NÄDALA RETSEPTID Mulki tunned korbist. Täidiseks hoopis mannapuder

Britt Rosen
Uuendatud 22. veebruar 2024, 13:28
Copy
Täistera-mannapudruga korbid.
Täistera-mannapudruga korbid. Foto: Vahur Võsu

Suveni kulgeval Mulgimaa maitsete aastal ja pealegi veel Eesti sünnipäeva tuules võib köögis üles võtta suure Mulgi korpide küpsetamise. Neid võib vana kombe järgi täita mannapudru ja kohupiimaga, aga ka riisipudingu ja kuivatatud aprikoosidega.

Tõsi, korbist ei pruugi mulki alati ära tunda. Eesti vaimse kultuuripärandi nimistusse kantud Mulgi korpe ei küpsetata enam ammu vaid Mulgimaa taluköökides ega pakuta vaid selle pealinna Abja-Paluoja Popsi Köögi pagariäris. Seda osalt juba 19. sajandist, kui algas suur talude päriseksostmine, elu pillutas Mulgi juurtega rahvast üle Eesti ja ühes inimestega levis mujale ka sealne toidukultuur. Mulgi pudru, segakama ja karaski kõrval hiilis kõikjale Mulgi korp, eri täidistega lame kukkel.

Ennekõike küpsetati korpe pühadeks ja pidulikeks sündmusteks lihavõttest suvistepüha, jaanipäeva ja pulmadeni. Oli soolast ja magusat korbitäidist, igal talul oma retsept: üks levinumaid oli mannapudruga variant, mis maitsestati või, muna, mee või suhkruga. Ent kui talus piima jätkus ja majapidamisse ilmus kartul, tehti ka kohupiimaga või kohupiima- ja kartulipudru seguga korpe. Soolastest on üks tuntumaid kohupiima ja köömnetega täidis; kartulipudrukorp küpsetati sepikujahust – kuklitainas segati enne nisujahu laiemat levikut sageli just viimasest. Tihti kasutasid mulgid korbis ära pudrujääke. Magusates täidistes leidus kohupiima ja mannapudru kooslust, võimalusel poetati täidisesse vanilli.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles