ENNE JA NÜÜD Hruštšovka kolekorterile päästerõnga visanud Reigo: paljud asjad said paremini kui paberil! (1)

Kristina Kostap
, Postimees Kodu vastutav toimetaja
Copy

Hruštšovi-aegsele kahetoalisele korterile imelise muutuse andnud Reigo filosoofia ütleb, et kodu peab olema paik, kus saab unustada kõik argimured. 

«Kui saime korteri kätte, siis võttis algul ikka sõnatuks ja peast käis mingi aja tagant läbi «Millesse ma ennast segasin ja kas ma ikka olin täie mõistuse juures». Kuid kõik, mis ei tapa, teeb tugevaks. Ei tapnud isegi see hais, mis korteris sees oli,» meenutab Reigo Sindonen poolteist aastat tagasi alguse saanud remondisaagat.

Kuna korter oli äärmiselt kehvas seisus, võttis ta endale veidi aega ja mõtteruumi, et kõik asjad nii peas kui paberil läbi planeerida. 

«Lähtusin sellest, et tark ei torma, kuna teinekord tuli ette ka üllatusi ja pidin ette kujutama, mis see endaga kaasa toob. Ja see ka, et ma ei saanud enne midagi teha, kui õues ei olnud plusskraadid. See olukord andis võimaluse, et leida juba erinevaid lahendusi,» selgitab ta.

Remonti mõjutasid:

  • aeg,
  • eelarve,
  • ehitusmaterjalide hinnad,
  • Reigo enda motivatsioon ja ka õnn.

Reigo võttis kampa asjatundliku meeskonna, kääris käised üles ning asus asja kallale. Kuna tark ei torma, otsustas Reigo esmalt kirja panna tulevase kodu märksõnad: kaasaegne, hubane, stiilne, harmooniline, kasutajasõbralik.

«Kui juba remonti teha, siis põhjalikult, sest muidu jääb tulemus keskpärane ja muutub halliks massiks. Korteri eelarve läks küll lõhki, aga selle eest on tulemus kordades parem, kui esialgu arvasin,» on Reigo uhke.

Appi tuli võtta profid ehk Reigo enda isa

Reigo leidis enne suurt uuenduskuuri, et peab leidma eelised, kuidas teisi üürikortereid edestada. Appi sai võetud Floorplanneri tarkvara, mille abil sai peagi selgeks, et lihtne ei saa see remondisaaga olema.

«Olid mõned probleemid, pesemisruum vajab rohkem ruumi, köök võiks olla parema paigutusega, magamistoa ja elutoa uks on liiga keskel ja siis veel miljon asja, mida veel ei teadnud. Appi tuli võtta profid ehk oma enda isa,» kirjeldab Reigo, kelle sõnul toimus enamus tööst nädalavahetustel.

Reigo 5 küsimust, mida endalt enne remonti küsida

  1. Kui paindlik olen eelarve osas?
  2. Kui palju soodsam tuleb kapitaalremont, kui mingi aja tagant korterit taas värskendada?
  3. Kas sul on plaan B, juhul kui plaan A ei lähe käiku?
  4. Kas tegid eeltööd ja said parima lahenduse?
  5. Pane ennast olukorda, kus sa elad peagi valmivas korteris, kas sa tunned ennast seal hästi?
  6. Ei tasu üle mõelda. Väga peent lahendust ei ole vaja mõelda, see ei pruugi tuua soovitud tulu.
  7. Planeerimine. Tasuks läbi mõelda näiteks seda, kui pikk on diivani taga olev sein. Ja näiteks pistikupesade arv seinas, sest alati jääb üks puudu.

Lammutamise ja ümberehitusega muudeti korteri planeeringut nii, et kadus ära esik, suurenes pesuruum ning paranes köögi paigutus. Elutoa-magamistoa uks sai liigutatud viisil, et diivan ja söögilaud mahuksid edaspidi ära.  

Viinapudeli kork ja ajalehe pilt Leninist

Reigo meenutab, et ehitustööd olid keerulised, põimides rasketesse tööpäevadesse ka omajagu üllatusi. 

