UNISTUSI TÄITMAS Verona ooperifestival - seal oled osake millestki väga erilisest

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Verona Arena
Verona Arena Foto: Shutterstock

Ma ei ole kultuuriajakirjanik. Mind võib üsna sageli näha teatris, kontserditel, aga kirjutan neist elamustest harva, sest pole spetsialist. Kuid praegu on veebruarikuu ja mul on siiani meeles ühe suure unistuse täitumine, mis möödunud suvel teoks sai. 

Verona on linnake Itaalias, kus on laulus kaotsi läinud Koit Toome ja Laura, selle üks maamärke on Julia rõdu, mille all Romeo legendi kohaselt romantikat käis tegemas. Linna südameks on Arena di Verona, mis ehitati aastal 30 eKr – peaaegu pool sajandit enne Rooma amfiteatrit.

See loodi suurteks etendusteks ja võimsa muusika esitamiseks. Maailma vanim ooperifestival on justnimelt Arena di Verona ooperifestival ja esmakordselt toimus see 1913. aastal. Siis tähistati Aida etendusega Giuseppe Verdi 100. sünniaastapäeva. Pandeemia ja sõdade tõttu pole festival kõikidel aastatel toimuda saanud, seega festival tähistas hoopis 2023. aastal oma 100. toimumiskorda. Sajad tuhanded külastajad sõidavad kokku, et suursugustest etendustest osa saada. Kõrvuti istuvad nii asjatundjad kui esmased ooperikülastajad, aga Verona ei vali - Verona õpetab armastama. 

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles