ARMASTUS JA INTRIIGID Priscilla ja Elvis Presley lõid mõlemad üleaisa, kuid armastasid üksteist

Elvis ja Priscilla Presley koos beebi Lisa Mariega. Foto: AP Photo / Scanpix
Ele Kalda
, reporter-toimetaja
Copy

Sofia Coppola uus eluloofilm «Priscilla» käsitleb naise elu, kes tõusis tähelepanu keskpunkti kui Elvis Presley laitmatu välimusega kaunis pruut. Priscilla sai kuus aastat kestnud abielu tõttu omaette legendiks. Film põhineb Priscilla 1985. aastal välja antud raamatul «Elvis ja mina» ning see järgib tema elu vanuses 15–27. Luubi all on tema tormiline abielu rokikuningaga ja suhte purunemine.

14-aastane Priscilla Beaulieu kohtas oma tulevast abikaasat 1959. aastal, kui toona 24-aastane Elvis viibis Saksamaal sõjaväebaasis. Oma raamatus kirjeldas Priscilla end kui väikest häbelikku kena tüdrukut, kes kasuisa töö pärast kolis suure kurvastusega iga kahe-kolme aasta tagant ühest sõjaväebaasist teise. Tema kasuisa oli USA õhuväe ohvitser, samas kui tema bioloogiline isa, USA mereväe piloot, suri lennuõnnetuses, kui Priscilla oli vaid kuuekuune.

Kui perekond oli kolinud Texasest Lääne-Saksamaale Wiesbadenisse, kutsus üks Elvise sõber Priscilla muusiku majja peole. Selleks hetkeks oli Elvis juba superstaar, kellel oli ette näidata rodu hitte, näiteks «Heartbreak Hotel», «Jailhouse Rock» ja «Hound Dog».

Priscilla hakkas Elvisele silmapilkselt meeldima ja nad veetsid tol õhtul paar tundi koos mehe magamistoas, ehkki ei teinud midagi sündsusetut. Kui tüdruk hilja õhtul koju tuli, olid tema vanemad raevus ja keelasid tal muusikuga uuesti kohtuda. Ent Elvis oli järjekindel – ta tõotas vanematele, et ei too tüdrukut enam kunagi hilja koju, ja lõpuks nad leebusid.

Sellest õhtust kuni Elvise lahkumiseni Saksamaalt 1960. aasta kevadel oli paar sageli koos. «Kuus esimest kuud, mis ma temaga koos veetsin, olid täis hellust ja kiindumust,» kirjutas Priscilla hiljem oma raamatus «Elvis ja mina». «Armastusest pimestatuna ei näinud ma tema vigu ega nõrkusi. Temast oli saamas mu elu kirg.»

Enne USAsse minemist ütles Elvis talle: «Luba mulle, et jääd selliseks, nagu sa oled. Puutumata, nagu sa minust jäid.»

Sel ajal ujutati Priscilla ootamatult üle intervjuutaotluste ja fännikirjadega, kuid arvestades Elvis kohta käivaid arvukaid suhtekõlakaid, polnud ta kindel, kas näeb teda enam kunagi.

Tule Apollo naistekale!

Apollo kino koostöös veebiportaaliga Postimees Naine kutsub Apollo naistekale! Veedame lõbusalt aega biograafilise draama «Priscilla» saatel.

Foto: Apollo Kino

Üritus toimub Apollo kinodes Mustamäel, Coca-Cola Plazas, Pärnus, Lõunakeskuses, Saaremaal, Jõhvis ja Astris 7. veebruaril algusega kell 18.30. 

Filmist:

Viimasel Veneetsia filmifestivalil esilinastunud hinnatud režissööri Sofia Coppola («Tõlkes kaduma läinud», «Marie Antoinette») uus film räägib seninägematu loo Priscilla ja Elvis Presley pikast kuramaažist, mis sai alguse Saksa sõjaväebaasis kuni nende tormilise kooselu ja abiellumiseni.

Kui teismeline Priscilla Beaulieu (Cailee Spaeny) esimest korda Elvis Presleyt (Jacob Elordi) kohtab, saab rock’n’roll'i superstaarist talle korraga nii lähedane parim sõber, erutav armastatu kui täiuslik liitlane range sõjaväelasest isa kodust pääsemiseks. See on Priscilla lugu rokikuningas Elvise kõrvalt väljakasvamisest koos kõigi pahede ja hüvedega, mis sellega kaasnesid.

Pileteid saab osta SIIT.

Varajane kuramaaž

Priscillal õnnestus Elvisega telefoni teel ühendust pidada ja kaks aastat hiljem kutsus mees ta endale Los Angelesse kaheks nädalaks külla. Tema vanemad nõustusid tingimusel, et tüdrukul on saatja, kuid tegelikkuses see nii ei olnud – Elvis viis 16-aastase Priscilla hoopis Las Vegasesse.

Pärast paari külastuskorda veel lubasid Priscilla vanemad tütrel 1963. aastal Memphisesse kolida. Eeldati, et ta lõpetab seal keskkooli ning elab koos Elvise isa ja kasuemaga Elvise häärberi Gracelandi lähedal asuvas eraldi majas, kuni nad saavad abielluda. Tegelikult hiilis Priscilla alalõpmata kallimat vaatama ja oli sisse kolinud ammu enne seda, kui tema vanemad sellest teadsid või heaks kiitsid.

«Päev päeva järel sõitsin kooli, käisin tundides kuni keskpäevani, siis naasin Gracelandi, libistasin end voodisse Elvise kõrvale, kes veel sügavalt magas, ja võtsin ta omale kaissu,» kirjeldas Priscilla. «Ma elasin topeltelu – päeval koolitüdruk, öösel femme fatale.» Ühtlasi avaldas ta, et neil oli Elvisega komme magamistoas rollimänge mängida ja teha üksteisest eri kostüümides pilte. Samuti veetis Priscilla aega üksi, kui Elvis töötas Hollywoodis. Priscilla kuulis kõlakaid Elvise suhetest teiste naistega, kuid viimane eitas kuulujutte ja soovitas tal mitte kõike uskuda, mida ta loeb.

Abielu pigem surve tõttu kui soovist

Elvis tegi Priscillale abieluettepaneku vahetult enne 1966. aasta jõule, kuid see otsus polnudki nii väga romantiline. Nimelt tuletas Elvise mänedžer kolonel Tom Parker talle meelde plaadilepingu moraaliklauslit ja nii tundis laulja, et peab Priscilla enne naiseks võtma, kui levib jutt, et ta on temaga koos elanud ja samal ajal teisi naisi taga ajanud. 1973. aasta intervjuus tunnistas Priscilla, et tema ja Elvis olid üsna õnnelikud vallalisena koos elades, kuid seda ei peetud sotsiaalselt vastuvõetavaks.

Omapärased pulmad

Paar abiellus Las Vegases 1. mail 1967, kui Priscilla oli 21-aastane. Pulmad peeti Aladdini hotelli sviidis, kohal viibis umbes 14 külalist ja tseremoonia sai läbi kaheksa minutiga. Et avalikkus teaks, korraldas kolonel Parker kohe pärast pressikonverentsi ja šampanja-hommikusöögi sajale, kus osalesid nii äripartnerid kui ka sõbrad ja perekond. Pruut kandis valget pitsist pulmakleiti, tiaarat ja kolmemeetrist tüll-loori, Elvisel oli seljas must siidbrokaadist smoking.

Priscilla väidab, et nad oli teinud küll «muid asju», aga nad ei seksinud enne pulmaööd, kuigi tema biograafid on selle kahtluse alla seadnud. Pärast pulmapäeva lendasid Presleyd Palm Springsi väiksele mesinädalale ja naasid seejärel Gracelandi, kus korraldasid teise vastuvõtu neile, kes ei saanud Vegase pidustustel osaleda.

