Uus uuring: kätega söömine muudab toidu maitset tundmatuseni (2)

Kas sina sööd kätega? Foto: Shutterstock
Ele Kalda
, reporter-toimetaja
Copy

Teatud toitudega tekib tunne, et nagu haigus tuli peale – käsi muudkui käib ja lõpetada on võimatu. Ehkki krõmpsuv soolapähkel või mõnus küpsis võib ahelale alguse panna, näitavad hiljutised uuringud, et hoopiski söögiriistade puudumine on see saatan, miks sa maiuspalade juurde üha uuesti asja teed.

Ajakirjas Journal of Retailing avaldatud uuringust selgus, et tugeva enesekontrolliga inimesed pidasid toitu pärast selle puudutamist nauditavamaks kui siis, kui sõid seda söögiriistaga. Samuti kippusid nad kätega sööma rohkem, mis iganes see toit ka oli.

Tugeva enesekontrolliga inimeste all peeti antud juhul silmas neid, kes suudavad maitsvale toidule vastu panna ning jälgivad, mida ja kui palju nad söövad.

Uuringu autor Adriana Madzharov jagas 45 üliõpilast kahte rühma. Üks pool sõi hambatikuga Munsteri juustu kuubikuid, teine pool kasutas käsi. Enne sööma asumist mõtlesid mõlemad rühmad Munsteri juustust sama moodi. Pärast selle söömist need arvamused aga muutusid. Suurem osa kätega sööjaid pidas juustu maitsvamaks ja isuäratavamaks kui rühm, kes sõi juustu hambaorgiga, vahendab MindBodyGreen.

Söö kätega ja toit tundub palju ahvatlevam!
Söö kätega ja toit tundub palju ahvatlevam! Foto: Dean Drobot / Shutterstock

LOE KA: «Kui ma söön, siis ma väänlen valudes.» Mismoodi elab naine, kes ei söö ega joo?

Kusjuures vähese enesekontrolliga inimesed ei kogenud muutust olenemata sellest, kas nad juustu puutusid või mitte. «Meie tulemused näitavad, et inimestel, kes kontrollivad harjumuspäraselt oma toitumist, vallandab toidu otsene puudutus sensoorse reaktsiooni, mis muudab toidu ihaldusväärsemaks ja ahvatlevamaks,» ütles Madzharov.

See eksperiment võib viidata sellele, miks nii paljudes riikides on kätega söömine tavapärane. Allpool on kirjas kaheksa riiki, kus kasutatakse söömiseks käsi.

1. India

Paljaste kätega söömine on Indias levinud tava. Ajurveda järgi tuleb toitu enne söömist hoolikalt valmistada, et saavutada sobiv tasakaal kolme dosha (elemendi) vahel. Ajurveda kirjutiste kohaselt tähistab iga sõrm üht viiest elemendist: pöial tähistab ruumi, nimetissõrm õhku, keskmine sõrm tuld, sõrmusesõrm vett ja väike sõrm maad. Levinud arvamuse järgi peaksid kätega söömisel kõik sõrmed olema ühendatud, sest siis tuleb toidu maitse paremini välja.

Indias peetakse kätega söömist ka austuse märgiks. Paremat kätt peetakse hinduismis puhtaks käeks ja vasaku käega söömisele vaadatakse viltu. Vana arvamuse tõttu, et kõik, mida naise vasak käsi menstruatsiooni ajal puudutab, määrdub, peetakse vasakut kätt roojaseks.

2. Etioopia

Enamikku traditsioonilisi Etioopia eineid süüakse kätega. Injera'st (Etioopia leib) rebitakse tükk ja seda kasutatakse söömiseks. Traditsioonilisi toite süüakse pitsapanni suuruselt ühisvaagnalt. Jällegi pole hea vasakut kätt kasutada, sest seda peetakse räpaseks. Aeg-ajalt toob ettekandja lauale veekannu, seebi ja kausi kätepesuks. Gursha on žest, millega keegi paneb õrnalt toidutüki suhu. See on austuse ja sõpruse märk. Vanemad inimesed alustavad enne söömist, nii et kui oled vanim kohalviibija, ootavad etiooplased kannatlikult, kuni sa sööma hakkad.

3. Indoneesia

Indoneesias on kätega söömine üsna tavaline. See tava pärineb ajast, mil neil ei olnud söögiriistu. Mõnes riigi piirkonnas on tungivalt soovitatav kätega süüa. On lihtsalt üks piirang: kätega ei sööda karrit, soto ayam'i (kanasuppi) või bakso't (lihapallisuppi). Indoneeslased, eriti moslemid, peavad käsi puhtamaks kui teiste kasutatud söögiriistu. Lisaks söövad paljud moslemid koos suurelt taldrikult, et tugevdada vendlus- ja ühtsustunnet.

4. Nigeeria

Enne mis tahes toidu söömist pestakse käsi. Süüa tuleks taas vaid parema käega, ka siis, kui oled vasakukäeline. Purustatud jamss, êbà, àmàlà, fufu ja teiste toitude tekstuur muudab närimiseta allaneelamise ja ainult parema käega söömise lihtsaks.

5. Sri Lanka

Söömine on Sri Lankal sotsiaalne sündmus. Viisakas on võtta vastu kõik kätepesu pakkumised, mis tehakse nii enne kui ka pärast sööki. Kui sööd taldriku tühjaks, võid saada veel teise portsjoni, sest arvatakse, et oled endiselt näljane. Natuke toitu taldrikule jätta pole ebaviisakas, vaid see on märk, et sul on kõht täis.

6. Maroko

Marokolased söövad kolm korda päevas, millest suurim söögikord on keskpäeval. Esimene reegel: süüakse parema käe ning ainult pöidla ja kahe esimese sõrmega. Kasutades rohkem sõrmi, paistad ahne. Vasaku käega võib ainult leiba võtta või taldrikuid teistele inimestele anda. Ära kunagi võta leiba endale – alati peab ootama, kuni see sulle antakse. Kodudes tõusevad tülid, kui laua taga jagab leiba rohkem kui üks inimene.

Oma sööginõu puhasta toidujääkidest või kastmest leivaga ning enne ei tohi sõrmi limpsida, kui oled söömise lõpetanud. Väga oluline on enne igat sööki käsi pesta, tavaliselt roosi- või apelsinilõhnalise veega. Marokos ei ole naistel lubatud süüa koos perega, kuid tehakse erand, kui tuleb teine naisterahvas külla. Pärast söögi serveerimist kokk lahkub. Kui peremees ütleb «Bismillah» («Jumala nimel»), vastavad kõik ühehäälselt. Seejärel algab sööming. Kui sul saab kõht täis, siis jätka näksimist, sest kui sa lõpetad, teeb seda ka ülejäänud laudkond.

7. Egiptus

Paljudes Egiptuse piirkondades on traditsiooniliste toitude paljaste kätega söömine endiselt populaarne. Toitu tajutakse sageli kui viisi, kuidas suhelda kogukonnaga ja luua sotsiaalseid suhteid. Lisaks arvatakse, et kätega söömine aitab paremini toitu nautida ja loob sellega lähedasema suhte.

Egiptuses serveeritakse toitu sageli suurel ühisvaagnal ja külalised kogunevad selle ümber, rebides samal ajal kätega pita- või leivatükke, et toitu suhu pista. Kuna vasak käsi on tavaliselt reserveeritud räpasemateks tegevusteks, on sellega söömine taunitav.

8. Jeemen

Jeemeniski süüakse parema käega ja tavaliselt samalt taldrikult – igaüks sealt nurgast, mis on otse tema ees. Sõltuvalt pere suurusest või sööjate arvust serveeritakse toitu erineva suurusega taldrikutel. Mehed ja naised söövad eraldi, kui peres on 15 või enam liiget, ja maapiirkondades. Sööma hakates öeldakse «Allahi nimel» või «Au olgu Jumalale» ja lõpetades lausuvad külalised või pere vanemad liikmed fraasi, mida võiks tõlkida kui «Vau, kui maitsev eine».

Allikas: Medium

Kommentaarid (2)
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles