Copy

Mida vähem on menüüs vorsti ja muid valmis lihasaadusi, seda parem, ütlevad terviseprofid. Samas annab neist vahel teha maitsvaid argiroogi, näitavad kokandusspetsid.

Olgu see kõige tavalisem keeduvorst, viiner, sardell või suitsuvorst – kõigist võiks mööda hiilida, kui vähegi võimalik. Kui aga on kiire, rahakotis põud või lihtsalt isutab vorsti järele, võib kõigist vorstilistest komponeerida maitsva sooja argiroa. Koos rohke köögiviljaga on patustamise süü pisut väiksem.

Küllap on vorstiisus ka natuke nostalgiat. Nagu paljud, kuulun minagi põlvkonda, kelle sovetiaegne lapse- ja noorusaeg möödus vorstidefitsiidis. Keeduvorsti järel tuli paaril korral nädalas seista poesabas tunde, et oma norm, mõnisada grammi vorsti kätte saada. Võileib keeduvorstiga või keedukartul pannil praetud vorstiviiluga olid suur luksus. Viineritest võis väikeses kodulinnas üldse vaid unistada. Siiski, vorstikaste, üks sööklate tunnustoite oma kahtlaselt halliseguse välimusega vähemasti mind pigem peletas.