Abielu varjutasid afäärid

Priscilla avastas varsti pärast pulmi, et on rase ja nende tütar Lisa Marie sündis täpselt üheksa kuud hiljem, 1. veebruaril 1968. «Ta oli nii pisike ja ilus,» kirjutas Priscilla. «Elvis tuli tuppa ja suudles mind, olles elevil, et meil on täiesti normaalne ja terve laps. Ta oli temasse juba armunud. Ta vaatas, kuidas ma teda hoidsin, ja ta silmad läksid õnnest uduseks. Siis võttis ta meid mõlemaid oma käte vahele ja hoidis meid.»

Priscilla ja Elvis Presley koos tütre Lisa Mariega.
Priscilla ja Elvis Presley koos tütre Lisa Mariega. Foto: TopFoto/Scanpix

See periood oli aga tormiline. Priscilla tunnistas, et kui tema abikaasa oli filmis «Live a Little, Love a Little», hakkas ta võtma eratantsutunde ja tundis tõmmet oma juhendaja poole. Neil oli väike afäär, mille lõppedes ta mõistis, et vajab suhtest Elvisega palju enamat. Hoolimata nende mõlemapoolsest truudusetusest, olid nende abielu paar esimest aastat küllaltki õnnelikud, kuigi see muutus pingelisemaks, kui Elvise karjäär pärast 1968. aastat taas hoogu juurde sai. Kui ta ringreisil viibis, hoolitses Priscilla kodus Lisa Marie eest.

Abielu lõpp oli ootamatu

Sellest ajast alates oli nende abielus palju pingeid. Priscilla meenutas, et ta oli täielikult Elvise kontrolli alla. «Ta õpetas mulle kõike: kuidas riietuda, kuidas kõndida, kuidas meikida ja juukseid kanda, kuidas käituda, kuidas armastusele vastata – tema soovidele vastavalt,» kirjutas ta. «Aastate jooksul sai temast minu isa, abikaasa ja peaaegu jumal.»

Elvise ja Priscilla pulmad.
Elvise ja Priscilla pulmad. Foto: Hollywood Photo Archiv/MPI/Capital Pictures/Scanpix

Priscilla oli tundnud huvi modellinduse ja näitlemise vastu, kuid Elvist tegi rahutuks, et tal võiks olla oma karjäär. Siiski julgustas ta Priscillat karatega tegelema, sest harrastas ka ise seda innukalt. Priscilla võttis tunde Mike Stone'i nimeliselt treenerilt, kellega ta alustas järjekordset suhet. «Ma armastasin Elvist endiselt väga, kuid järgmise paari kuu jooksul sain aru, et pean oma saatuse kohapealt suure otsuse tegema.» Elvis oli tajunud tema rahutust ja varsti pärast seda soovinud teda oma hotellitoas näha, kus ta surus end Priscillale jõuga peale ja ütles: «Niimoodi armastab tõeline mees oma naist.»

Priscilla lisas hiljem, et kahetseb oma sõnade valikut ja oli seda juhtumit kirjeldades liialdanud. Siiski möönis ta: «Tegelikult tegi haiget see, et ta ei arvestanud minu kui naisega ja tema leppimiskatse tuli liiga hilja… Minu füüsilised ja emotsionaalsed vajadused olid täitmata. See ei olnud see õrn ja mõistev mees, kellesse ma armusin.» Paar läks lahku 1972. aastal ja nende lahutus jõustus 1973. aasta oktoobris, vahendab Vogue.

Kuid nad jäid lähedaseks, isegi lahutuse päeval kõndisid nad käsikäes kohtumajast välja. Neli aastat hiljem suri Elvis vaid 42-aastaselt südamepuudulikkuse tõttu. «Elvis oli endiselt oluline osa minu elust,» kirjutas Priscilla. «Tema viimastel aastatel saime headeks sõpradeks, tunnistasime minevikus tehtud vigu ja naersime oma puuduste üle. Ma ei suutnud silmitsi seista tõsiasjaga, et ma ei näe teda enam kunagi elusalt. Ta oli alati minu jaoks olemas olnud.»

Priscilla Presley 2024. aasta jaanuaris.
Priscilla Presley 2024. aasta jaanuaris. Foto: Ashley Landis/AP/Scanpix
Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles