VISAD HINGED 10 vähenõudlikku taime, mis sobivad suurepäraselt algajale rohenäpule

Kristina Kostap
, Postimees Kodu vastutav toimetaja
Copy

Kui oled alles oma aiandusteekonna alguses, siis vali kindlasti vähest hoolt nõudvate taimede seast. Sedapidi säästad nii end kui taime.

Tups-rohtliilia (Chlorophytum comosum)

Tups-rohtliilia.
Tups-rohtliilia. Foto: Shutterstock

Tups-rohtliilial on pikad kaarduvad lehed, taime tunneb ära selle valgete triipude poolest. Tups-rohtliilia armastab valgust, kuid mitte otsest päikesekiirgust. Taime kastmiskordade vahel tuleks selle mullal veidi kuivada lasta. Väga pikka kuivaperioodi tups-rohtliilia ei talu. Tups-rohtliilia on ka väga tõhus õhupuhasti, vahendab Apartment Therapy.

Portulak-turdleht (Crassula ovata)

Portulak-turdleht.
Portulak-turdleht. Foto: Shutterstock

Portulak-turdleht on lihajate läikivate lehtedega sukulent, millel on võrdlemisi aeglane kasvutempo. Erilise välimusega taim on ideaalne valik algajale taimekasvatajale. Taim vajab kuus keskeltläbi kolm korda kastmist ning suudab ka varjulises kohas oma elutegevust jätkata.

Havisaba (Sansevieria)

Havisaba.
Havisaba. Foto: Shutterstock

Havisabade puhul piisab, kui neile iga kolme nädala tagant keelekastet pakkuda. Püstiste lehtedega aimed ei kannata ülekastmist ning suudavad ka pikema kuivaperioodi hõlpsasti üle elada. Taime mullal võiks kastmiskordade vahepeal täielikult kuivada lasta, taimeke andestab ka selle. 

Sulgvõhk (Zamioculcas zamiifolia)

Sulgvõhk.
Sulgvõhk. Foto: Shutterstock

Sulgvõhul on vahajad ja ovaalse kujuga lehed, mis kasvavad pikkadel tumerohelistel vartel. Vastupidav sulgvõhk ei talu samuti liigniiskust ning vajab talvekuudel vaid korra kuus kastmist. Vahele jäänud kastmiskord sulgvõhka ei heiduta, kirjutab metro.co.uk.

Aaloe Vera (Aloe Vera)

Aaloe Vera.
Aaloe Vera. Foto: Shutterstock

Vähenõudliku taimena pole aaloed sugugi raske kasvatada. Taim ei taha palju juua, mistõttu tuleb jälgida, et seda üle ei kastetaks. Põuakindlal taimel võib ülekastmise korral tekkida juuremädanik.

Vääris-mägipalm (Chamaedorea Elegans)

Vääris-mägipalm.
Vääris-mägipalm. Foto: Shutterstock

Mägipalm eelistab pigem palju valgust, ent saab kenasti hakkama ka vähese valgusega. Nagu sulgvõhkugi, peab seda kastma siis kui muld on kuiv, mis juhtub kord-kaks kahe nädala jooksul. Mägipalm on võimeline kasvama kuni 3,5 meetri kõrguseks.

Tõlvlehik (Spathiphyllum)

Tõlvlehik.
Tõlvlehik. Foto: Shutterstock

Teise nimega rahuliilia, on võhaliste sugukonda kuuluv Lõuna-Ameerikast pärinev taim. Tõlvlehikud võivad kasvada mitme meetri kõrgusteks ning on Eesti kauplustest kergesti kättesaadavad. Taime lehestik on lopsakas ja tumeroheline. Ainuke asi, mida see taim nõuab, on regulaarne kastmine, kuna veepuuduse käes vaevlemisel hakkavad taime lehed kiiresti närbuma.

Kuld-nõelköis (Epipremnum aureum)

Kuld-nõelköis.
Kuld-nõelköis. Foto: Shutterstock

Vähenõudlik kuld-nõelköis ei vaja kuigi palju valgust, kuid valguse käes on tema lehed kindlasti värvikamad. Taime puhul tuleb jälgida, et selle muld enne järgmist kastmiskorda kuivanud oleks. Paar ununenud kastmiskorda ei tohiks taimele liiga teha.

Aglaoneema (Aglaonema)

Aglaoneema.
Aglaoneema. Foto: Shutterstock

Uhke lehestikuga aglaoneemad vajavad suhteliselt vähe hooldust. Äärmiselt kohanemisvõimeline taim talub nõrka kuni mõõdukat valgust, olles heaks valikuks algajale taimekasvatajale. 

Filodendronid (Philodendron)

Filodendron.
Filodendron. Foto: Shutterstock

Lopsakate lehtedega filodendronid puhastavad tõhusalt siseõhku, vajades seejuures võrdlemisi vähest hoolt. Erinevates valgustingimustes kohaneva taime mulla ülemisel osal võiks lasta kastmiste vahel kuivada. Talviti võiks teda veelgi harvemini kasta.  

Päästa taimed talvisest hukatusest!

Sügis-talvine periood on taimedele kõige keerulisem aeg aastast. Päikesevalguse nappus ja kütmisest tingitud õhukuivus ei mõju toataimedele hästi. Pime aeg uinutab taimed talveunne ning nende veevajadus kahaneb märgatavalt. Seda olulist detaili tihti ignoreeritakse ning taimi kiputakse üle hooldama. 

Väldi üle kastmist

Kuna eluruumide kuiv õhk kutsub esile ka taimede juurte kiirema kuivamise, kipuvad väga paljud taimi mõtlematult üle kastma. Toataimi tuleb aga levinud tava järgi kasta senikaua kuni vesi hakkab potipõhjas olevatest aukudest välja nõrguma. Seda tuleb teha korrapäraselt ja mõõdukalt, et vältida taime üle kastmist.

Mulla niiskuse kontrollimiseks soovitavad asjatundjad pista oma sõrm kuni kolme sentimeetri sügavusele mulda. Kui ka mõne sentimeetri sügavusel paistab mullakiht kuiv olevat, tuleb taime kiiremas korras veega kostitada.

Hoia tuule eest

Valvas tasub olla ka tuuletõmbuse osas, et troopikast või kõrbest pärit taimed liialt külma ei saaks. Tuule põhjustaks võib muide ka tugev õhukonditsioneer olla, seega hoia oma toataimi ka selle eest.

Valgusteraapia

Hämaras toanurgas seisvad talved võiks pikal talveperioodil vahelduseks iga päev kasvõi paariks-kolmeks tunniks valguse kätte tõsta, et taimed oma vajalikud toitained kätte saaks. Seejuures tuleks jälgida, et taime ühest kohast teise liigutades neid liiga suur keskkonnamuutus ei tabaks, vastasel juhul võivad nende stressinäitajad taas lakke tõusta.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles