NÄDALA AED Millist mulda valida?

Ingrid Sembach-Hõbemägi
Copy
Külvitabletid on hea lahendus, kui ei ole vaja palju taimi kasvatada.
Külvitabletid on hea lahendus, kui ei ole vaja palju taimi kasvatada. Foto: Ingrid Sembach-Hõbemägi

Muld on miski, millele me üldiselt tähelepanu ei pööra – see lihtsalt katab meid ümbritsevat maapinda ning sellesse kinnituvad puit- ja rohttaimede juured. Kui aga plaanime hakata ise taimi kasvatama või toataimi ümber istutama, mõtleme sellele rohkem.

Aianduses kasutataval mullal ja aiamullal on suur vahe – üks on turbasubstraat ehk erinevatest osistest tööstuslikult kokku segatud ja teine mineraalmuld, mis on kujunenud looduslike protsesside tulemusena pika aja jooksul. Vahel nimetatakse viimast ka põllumullaks, aga need pole siiski sünonüümid. Muldasid on väga erinevaid ning valik tuleb teha lähtuvalt sellest, milleks me mulda vajame.

Külvimullad on sõreda koostisega, peeneteralised ja toitainevaesed. Seda viimast seetõttu, et seemnete idanemiseks pole viljakat mulda tarvis, kõik vajalik on seemnes endas juba olemas. Samuti tähendaks viljakam muld ka rikkalikumat mullaelustikku ning see ei tule tärkavatele taimedele alati kasuks. Enamasti koosneb külvimuld heleda ja tumeda turba segust, millesse on vee läbilaskvuse parandamiseks segatud liiva või kuumtöödeldud vulkaanilist kivimipuru ehk perliiti, mis ei lase mullal paakuda, parandab juurte õhuvahetust ning takistab hallituse ja seente arengut.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles