KRUIISID ON JÄLLE MOES Miks mind aeti maailma kuulsaima rootslannaga muuseumis sassi? (3)

Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock AI Generator/Shutterstock
Christin Krass
, ajakirjanik
Copy

ABBA on üks menukamaid bände maailmas, mille tiitlite arv võrdub nende loominguga – lõputu! Bänd, mille iga laul on hitt, vallutab muusikamaailma ka tänasel päeval – 50 aastat hiljem, pärast nende esimest tähelendu Eurovisiooni lauluvõistlusel lauluga «Waterloo». Käisin legendaarse ansambli sünnimaal Rootsis kohapeal, et uurida nende fenomeni. Ja sekka süüa ka rootslaste klassikalisi lihapalle ja semla'sid.

2013. aastal avati Stockholmis rootslaste rahvusaardele ABBA-le pühendatud muuseum. Olin sellest lugenud ja kuulnud palju – ainult positiivset! Muuseumi interaktiivsus, karaokeruumid, vaat et käega katsutavad originaalkostüümid! Telefon, mis võib igal hetkel heliseda (helistada saab sellele ainult ABBA liige), ülimalt maitsekalt kujundatud ruumid ning tohutult palju head muusikat iga nurga peal. Kuidas saabki teisiti! Olin ainuüksi nendest arvustustest sillas.

Rootsi minek juba ise on tore ettevõtmine. Meenuvad põhikoolis klassiga ette võetud kruiisid, kus rõhk oli pigem kohalikul laevakultuuril – söö-palju-jaksad bufee, välismaakommid (ei, ma ei räägi nõukaajast! Laeva peal müüakse tõesti komme, mida ei saa Eestist, vaid ainult Rootsist ja Soomest) ja muidugi tantsi ja mölla nii nagu üks tõeline dancing queen (tantsukuninganna – toim).

Kruiisiprogramm pakub meelelahutust igale maitsele.
Kruiisiprogramm pakub meelelahutust igale maitsele. Foto: Erakogu

Peab tõdema, et miski pole põhikooliajaga muutunud. Kruiis on sama vahva ja põnev kui 10 aastat tagasi. Vaat et isegi lõbusam, kuna Tallink on hoolitsenud väga hästi selle eest, et igale maitsele oleks midagi.

Olgu selleks kabaree või Eurovisiooni šõu, mõnusalt käre blues, hoogsalt tantsutav laevabänd Fairplay, lustakas lasteprogamm, džäss klaveribaaris või hoopiski naerutav püstijalakomöödia – tõestus, et iga maitse leiab tõesti endale midagi meelepärast.

Suure püstijalakomöödia ehk stand-up'i armastajana tegi mulle suurt rõõmu, et Tallink on oma kruiisi kavva toonud sisse riigi parimad koomikud. Olgugi et aktiivse stand-up'i nautijana olin juba osa nalju nende esituses varemgi kuulnud (kui nädalas käid ikka 2–3 korda erinevatel stand-up'i õhtutel, siis ei saagi loota, et koomikud tuleksid iga õhtu uute naljadega lagedale), mõjusid nad mõnusalt hubases laevakeskkonnas justkui kuuleks neid esimest korda. Kiitus Ann Vaidale ja Aleksandr Popovile, kes oma mõnusalt terava, kuid nunnu huumoriga hoidsid kruiisijate tuju üleval!

Comedy Tallink on uus meelelahutuse kontseptsioon, mis sai hoo sisse Tallink Silja Line laeval Baltic Queen juba jaanuaris.

Eesti aja järgi kell 22.30 esinevad laeva Baltic Queen pubis Sea Pub Eesti parimad stand-up'i artistid. Püstijalakomöödiat saab nautida eesti keeles teel Tallinnast Stockholmi ja inglise keeles teel Stockholmist Tallinna.

Järgmisena esinevad: 

13.–14.03 Andreas Melts

10.–11.04 Sille-Kadri Simer & Ana Falcon

Kruiiside kohta uuri lisa siit! 

Kuid nüüd sukeldume Rootsi seiklustesse

Järgmisel päeval tervitas meid uduselt müstiline Stockholm. Udu oli nii tugev, et mõnikümmend meetrit merel eemal seisvad laevad ning kaugustes silmapiirile kerkivad vanaaegsed Stockholmi vanalinna hooned tundusid apokalüptilise stseenina kuskilt zombi- või Kariibi mere piraatide filmist.

Foto: Erakogu

Meid tervitas naerusuine Thomas, kes oli meile kokku pannud huvitava päevakava. Esimese peatusena ootaski meid ees külastus ABBA muuseumisse.

Mycket bra Sverige!
Mycket bra Sverige! Foto: Erakogu

Juba muuseumiõuelt oli kuulda imeilusaid meloodiaid bändi tuntumatest lauludest nagu «The Winner Takes It All» ja «Chiquitita». Õige, õhkkonda tuleb luua juba enne sisenemist.

See, mis meid ees ootas, jätab ilmselt ka kogenud muuseumikülastaja lummatuks. ABBA muuseum on ajarännak, kus saab sukelduda 70ndate glamuuri ja 80ndate popmuusika kullafondi. Interaktiivsed eksponaadid, mis panevad sind proovile produtsendina, võimaldavad laulda karaoket, proovida kostüüme ning tunda end tõelise staarina, jagades lava hologrammidena kuvatud Agnetha, Frida, Björni ja Bennyga. Lisaks muusikale pakub muuseum ka intiimse pilgu bändi liikmete isiklikku ellu, avades uksed nende loomeprotsessi ja sõpruse ning suhete tagamaadele.

Selline nägi välja ABBA stuudio, kus tuldi lagedale hittidega, mis kõlavad pidudel ka 50 aastat hiljem!
Selline nägi välja ABBA stuudio, kus tuldi lagedale hittidega, mis kõlavad pidudel ka 50 aastat hiljem! Foto: Erakogu

Siit põige ABBA muusikalisele teekonnale

ABBA suurejooneline edu sai alguse 1972. aastal, kui Benny Andersson ja Björn Ulvaeus, kaks muusikamaailma visionääri, ühendasid jõud kahe erakordselt talendika lauljatari, Agnetha Fältskogi ja Anni-Frid Lyngstadiga. «Waterloo» võit Eurovisioonil 1974. aastal oli vaid algus nende fenomenaalsele rahvusvahelisele edule.

1970ndatel ja 1980ndatel tõusis ABBA üheks kõige edukamaks ansambliks maailmas, müües üle 380 miljoni plaadi – mõelgem nüüd, kui kõik need plaadid ritta panna – mitu ringi saaks küll ümber maailma? Albumid nagu «Arrival» ja «ABBA Gold» purustasid müügirekordeid ning kinkisid maailmale selliseid kuulsaid hitte nagu «Dancing Queen», «Mamma Mia» ja «Take a Chance on Me».

ABBA võitis 1974. aastal Eurovisiooni lauluvõistluse lauluga «Waterloo». See oli võimas avapauk bändi tulevasele rahvusvahelisele karjäärile.
ABBA võitis 1974. aastal Eurovisiooni lauluvõistluse lauluga «Waterloo». See oli võimas avapauk bändi tulevasele rahvusvahelisele karjäärile. Foto: OLLE LINDEBORG / AFP / Scanpix

Ent aja möödudes kasvasid pinged bändi liikmete isiklikes suhetes ning 1982. aastal otsustasid nad ametlikult laiali minna. Kuigi nad keskendusid oma individuaalsetele projektidele, jäi ABBA pärand elama. 1990ndatel taaselustus nende muusika uue põlvkonna seas ning nende hittide populaarsus ei raugenud. 2000ndatel saabus uus tõuge ABBA fenomenile, kui nende muusikat integreeriti edukatesse muusikalidesse, filmidesse («Mamma Mia» on selle lipulaevaks!) ja reklaamikampaaniatesse, demonstreerides nende ajatu muusika üleilmset mõju. 2022. aastast on võimalik osa saada ABBA Voyage unikaalsest projektist, mis toob kontsertlavale kõigi nelja liikme virtuaalsed avatarid, mis tekitavadki tunde, nagu oleksid nende kontserdil 1979. aastal! 

Faktid ABBA kohta, mida sa ilmselt ei teadnud

ABBA rõivad olid maksusoodustusega

Rootsi seaduste kohaselt võisid rõivastelt maksu maha arvata seni, kuni nende omanikud suutsid tõestada, et neid ei kasutata igapäevaseks kandmiseks. See julgustas ansamblit oma loovust täiel rinnal väljendama ja riietuma ekstravagantsetesse kostüümidesse, millest sai bändi tuntud sümbol ning säästis palju raha maksuarvetelt.

Bänd pidi saama loa kasutada nime ABBA

ABBA on ka kalatoodete firma. Pärast seda, kui nad otsustasid oma bändi ABBAks nimetada, pidi grupp saama ettevõttelt loa.

Muideks, bänd kaalus ka alguses selliste nimede kasutusele võttu: Alibaba, FABB ja Baba.

Venemaa maksis ABBA-le esinemise eest naftas

Külma sõja ajal, kui bänd oli Nõukogude Liidus turneel, sõlmisid nad ebatavalise kokkuleppe – rublade asemel makstakse naftas, mille suhtes kehtis sel ajal embargo.

Anni-Frid kuulub kuninglikku perekonda

Pärast lahkuminekut Bennyga astus Anni-Frid suhtesse Rootsi kuningliku Plaueni printsi Reussi Heinrich Ruzzoga. Ta abiellus temaga 1992. aastal ja nii sai temast printsess.

ABBA või Festfolk?

Enne kui bändi nimi oli ABBA, kandsid nad nime Festfolk, mis tähendab rootsi keeles pidutsejaid.

Ostsime muuseumist kaasa ka paar suveniiri – limiteeritud väljalaskega ABBA 1974. aasta kaunid sinised-kollased särgid ning magneti. Kusjuures, mis oli eriti lõbus, oli see, et mulle tuldi muusuemis ligi ja küsiti, kas mina olengi Agnetha noorem versioon? Ja see ei juhtunud mitte esimest korda, mulle on aastaid öeldud, et ma meenutan Agnethat ning võiksin vabalt olla nende bändi liige. No, mis mul saaks selle vastu olla! Imetore kompliment!

Aga valmis me olimegi jätkama meie Stockholmi seiklustega. Meid ootas ees semla'de söömine – tegemist on rootslaste vastlakuklitega – ning mööda ei pääsenud me ka Rootsi klassikalistest lihapallidest kartulipüree ja pohlamoosiga.

Rootsi rahvustoit – lihapallid kartulipüree ja pohlamoosiga.
Rootsi rahvustoit – lihapallid kartulipüree ja pohlamoosiga. Foto: Erakogu

Ja ühtäkki oligi kell sealmaal, et sammud tagasi laeva pardale viia. Päev Stockholmis, mil udu hõljus üle linnasilueti, osutus äärmiselt nauditavaks pisi-seikluseks. Astudes tagasi laevale, tundsime, kuidas ABBA hoogsad ja hingepuudutavad meloodiad kõlasid meie südames jätkuvalt edasi. Kuni tänaseni.

Rootsi viis Tallink Silja Line ja Stockholmis võõrustas Visit Stockholm

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Teised ajakirjad

Tagasi üles