RABAV FAKT 80-aastased teevad tänapäeva noortele liikumises ära!

Kogenud inimeste tööturul osalemist tuleb julgustada. Foto: PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock
Copy
  • Me istume end surnuks
  • Kuidas kontoris aktiivne olla?

Kas tunned vahepeal, et päev kontoris on justkui järjestikune maraton, aga kus ainsad liigutused piirduvad hiireklõpsude ja klaviatuuri tagumisega? Tervislik elustiil ei pea jääma spordihalli või jõusaali seinte vahele – see võib olla osa sinu igapäevasest kontorielust. Kuidas muuta oma tööpäev tervislikumaks ja aktiivsemaks nii, et kui koju lähed, oled jätkuvalt energiat täis?

Rootsi tippteadlane Mai-Lis Hellénius on pikalt uurinud Põhjamaade inimeste aktiivsust. Tema teaduslik töö füüsilise aktiivsuse kohta on nii põhjalik, et selle kokkuvõte üksi sisaldab 800 lehekülge fakte. Uuringu järeldused on aga selged ja murettekitavad: meie füüsiline aktiivsus on langenud katastroofiliselt madalale tasemele. Kes arvab, et pole vaja muretseda, eksib rängalt, sest praegune olukord erineb märgatavalt minevikust.

Helléniuse sõnul oli varem füüsiliselt väheaktiivseid töötajaid 27 protsenti, kuid nüüd on see näitaja tõusnud koguni 46 protsendini (põhinedes aastatel 1995–2017 Rootsis tehtud uuringule, millesse kaasati 354 277 inimest). See tähendab, et peaaegu pool töötajatest elab elustiili, kuhu ei kuulu isegi minimaalselt vajalikku liikumist.

Rohkem liikumist!
Rohkem liikumist! Foto: Andrey_Popov / shutterstock

Viimase poole sajandi jooksul on liikumine jätkuvalt vähenenud ja istumine suurenenud. Tervelt 55 protsenti ärkveloleku ajast möödub istudes, mille tulemuseks on 9–10-tunnine päevane istumisperiood. Hellénius rõhutab, et eriti murettekitav on asjaolu, et arvamus, nagu eakad liigutaksid vähem ja noored on niikuinii aktiivsed, ei vasta enam tõele. Praegu elavad noored rohkem istuvat eluviisi kui 80-aastased. See fakt on tõsine ohumärk, millele tuleks tähelepanu pöörata nüüd ja kohe.

Kuidas suurendada liikumisaktiivsust tööl?

  • Katkesta istumine iga 30 minuti järel ja liigu 2–3 minutit.
  • Tõuse, kõnni ringi, siruta, lõdvesta. Muuda see endale harjumuseks.
  • Kõikjal, kus on trepp, kasuta seda lifti asemel.
  • Pause on lihtsam teha kui teed seda koos kolleegidega. Ja kui üks unustab tõusta, siis tuletab teine seda meelde.

Kiirtee parema terviseni

Kui sa ka mite midagi muud ei tee, siis parandad oma tervist tuntavalt juba nii - kasuta alati treppi. Ära sõida mitte kunagi liftiga! Treppidest käimine on supertreening, mis arendab vastupidavust, lihaseid ja koordinatsiooni.

Foto: Erakogu
  • Tee liikumisest argipäeva osa. Mine tööle näiteks jala või rattaga. Kasutades autot, pargi see kontorist paraja jalutuskäigu kaugusele.
  • 10 000 sammu päevas vähendab enneaegse surma riski 60 protsenti.
  • Kui lisad liikumisele suhtlemise ja värske õhu, on mõju tervisele ja vaimsele tervisele veelgi positiivsem.
Fitnessmarket tõttab appi, et luua kontorites aktiivset ja liikumist soodustavat keskkonda.
Fitnessmarket tõttab appi, et luua kontorites aktiivset ja liikumist soodustavat keskkonda. Foto: Erakogu

Muuda koosolekukultuuri

Koosoleku esmane eesmärk pole juhtida informatsiooni, vaid emotsioone. Teavet saab edasi anda ka kohtumata, koosoleku juhi ülesanne on eeskätt inimesi kaasata, kahtepidi peegeldada ja motiveerida.

Kui koosolek kestab üle 40 minuti, tee paus! Tõuske, vahetage kohti, minge korraks ruumist välja ja tulge tagasi.

Suurema kontori puhul broneeri koosolek võimalikult kaugel asuvasse saali ning minge sinna trepist.

Liikumine kontoris kaaslaste silme all võiks olla midagi loomulikku, soov olla terve ja elada kauem pole häbiasi.

Fitnessmarketi kataloogis on suur valik erinevaid treeningvahendeid nii koju, treeningsaali või kontorisse.
Fitnessmarketi kataloogis on suur valik erinevaid treeningvahendeid nii koju, treeningsaali või kontorisse. Foto: Erakogu

Mida võiks töökeskkond sulle omalt poolt pakkuda?

Istuva töö väga heaks asenduseks on reguleeritavad seisulauad: töötajate keskendumisvõime, produktiivsus, töörahulolu ja tervisenäitajad paranevad.

Jõusaalinurk: piisab vaid mõnest vahendist, mis tõstaks märkimisväärselt töötajate aktiivsust: näiteks trenažöör, hantlid, tasakaaluhoidja, lindid venitamiseks ja lihaste treenimiseks jne. Palju ei ole vaja!

Siinkohal saab appi tulla Eesti ettevõtte Fitnessmarket, mille tootekataloogis on suur ja lai valik erinevaid treeningvahendeid, mis sobivad igasse töökeskkonda. Lisaks on nende abivalmis meeskond vajadusel kontorisse kohale tulema, et hinnata tingimusi ning aidata välja valida töökeskkonnale parimaid vahendeid. Tootekataloogiga saab tutvuda nende veebileheküljel fitnessmarket.ee.

Vürtsita tööpäevi lustakate väljakutsetega

Tööpäeva vürtsitamiseks võib kaaluda lahedaid treeningpause, milleks saab kasutada kontoriruume. Näiteks võiks korraldada tantsutunde lõbusate meloodiate saatel või korraldada väljakutseid, kus töötajad võistlevad kõige originaalsemate liikumisharjutuste eest. See mitte ainult ei toeta füüsilist aktiivsust, vaid loob ka töökeskkonnas positiivse meeleolu.

Üks inspireeriv viis motiveerimiseks võib olla aktiivsuse nädal, kus iga päev on pühendatud teatud liikumisvormile. Näiteks võib esmaspäev olla trepikäimise päev, teisipäev joogapäev ja kolmapäev mõnus jalutuskäik ümber kontorihoone. See annab töötajatele võimaluse proovida erinevaid tegevusi ning tekitab kollektiivset tervislikku konkurentsi.

Kontorikeskkonda saab täiendada ka mänguliste elementidega. Näiteks võib korraldada liikumisbingo, kus iga töötaja saab märkida ära ruudud, kui täidab päeva jooksul erinevaid liikumisülesandeid. Täisbingo võib olla auhinnaga, julgustades kogu meeskonda aktiivsemalt osalema.

Kui soovitakse luua tervislikku konkurentsi, võib korraldada kontoriülese võistluse, kus meeskonnad või individuaalsed töötajad püüavad koguda kõige rohkem samme nädala jooksul. See mitte ainult ei innusta liikuma, vaid toetab ka meeskonnatööd ja ühtekuuluvustunnet.

Allikad: Postimees.ee varem avaldunud artiklid, professorid Mai-Lis Hellénius, Anna Martling, Carl Johan Sundberg, Fitnessmarket

Teised ajakirjad

Tagasi üles