«Väga palju erilahendusi tuli välja mõelda seoses sellega, kus mingid elektrikaablid jooksevad. Üllatuseks võis lugeda ka seda, et seina seest tuli välja viinapudeli kork ja ajalehe pilt Lenininist. Põhimõtteliselt kõik seinad olid kõverad, mis tuli sirgeks lihvida,» meenutab ta. «Seda tolmu oli ikka korralikult ja mäletan, et naabrid vaatasid mind ikka pikalt altkulmu.»

Vanasõna ütleb, et tark õpib teiste vigadest. Niisiis vaatas Reigo üle, mis on hetkel moes, millised on trendid, mida teised koduomanikud teinud on ja millised on energianõuded ja -tähised. Isegi köögimööbli puhul algas kõik külmiku energiatähisest ja värvist.

«Külmik kuulub ikka kööki, mitte elutuppa. Siis kuidagi juhtus nii, et köök sai viis pluss. Elutuppa sai valitud selline huvitav tapeet, mis läheks teiste tubade tapeetidega kokku ja sulanduks. Läbiv joon on skandinaavialik. Mitteühtlane, nii et paneb vaatama. Mu enda filosoofia ütleb, et kodu peaks olema paik, kus saab unustada argimured, teie otsustada, kas see ka nii on,» täheldab Reigo.

Lisaks lasi Reigo ehitada korterisse kaks suurt kappi, et oleks koht, kuhu kõik silme eest ära peita. See muutis ka koridori oluliselt kaunimaks. Söögilaud ja toolid peaksid Reigo sõnul sobituma elutoa teiste elementidega.

«Ja et laua taga istudes annaks ruumilise mõõdu, siis peegel ja pildid seinal annavad optilise illusiooni. Seinakapid on oluline tegur, mis pani meid arvestama selle tooniga. Kuna pind on suur, siis muud asjad proovisime leida sama tooni nagu seinakapid,» täheldab ta.

Mitte mingi tavaline näidiskorter

Reigo märgib, et tema jaoks sai lõpptulemus silme ette siis, kui suuremad mustad tööd olid jõudnud enam-vähem poole peale. Suur väljakutse oli, kuidas kõik eluks vajalikud asjad ära paigutada ning teha seda viisil, et jääks veel ka lisaruumi. 

«Ruumide paigutusega aitas Floorplanner. Minu jaoks peab köögimööbel olema köögis ja elutoa detailid elutoas. Mitte ristkasutuses. Ma olen ilmselt pärinud tugeva analüüsivõime, et läbi töötada erinevaid võimalusi ja mis tundub õige, seda teen,» ütleb Reigo kindlalt.

Mees seadis eesmärgiks, et valmiv kodu peab olema võimalikult moodne, energiasäästlik, hubane, stiilne, harmooniline, kasutajasõbralik ja funktsionaalne.

«Tegin endale selgeks, mida moodne korter endast kujutab. Lähtusin, mida ise tahaksin korteris näha ja kuidas asju paigutada. Ja kõige viimase detaili järgi hakkasin asju paika panema. Näiteks, minu jaoks on oluline, et diivan sobiks ruumi ja seda nii, et oleks mugav, vastupidav ja stiilne,» avaldab ta.

Ehitus ei tohi seista

Reigole ei meenu, et remondi käigus oleks midagi tegemata või hingele kripeldama jäänud. 

«Ehitusmaterjalide tarne oli vist kõige suurem meelehärm, kuna planeerisin asju ette ning pidin uurima, kui kaua läheb. Mõne asjaga pidin mitu kirja kirjutama. Eks see kuulub selle asja juurde. Ma küll päevikut ei pidanud, kuid teadsin ette, et ligemale ühe kuu pärast võiks parkett olemas olla. Ja sellega oli teinekord pulss kõrgem,» sõnab Reigo, kelle kinnitusel prooviti leida lahendusi, mille järel ei jääks ehitus seisma. 

«Samas kui jäi seisma, siis andis võimaluse mõelda, kas see lahendus on hea? Mõni lahendus vajas rohkem aega, et oleks ilusam ja siis muutsime plaani,» kirjeldab ta töökulgu.

Mis hinde endale annad?

«Hindan, seda projekti 5–. Seda ilmselt seetõttu, et läks rahaliselt kallimaks, kui algul arvasin, ja mõned asjad teeksin hoopis teistmoodi. Selles korteris on vist kõik need asjad olemas, mida vaja, et saaks normaalselt elada. Parem kui basic korter ja ligilähedane premium'ile. Paljud asjad said paremad kui paberil,» kinnitab Reigo.

Kui küsida, mis korteris kõige paremini välja kukkus, annab Reigo tõele au ning märgib, et terve korter on hästi õnnestunud. Korteris on iga detail läbi mõeldud, mitte midagi olulist ei ole kahe silma vahele jäänud.

«Sa ei taha minna tööle ja tööl olles mõelda, et kodu on külm või et ma pean mõtlema, kus ma uue pesumasina saan, kuna see vana teeb kõva lärmi. See viib inimeselt positiivse energia ära. Aga kui oled tööl ja tead, et kodus on kõik korras, ei ole sul põhjust muretsemiseks. Kui sul on hea söögilaud ja saad kutsuda sõbrad külla ja nautida kvaliteetaega,» loetleb Reigo põhjuseid, miks uus korter nii südamelähedane on.

Kvaliteet nõuab investeeringut

«Ma saan öelda, et läks ligemale 6000 eurot kallimaks pluss pool aastat aega pluss mõned närvirakud. Kallimaks läks, kuna eelistasin kallimaid lahendusi ja teinekord olid õiged lahendused kallimad, kui algul planeerisin,» räägib Reigo, lisades, et premium-klassi ehitusmaterjalid on küll kallimad, aga see-eest vastupidavamad ja see tähendab tulevikus ühtlasi ka vähem kulusid. 

«Mõnda detaili pidin kauem otsima. Samas see muudab jälle kogupildi terviklikumaks. Mina pidasin sellist kulude Excelit. Turu-uuringud olid tehtud ja teadsin, mis ma selle hinna eest saan,» sõnab ta.

«Minu sõbrad tahavad küll külla tulla, kuna kõik on korras ja viisakas. Ego tõuseb sellega seoses ja kes ei tahaks elada korteris, kus on läbimõeldud lahendused, mitte et on mingi laud, kus saad küll süüa, aga pead olema mingi ebaloomuliku nurga alla,» leiab ta.

Reigo 5 soovitust algajale remonditegijale

1. Tark õpib teiste vigadest!

Internet on täis ideid, seega vaata, mis on teised teinud, ja mõtle, kas see sobib sinu enda nägemusega. Seejärel mõtle, kuidas seda teha. Kaasa mõni spetsialist, kes on varem sellise asja läbi teinud. Tema aitab sul aru saada, mida mingi asi tegelikult ka tähendab. Sest mõni asi vajab rohkem tähelepanu. Eelkõige elekter, gaas, küte. Mina lähtusin sellest, et ei ole kerget remonti. 

2. Aeg on raha!

Vaata enda rahakotti nüüd hoolega ja siis liida sinna juurde «üllatused». Sest iga erilahendus on kallim kui tavalahendus, kuid tulemus on parem. Ja õigel ajal saabuv lahendus hoiab aega ja raha kokku. Tee eelarve ja arvesta enda ajaga. Mõtle kõik asjad läbi, see tähendab, et kui planeerid elutuba, siis pead teadma igat väikest detaili. Pane paika visioon ja mõtle läbi, milline korter olema peaks. Prindi välja plaanid – nii saad ka ehitajaga samale lainele.

3. Tark ei torma!

Eeltöö igal rindel. Räägi ühistuga läbi, uuri ehitusmeeskonna varasema töö kohta. Mõtle iga tuba eraldi läbi ja ära mine Instagrami tobedustega kaasa. 

4. Planeerimine!

Võta appi kõik võimalikud abivahendid, mis aitavad luua pilti projektist. Mina kasutasin Floorplannerit, sellega said mõõdud ja asjad paika ning tekkis kohe ülevaade. 

5. Kõik neli eelmainitut

Lisaks tasub arvestada üllatuste ja ootamatustega, sest neid tuleb alati ette. 

 

Kommentaarid (1)
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles