NÄDALA TOIT Miks süüa kama?

, toidu– ja fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskuse teadlane
Copy
Tervisesõbralik kamajahu sobib magusroogadesse ja võib asendada ka liha. FOTO: Marianne Loorents
Tervisesõbralik kamajahu sobib magusroogadesse ja võib asendada ka liha. FOTO: Marianne Loorents Foto: Marianne Loorents

Miks oli talupoeg tugev ja tegus ning kubjas kogukas ja väsis kiirelt? Vastus võib peituda kamas, nendib Tallinna Tehnikaülikooli toiduteadlane Kaarel Adamberg kama kiituseks.

Kama segatakse enamasti täisteraviljadest ja sisaldab kõiki vajalikke toitaineid, mis on terades algselt. Rukis on üks kiudainerikkamaid teravilju üldse, sisaldades kiudaineid 14–17 protsenti kuivmassist. Kuivatatud hernestes võib olla aga isegi kuni 30 protsenti kiudaineid. Lisaks sisaldavad herned tervisesõbralikku tärklist, millest osa inimese seedeensüümid ei lagunda või imenduvad aeglaselt. Just viimased teevad hernestest kasuliku energiaallika neile, kes peavad lugu matkamisest, harrastavad kestvussporti või kellel on probleeme järsu veresuhkru tõusuga pärast sööki.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles