. Kui kasutada teenust, siis enne tellimist teha kindlasti korralik taustauuring. Meil õnneks selle projektiga polnud probleemi, sest nii õhksoojuspumba paigaldaja kui elektriku teenust oleme ka enne kasutanud ja nende kvaliteedis veendunud. Samas on just see paljudele probleemiks.
  4. Kui on plaanis suurem remont, siis ei ole mõtet üritada sel ajal sees elada. Juba enne ehitamist oleks mõistlik ajutine elamiskoht remondi ajaks otsida.
  5. Eelarve. See läheb tavaliselt alati tunduvalt suuremaks, kui on arvestatud. Ei soovita nii suurt tööd ette võtta, kui ei ole varu või tehakse üldse maksimaalse laenuga. Siis on väga suur oht, et projekt jääb poolikuks ning närvipinge on väga suur. Alati on võimalik väikest värskendust teha ka väga piiratud eelarvega ja seda ma soovitan küll kõigil teha, kui nt tapeet on juba 50 aastat seinas olnud, täiesti määrdunud jms, siis see töö küll raske ei ole, kuid annab väga palju. Hästi kahju on nendest lastest, keda vahepeal telekas näidatakse. Kalleid telekad ja nutiseadmed suudetakse osta, kuid seinad, voodid, põrandad jms ei kannata kriitikat. Paljudes FB gruppides pakutakse üsna tihti remondist ülejääke, kus neid saab tasuta või väga odava hinnaga. Niimoodi vaikselt kogudes saab lõpuks väga kena asja väga odavalt. Ehk hoolikalt tuleb hinnata oma võimeid ja tegutseda vastavalt sellele.

Tahaksid juba kolima hakata? Tühjast lõuendist alguse saanud korter ootab uut pererahvast, kellega kodusoojust jagada! Viska kuulutusele pilk peale SIIN!

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles