HEA ELU TEEJUHT Kas surnutega saab suhelda?

Tiina Jõgeda
, psühholoogiline nõustaja
Copy
Lähedase kaotust ei korva miski, kuid leina aitab tänapäeval leevendada ka kõneroboti loodud digivaim ehk thanabot.
Lähedase kaotust ei korva miski, kuid leina aitab tänapäeval leevendada ka kõneroboti loodud digivaim ehk thanabot. Foto: Shutterstock

Kas eksisteerib elu pärast elu? Seda küsimust pole mõtet tänapäeval enam esitada. Vastus on muidugi jaa, sest inimelu ei lõpe digiajastul bioloogilise hävimise ja matustega.

Artur Alliksaare sõnadel «olnu ei hävi, sest mälu ei kao» on tehisintellekti ajastul hoopis laiem tähendus kui varem. Tõsi, sügavamaid tähendusi alles otsitakse, samuti ei oska psühholoogid veel öelda, milliseid tagajärgi võib hävimatu mineviku lõputu digitaalne taaselustamine endaga kaasa tuua, kuidas psüühikat ja käitumist muuta.

Tuled pärast leinatseremooniat kalmistult koju ja lülitad arvuti sisse. Kõll! Äsja krematooriumisse saadetud lähedane saadab sulle sõnumi: tšau, mis teed, kõik okei? Veel aastaid hiljemgi te kirjutate ja teete videokõnesid ja sa ei arva, et tegemist on taldriku keerutamise seansil kohale lennanud kummitusega teispoolsusest, sest AI abil loodud digivaimus thanabot’is ei ole midagi üleloomulikku.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles