NÄDALA KODU Kui kuukingal on kitsas

Ingrid Sembach-Hõbemägi
Copy
Kuukingad elavad teiste taimede peal ja toituvad sellest, mis taevast alla sajab.
Kuukingad elavad teiste taimede peal ja toituvad sellest, mis taevast alla sajab. Foto: Madis Veltman

Kuukingad on ühed armastatumad toalilled, keda pole sugugi keeruline kasvatada. Kuna looduses kasvavad kuukingad paikades, kus on kuum ja niiske, on kodudes kasvatamiseks aretatud oluliselt vähenõudlikumad ja uhkemate õitega hübriidid, kes õige hoolitsuse korral võivad õitseda aastas isegi mitu korda.

Kuukingad on olemuselt epifüüdid ehk teiste puude tüvedel või okstel elavad taimed, kes kinnituvad peremeestaimele oma juurte abil ning toituvad sellest, mis taevast alla sajab. Toataimedena müüdavad kuukingad kasvatavad samuti ohtrasti juuri, millest sugugi kõik ei ole potis, vaid turritavad välja ka taime lehtede alt ja vahelt. Neid õhujuuri tekib seda ohtramalt, mida kuivemas keskkonnas kuuking kasvab – sel moel püüab ta õhust eluks vajalikku niiskust.

Taimed õitsevad siis, kui nende kasvuvajadused on täidetud. Kui nad seda teha ei taha või kipub juurtel kitsaks jääma, vajab taim tõenäoliselt ümberistutamist. Kuukingi müüakse läbipaistvates pottides, et algajal orhideesõbral oleks võimalikult lihtne olukorda hinnata.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles