Pimeda juhtkoer tegi Kuldgloobuste jagamisel ajalugu

Aria Mia Loberti koos juhtkoeraga Kuldgloobuste jagamisel. Foto: ALLISON DINNER / EPA / Scanpix
Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy

Nägemispuudega Ameerika näitlejanna Aria Mia Loberti on teadaolevalt esimene inimene ajaloos, kes väisas Kuldgloobuste jagamise galat koos juhtkoeraga.

Aria Mia Loberti tegi hiljutisel Kuldgloobuste jagamisel galal ajalugu, olles esimene pime näitleja, kes astus punasele vaibale koos oma juhtkoeraga. Tema roll Netflixis jooksvas seriaalis «All the Light We Cannot See» («Kõik, mida me ei näe» – toim) on ainulaadne, sest kunagi varem pole meelelahutustööstuses nägemispuudega inimest sedavõrd autentselt ja suures mahus kujutatud. Sarjas täidab Loberti nimelt samuti pimeda tüdruku rolli.

«See on esimene kord, kui pimeda juhtkoer mööda punast vaipa siin kõnnib ning mul on väga suur au nägemispuudega inimeste kogukonda esindada. Samas on see ka väga suur vastutus,» ütles Loberti väljaandele Entertainment Tonight antud intervjuus.

California juhtkoerte koolis väljaõppe saanud juhtkoer Ingrid on Lobertit saatnud juba alates 2017. aastast ehk ligi seitse aastat, mis tähendab, et tema pensionipõli ei ole kahjuks enam kaugel.

Aastate jooksul on Ingrid olnud Aria kõrval nii tõusu kui mõõna ajal ning Aria on varem öelnud, et juhtkoer on andnud talle enesekindlust ja suurendanud tema iseseisvust, mida naine on vajanud, et astuda oma elus uutele seiklustele vastu. Näiteks on ta edukalt läbinud õpingud ülikoolis ja omandanud magistrikraadi. Kuigi kuulsas sarjas Ingridil rolli ei ole, oli ta kindlasti talle võtteplatsil palju toeks, kirjutatakse Guide Dogs For The Blind blogipostituses.

Aria Mia Loberti koos juhtkoer Ingridiga Kuldgloobuste jagamise galal.
Aria Mia Loberti koos juhtkoer Ingridiga Kuldgloobuste jagamise galal. Foto: ALLISON DINNER /EPA/ Scanpix

Alustas täiesti nullist

Huvitav on asjaolu, et Aria näitlejakarjäär sai sõna otseses mõttes alguse sellest konkreetsest sarjast. Varasem näitlemiskogemus tal puudus. Netflixi seriaalist sai ta üldse teada tänu oma kunagisele õpetajale, kes talle casting'u kutset jagas, vahendas väljaanne DEADLINE. Kuigi Aria ei olnud kunagi ühtegi näitlemiskoolitust läbinud, valiti ta tuhandete kandidaatide seast välja. «Meil vajus suu lahti, kui esimest korda teda nägime. Aria on nii loomulik näitleja kui ka puuetega inimeste võrdsuse ja esindatuse eestkõneleja,» ütles sarja produtsent Shawn Levy.

Loberti sündis harva esineva geneetilise silmahaiguse raske vormiga. Selle tulemusena on ta mõnes keskkonnas täiesti pime, mõnes keskkonnas on tal minimaalne, muutuv jääknägemine. Ta on värvipime ja eriti tundlik valguse suhtes.

Kuldgloobuste jagamisel pöördus meediaväljaanne ka juhtkoera poole küsimusega, kuidas talle üritus meeldib. Vaata videost, kuidas ta vastas:

Ajaloolist sündmust tunnustas ja tõi oma sotsiaalmeedia kontol esile ka Ameerika Ühendriikide juhtkoerte ühing.

«Kindlasti on see igati positiivne minna juhtkoeraga sellisele üritusele. See on hea võimalus tuua juhtkoeri esile,» ütleb pime blogija Kai Kunder, kel on kodus eakas juhtkoer Janet, kes on naisele aastaid iga päev suureks abiks. «Iseasi, kui palju abi koerast seal on, sest inimesi on palju ja pigem on koeral keeruline sellises keskkonnas töötada, kuna ta ei leia ja ei näe otsitavat objekti, näiteks treppi või ust. Aga ta kindlasti toob tähelepanu juhtkoertele kui ühele võimalikule variandile, kuidas pimedad liiguvad. Täpselt nagu valge kepp, annab ta märku, et sellel inimesel on nägemisega probleeme,» lisab ta.

Kai Kunder ja tema juhtkoer Janet.
Kai Kunder ja tema juhtkoer Janet. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees / Scanpix

Pimeda ja juhtkoera koostööst

Kui minna võõrasse keskkonda, kus on palju inimesi, uus ruum, siis täiesti pimedal inimesel puudub ju arusaam, kus midagi paikneb, kus on tualetid, siis on pimedal tegelikult vaja ka nägija ja abi ja ruumi kirjeldust. Kai kirjeldab: «Kui juhtkoerale öelda otsi uks, siis seda ta ka teeb, kuid koer ei suuda tuvastada või vahet teha erinevatel ustel. Sestap on võõras kohas keeruline ainult juhtkoera abil soovitud ruumi üles leida. See on ka üks põhjus, miks on vajalikud hoonete ja ruumide kirjeldused. See annab nägemispuudega inimesele võimaluse eelnevalt kodulehel tutvuda, kus midagi asub ja paikneb. Juhtkoer otsib siseruumis olevaid uksi ja oskavad otsida ust välja. Ent päris nii see pole, et mina ütlen, et otsi palun naiste tualettruum ja siis juhtkoer võtab rõõmsalt saba selga ja läheb.»

Puhta Pime nimelise blogi autor Kai Kunder ise on käinud Eesti blogijate auhinnagalal juhtkoeraga kolm korda. «Pean ütlema, et pigem pakkus koer emotsionaalset tuge. Et kui tundsin end pisut üksikuna, kõrvalejäetuna või ebakindlalt, siis koer annab seda emotsionaalset tuge ja on olemas. Lihtsalt see, et ta on su kõrval ja sa saad teda vahepeal silitada ja suhelda temaga ja see kuidagi täidab seda tühimikku, mis võib pimedal inimesel suures seltskonnas tekkida, kus ei saa päris hästi aru, kus suunas keegi on.»

Nii juhtkoera kasutajatele kui ka teistele inimestele teeb aeg-ajalt muret, kas juhtkoer pidulikes riietes inimeste sekka ikka sobib. «Tahaksin südamele panna, et juhtkoer on abivahend, ja inimene, kes tuleb temaga sellisele väga pidulikule üritusele, kindlasti käib koeraga koerte salongis, laseb koera pesta, kammida, ta on kindlasti väga hästi hoolitsetud ja puhas, täpselt nii nagu tema kasutaja, kes käib enne sellisele üritusele tulekut juuksuris ja meigis. See on elementaarne viisakus teiste vastu. Pime ja juhtkoer on tandem, et kui üks on hoolitsetud ja korras, siis võiks seda olla ka tema koer.»

Kuidas juhtkoera ära tunda? Juhtkoer kannab tööd tehes rakmeid, mis on enamasti varustatud helkuriga ning vastavate märkidega.

Juhtkoerale kehtivad avalikus ruumis teistsugused õigused, kui teistele koertele. Sealhulgas:

  • Juhtkoer võib riigisiseses ühistranspordis reisida tasuta.
  • Taksojuhil pole õigust keelduda juhtkoera vedamisest.
  • Juhtkoer võib peremehega koos viibida avalikes asutustes, sealhulgas kohvikutes, restoranides, teatrites, kinodes, muuseumites jms.

Töötavat juhtkoera ei tohi segada

  • Hoolimata põhjalikust väljaõppest on juhtkoer siiski loom. Kui segad töötavat juhtkoera, võib koera tähelepanu hajuda ning seeläbi juhtuda õnnetus.
  • Juhtkoera ei tohi töö ajal ei paitada, silitada, temaga rääkida, teda meelitada või muul moel koeraga suhelda.
  • Kui soovid seda siiski teha, küsi enne koera peremehelt luba.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles