BASIILIK TOOB ÕNNE MAJJA Milliseid taimi võib heaga koju panna ja milliseid vältida?

Pilt on illustreeriv. Foto: franz12/Shutterstock
Christin Krass
, ajakirjanik
Copy

Taimed ei ole lihtsalt dekoratiivsed elemendid, mis kaunistavad kodu, vaid aitavad luua rahulikku ja tasakaalustatud keskkonda. Mõnikord võib olla keeruline eristada, millised taimed sobivad meie eluruumidesse ja millised mitte, eriti kui valik on nii lai. Selles artiklis sukeldume taimemaailma, tuues esile need taimed, mis on ideaalsed, muutmaks kodu roheliseks oaasiks, ning taimed, mida pigem tasuks koduses keskkonnas vältida, lähtudes iidsest Vastu Shastra kontseptsioonist. 

Toataimed pole tuntud mitte ainult õhukvaliteedi parandamise ja kodu õhkkonna tervitatavamaks muutmise poolest, vaid loovad ka positiivsuse tunde. Mõnda taime soovitatakse aga iga hinna eest vältida. Kuid mille järgi otsustada, milline taim on hea ja milline mitte? Appi tõttab Vastu Shastra kontseptsioon.

Foto: Sandeep Mistry / Shutterstock

Sarnaselt Hiina Feng Shui filosoofiaga on Vastu Shastra iidne India arhitektuuri ja disaini teadus struktuuride loomisest, et muuta paremaks harmooniat suletud ruumis. See hõlmab kodusid, koole, ärihooneid, kauplusi jne. See on teisisõnu kunst paigutada esemeid majja nii, et see tasakaalustaks negatiivset ja positiivset energiat. «Vastu» termin on tuletatud sanskriti sõnast «Vāstu», mis tähendab elamist või hoonet.

Selle iidse teadmistekogumi põhimõtted ulatuvad tuhandete aastate taha ja neil on juured Veeda kirjanduses. Vastu eesmärk on luua keskkondi, mis soodustavad inimeste heaolu, õnne ja jõukust, viies struktuurid vastavusse looduslike jõudude ja energiatega.

Peamised Vastu Shastra põhimõtted:

Viis Elementi (Panchabhutas): Vastu põhineb viiel elemendil: Maa, Vesi, Tuli, Õhk ja Kosmos. See rõhutab nende elementide tasakaalu ja harmoonilist integreerimist arhitektuurse disaini käigus.

Suunad (Diksha): Vastu arvestab kardinaalsuundadega (põhi, lõuna, ida, lääs) ja nende mõjuga erinevatele eluaspektidele. Iga suund on seotud konkreetsete omaduste ja energiatega.

Energia Vool (Vastu Purusha Mandala): Vastu Purusha Mandala on metafüüsiline diagramm, mis kujutab kosmilist inimest, kes lamab maas, pea loodenurgas ja jalad edelanurgas. Selle mandala energiavool mõjutab hoonete kujundust ja orientatsiooni.

Ehitusjuhised: Vastu annab juhiseid erinevat tüüpi hoonete, sealhulgas kodude, büroode, templite ja muude ehitiste projekteerimiseks ja ehitamiseks. See hõlmab ruumide, uste, akende ja üldise paigutuse aspekte.

Pühad Geomeetriad: Teatud geomeetrilisi mustreid ja proportsioone peetakse Vastu Shastras õnnelikeks. Usutakse, et need mustrid suurendavad positiivset energiat ja tasakaalu ruumis.

Krundi Valik: Ehitamiseks sobiva maa valik on Vastu jaoks oluline. Arvesse võetakse krundi kuju, kalle ja ümbritsev keskkond.

Abinõud: Vastu pakub ka meetodeid, kuidas parandada võimalikke tasakaalutusi või negatiivseid mõjusid ehitatud keskkonnas. Nende hulka võivad kuuluda konkreetsete värvide, materjalide või sümbolvahendite kasutamine.

Vastavalt nendele põhimõtetele on taimede asukohal ja liigil oluline roll kodu energiavoo kujundamisel. Mõned taimed võivad tuua kaasa positiivseid vibratsioone ja tasakaalustada ruumi energiat, samas kui teised võivad potentsiaalselt tuua kaasa ebasoodsaid mõjusid. 

Näiteks, head taimed Vastu Shastra õpetuse järgi on: 

Tulsi ehk püha basiilik

Püha basiilik, mis on hinduismis püha taim, on sageli seotud vaimse heaolu ja puhtusega. Seda peetakse positiivset energiat toovaks taimeks, mis võib tasakaalustada kodu energiavoogu. Hindud peavad seda ise jumalanna Tulasi maiseks ilminguks. Tulsit kasutatakse ka palaviku ja südameprobleemide raviks ning mõnes India osas on see laialt kasutatav ravim. Teadjad soovitavad paigutada püha basiilikut maja ida- või kirdesuunda. 

Tulsi ehk püha basiilik.
Tulsi ehk püha basiilik. Foto: Ninetechno/Shutterstock

Bambus

Feng Shui ja Vastu Shastra õpetuses peetakse (õnne)bambust soodsaks ja ta vajab ellujäämiseks palju eredat kaudset valgust. Arenguprotsessi käigus on õnnebambust muudetud siseruumides kasvatamiseks toataimena. Arvatakse, et taim toob istutuskohta õnne ja rikkust ning kagusse paigutatuna parandab see ka positiivse energia voogu kodus ja töökohas. Huvitaval kombel tähistab punase lindiga seotud varte arv vastavalt puitu ja tuld. Arvatakse, et 10 bambusevarrest koosnev kobar toob taimevanema koju hea tervise ja õitsengu.

Foto: VICUSCHKA/Shutterstock

Aloe vera

Aloe vera't seostatakse tervise ja heaoluenergiaga. See on tuntud ka oma võime poolest puhastada õhku. Samuti tuntakse aaloed selle meditsiiniliste omaduste poolest — taime antimikroobsed ja antioksüdantsed omadused aitavad ravida päikesepõletust, nahaärritusi ja suuhaavandeid. Vastu õpetuste järgi tuleks aaloe paigutada ida- või lõunapoolsesse piirkonda ning vältida selle paigutamist maja kirdenurka. 

Foto: Andi WG / Shutterstock

Liiliad

Peale selle, et liilia on säravalt ilus taim, propageerib see tervislikku eluviisi. Liiliate kasvatamisel kodus on mitu eelist, näiteks emotsionaalse tervise edendamine ja positiivse energia ammutamine rahu ja harmoonia saavutamiseks. Liilia saab oma majja paigutada kahel viisil. Kuigi selle paigutamine idanurka parandab vaimset tervist ja füüsilist heaolu, võib taime hoida ka edelanurgas raha, rikkuse ja heaolu nimel.

Foto: New Africa / Shutterstock

Milliseid taimi soovitab Vastu õpetus aga vältida? 

Kaktus

Kuigi kaktust peetakse Ameerika põliselanike kultuurides turvalisuse ja emaliku armastuse sümboliks, usuvad Vastu järgijad, et kaktuse terav olemus võib luua koduseinte vahel pingelist keskkonda. 

Foto: AnnaNel/Shutterstock

Bonsai taim

Kuigi bonsai esindab mõnes maailma piirkonnas õnne, harmooniat ja tasakaalu ning seda peetakse isegi meditatsioonisümboliks, on selle kasv aeglane ja kidur. Mõned praktiseerijad soovitavad bonsai puid siseruumides seetõttu vältida. Usutakse, et need miniatuursed puud, mis on kunstlikult piiratud kasvuga, võivad sümboliseerida aeglast või piiratud kasvu ning mõjutada potentsiaalselt ruumi energiat.

Foto: qSPOoKYp/Shutterstock

Surnud või kuivanud taimed

Vastu Shastra rõhutab tervete ja hästi kasvavate taimede tähtsust. Arvatakse, et surnud või kuivavad taimed võivad koguda negatiivset energiat ja need tuleks kodusest keskkonnast eemaldada.

Foto: Firn/Shutterstock

On oluline meeles pidada, et Vastu soovitusi tuleks käsitleda mõistmisega, et individuaalsed uskumused võivad neist erineda ja ei ole üldtunnustatud «heade» või «halbade» taimede universaalset nimekirja. Isiklikud eelistused, kultuurilised uskumused ja praktilised kaalutlused mängivad olulist rolli taimevalikul.

Allikad: Lifestyle Asia, Proofreadingservices, Magicbricks

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles