Muhumaal tõi koer ilmale hiigelpesakonna: meil polnud aimugi, kui palju neid tuleb! (1)

Tegu võib olla Eesti rekordiga
Kasvataja koos koeraema Yamico ja kutsikatega. Foto: Erakogu
Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy

Tiibeti mastif Yamico valmistas nii perenaisele kui ka loomaarstile tohutu üllatuse, tuues keisrilõikuse abil ilmale 19 kutsikat. Tegu võib olla Eesti suurima kutsikate pesakonnaga läbi aegade.

«Teadsin, et Yamicol tuleb suurem pesakond, aga ultraheli ei näita täpset kutsikate arvu. 58. päeval tegime röntgeni ja seal arst luges neid, ütles, et pakub 15–16. Siis oli juba väga kõhe tunne,» meenutab Yamico perenaine ja kenneli Dra MinjenTibetan Mastiff omanik Kai Aas esimesi emotsioone seoses suure pesakonnaga. Selleks aga, et kutsikaid tuleb kokku lausa 19, ei osanud keegi valmis olla.

Yamico ja tema 19 kutsikat.
Yamico ja tema 19 kutsikat. Foto: Muhu Loomakliinik / Facebook

Poegimine hakkas pihta 11. jaanuari öösel, kuid kahjuks ei saanud pojad loomulikul teel sündida. Yamico poegis ise viis kutsikat, ülejäänud tulid ilmale keisrilõikuse abil Muhu loomakliinikus loomaarsti Heli Säre käe all. Kliinikus oldigi valmis vastu võtma veel kümme kutsikat, kuid ootamatult tuli neid palju rohkem: «Doktor Säre hüüdis muudkui: veel üks, veel üks... kõigil oli juba lugemine sassis, et kui palju neid siis nüüd kokku sai...» meenutas Aas erakordset sündmust.

«Väga tubli omanik, kes jälgis oma koera ja saigi aru, et vajalik on loomaarsti abi ja kihutas kliinikusse kohale, et teha keisrilõikus. Muidu kahjuks ei oleks need kutsikad täna meiega,» ütles doktor Säre ERRile.

Yamico kutsikad.
Yamico kutsikad. Foto: Erakogu

Selline suur pesakond on maailmarekordile üsna lähedal. Kasvatajale ja loomaarstile teadaolevalt pole Eestis varem nii suurt pesakonda olnud, nii et tegu võib olla Eesti rekordiga. Saatsime selle kohta päringu ka Eesti kennelliidule, kuid artikli ilmumise ajaks ei olnud vastust veel laekunud.

Maailmarekord on Napoli mastifi Abellatino Arabella käes, kes tõi 2004. aastal ilmale 24 kutsikaga pesakonna, seda samuti keisrilõikuse abil. Tema kutsikatest üks aga sündis surnult ning kolm surid esimesel elunädalal, Yamico kutsikad on nädala möödudes aga kõik elus ja terved. Selle eest on koerakasvataja Kai Aas väga tänulik loomaarst Heli Särele, kes ei pidanud paljuks varastel hommikutundidel talle appi tulla ning aitas professionaalselt kõik kutsikad ilmale tuua.

Kasvataja koos koeraema Yamico ja kutsikatega.
Kasvataja koos koeraema Yamico ja kutsikatega. Foto: Erakogu

Kutsikate eest hoolitsemine on aga vaevarikas, sest toita tuleb neid iga kahe tunni tagant ning nii ei ole Aas juba terve nädala korralikult sõba silmale saanud. Alguses tegi suurt muret asjaolu, kuidas kutsikad sööma saada, sest kunstpiima nad ei tahtnud. Probleemi lahendas aga kitsepiim, mis paistab neile väga maitsevat. Lisaks toidab neid koeraema. Kutsikate toitmisel tuleb aga olla väga ettevaatlik, sest mõni vale liigutus võib kutsika elule koguni saatuslikuks saada.

Eriti raske oligi just alguses – lootusetuna näiv olukord tõi perenaisele esimesel ööl isegi pisarad silma. «Ma arvasin, et olen läbi põlenud, et ma ei saa hakkama. Kutsikad imema ei hakka... Et mul on neid nii palju, ma pean suutma neid iga kahe tunni tagant sööta. Koeraema oli juba kolm ööd enne seda üleval olnud ehk see oli minu jaoks juba neljas öö üleval olla,» räägib ta.

Yamico on perenaise sõnul uskumatult tubli koeraema ja tema suur pesakond on samuti tubli ja kosub kenasti. Aasa sõnul on suurele osale kutsikatest juba potentsiaalsed kodud olemas, kuid kuna neid sündis nii palju, on osa siiski veel kodu ootel. Kutsikasoovijatel palub Aas ühendust võtta oma telefoninumbril 510 7900.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Teised ajakirjad

Tagasi üles