NÄDALA REIS Trabzon – umbkeelsena Türgi piirialadel (1)

Kadi Kuusk
, reisihuviline
Copy
Ishak Pasha palee Doğubeyazıtis. 
Ishak Pasha palee Doğubeyazıtis. Foto: Kadi Kuusk

Ma ei mäleta, mis ajendas mind lugema Tony Andersoni raamatut rännakutest Kaukasuses ja Musta mere rannikul, kuid just tema tabavad kirjeldused tekitavad soovi neid kauneid paiku oma silmaga näha.

Mõeldud-tehtud… Põnev? Juba Trabzoni jõudmine kujuneb meeldejäävaks: väljalend hilineb ning ma jään Istanbulis jätkulennult napilt maha. Piletid vahetatakse küll kohe hilisõhtuks ümber, aga seni soodsad ilmaolud Musta mere rannikul muutuvad, udus ei ole võimalik karniisil olevale rajale maanduda ning lend tühistatakse sootuks. Öö tuleb veeta Istanbuli luksushotelli 12. korrusel, meelt lohutamas suupisted, türgi tee ning tuledesäras linn.

Trabzon asub Musta mere rannikul ning sel on pikk ja põnev ajalugu. Juba Marco Polo aegadest saadik on siinne salapärane atmosfäär paelunud rännumehi ja kirjanikke. Esimene asustus pärineb 3000 aasta tagant, linna hiilgeajad jäävad aga 13.–14. sajandisse.
Mongolite sagenenud rünnakud siiditeel sundisid kaubakaravane eelistama senistele sissetallatud radadele turvalisemat mereteed ning Trabzon puhkes sadamana õitsele. Kaupade ja ränduritega koos saabusid linna uued kombed, arhitektuur, kaunid kunstid ja kõik muu, mis jõukusega kaasas käib.

Kommentaarid (1)
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles