VIDEO Taliuinak juba läbi? Tallinna-Tartu maantee ääres jalutas unine karu (1)

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali ja digiajakirja toimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Tallinna-Tartu maanteel jäi kaamera ette juba taliuinakust ärganud karu.

Videoklippi Postimehega jaganud Erik Abner rääkis, et karu püüti kaamera ette Tallinna-Tartu maantee ääres Jalametsa kandis põllul, mis asub umbes neli kilomeetrit enne Imavere risti Tallinna poole.

«Õnneks oli lähedal kohe kruusatee, kuhu sain sisse keerata ja karu mõned minutid rahulikult jälgida. Video filmisin umbes 600 meetri kauguselt, lõunane aeg oli. Loom tundus vägagi uimane ja rahulik olevat, kuid ühel hetkel pani metsa poole ajama. Tee äärde hakkas veel autosid kogunema, ju siis see ta ära peletas,» rääkis Abner. 

Vaata videot:

Eesti Jahimeeste Seltsi pressiesindaja Andra Hamburgi sõnul on ärkvel karusid märgata juba ka mujal Eestis. Näiteks eile jäi Pärnumaal rajakaamera ette samuti üks ärganud karu. «Tavaliselt ongi esimesena isakarud kuskil naistepäeva paiku juba liikvel, milleni palju pole enam jäänud,» lisas ta.

Karude ärkamine sõltub Hamburgi sõnul väga palju ilmastikust. Tema sõnul on täiesti tavapärane, et kuna ilmad on olnud soojad ja karudel on küljealune vesiseks läinud, siis ongi mesikäpad liikuma asunud. Mingit ohtu see karudele ei kujuta.

Erinevalt levinud ütlustest ei maga karu talveund, vaid teeb taliuinakut. Erinevus on selles, et tema ainevahetus ei aeglustu nii suurel määral ning soojemate ilmade või häiringu korral võib karu ringi liikuda ja vajadusel ka uue puhkekoha leida, mida talveune magajad kunagi ei tee.

Novembri teises pooles valmistab karu endale ette talvise pesa, mis tavaliselt asub tuulemurrus või tihedas kuusenoorendikus. Ta kraabib pinnasesse lohu, mille põhja tassib veidi puuoksi, lehti, rohtu või sammalt, vahel jääb magamisase ka vooderdamata. Taliuinak kestab märtsi-aprillini, poegadega emased väljuvad pesast veidi hiljem.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Teised ajakirjad

Tagasi üles