HEA ELU TEEJUHT Levinud probleem: üllatav viis, kuidas elekter inimeste elusid rikub

Tiina Jõgeda
, psühholoogiline nõustaja
Copy
Foto: Shutterstock

On üks epideemia, mis murrab rohkem kui katk või gripp: see on unetus. Statistika põhjal on iga kolmas inimene kogenud aeg-ajalt unepuudust, iga kümnes inimene aga vaevleb kroonilise unetuse käes.

Unehäired tulevad jutuks pea igas seltskonnas, sest ka kõige paadunum unekott on elu jooksul kasvõi mõne öö lahtiste silmadega pimedusse vahtinud ja asjatult und oodanud. Põhjusi, miks uni kaob, on mustmiljon, nagu ka soovitusi unehügieeni parandamiseks.

Tundub, et mida rohkem teadlased und uurivad, seda rohkem lisandub unehäireid. Maailma Terviseorganisatsiooni hinnang kinnitab, et unehäired lääneriikides on viimastel aastakümnetel võtnud epideemia mõõtmed, hävitades inimeste tervist ja kasvatades kulutusi tervishoiusüsteemile. Näiteks on teada, et öistes vahetustes töötavatel inimestel on suurem risk südame isheemiatõveks, teist tüüpi dia­beediks, rasvumiseks, immuunsüsteemi nõrgenemiseks. Valdav osa öövahetuste tegijaid kinnitab, et nad ei ole tegelikult öise töötamisega kohanenud ja selline elu toob kaasa palju ebamugavusi nii bioloogilises kui sotsiaalses plaanis. Vales rütmis kulgev elu vähendab elurõõmu!

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles