Teatud toitudega tekib tunne, et nagu haigus tuli peale – käsi muudkui käib ja lõpetada on võimatu. Ehkki krõmpsuv soolapähkel või mõnus küpsis võib ahelale alguse panna, näitavad hiljutised uuringud, et hoopiski söögiriistade puudumine on see saatan, miks sa maiuspalade juurde üha uuesti asja teed.
Ajakirjas Journal of Retailing avaldatud uuringust selgus, et tugeva enesekontrolliga inimesed pidasid toitu pärast selle puudutamist nauditavamaks kui siis, kui sõid seda söögiriistaga. Samuti kippusid nad kätega sööma rohkem, mis iganes see toit ka oli.
Tugeva enesekontrolliga inimeste all peeti antud juhul silmas neid, kes suudavad maitsvale toidule vastu panna ning jälgivad, mida ja kui palju nad söövad.
Uuringu autor Adriana Madzharov jagas 45 üliõpilast kahte rühma. Üks pool sõi hambatikuga Munsteri juustu kuubikuid, teine pool kasutas käsi. Enne sööma asumist mõtlesid mõlemad rühmad Munsteri juustust sama moodi. Pärast selle söömist need arvamused aga muutusid. Suurem osa kätega sööjaid pidas juustu maitsvamaks ja isuäratavamaks kui rühm, kes sõi juustu hambaorgiga, vahendab MindBodyGreen.
Kusjuures vähese enesekontrolliga inimesed ei kogenud muutust olenemata sellest, kas nad juustu puutusid või mitte. «Meie tulemused näitavad, et inimestel, kes kontrollivad harjumuspäraselt oma toitumist, vallandab toidu otsene puudutus sensoorse reaktsiooni, mis muudab toidu ihaldusväärsemaks ja ahvatlevamaks,» ütles Madzharov.
See eksperiment võib viidata sellele, miks nii paljudes riikides on kätega söömine tavapärane. Allpool on kirjas kaheksa riiki, kus kasutatakse söömiseks käsi.
1. India
Paljaste kätega söömine on Indias levinud tava. Ajurveda järgi tuleb toitu enne söömist hoolikalt valmistada, et saavutada sobiv tasakaal kolme dosha (elemendi) vahel. Ajurveda kirjutiste kohaselt tähistab iga sõrm üht viiest elemendist: pöial tähistab ruumi, nimetissõrm õhku, keskmine sõrm tuld, sõrmusesõrm vett ja väike sõrm maad. Levinud arvamuse järgi peaksid kätega söömisel kõik sõrmed olema ühendatud, sest siis tuleb toidu maitse paremini välja.