NÄDALA AED Miks ja kuidas puid lõigata?

Ingrid Sembach-Hõbemägi
Copy
Oks lõigatakse maha oksakrae pealt, mille tunneb ära pisut krimpsus ja paksenenud koha järgi.
Oks lõigatakse maha oksakrae pealt, mille tunneb ära pisut krimpsus ja paksenenud koha järgi. Foto: Ingrid Sembach-Hõbemägi

Kevadine aeg enne pungade puhkemist on sobiv viljapuude lõikamiseks. Siiski ei pea kõiki puid tingimata igal aastal lõikama, lähtuda tuleb eelkõige vajadusest.

Lõikamise viis ­valitakse lähtuvalt sellest, miks puid lõigatakse. Kui teil on aias eelmisel aastal istutatud noored puud, ei pruugi nendega palju toimetamist olla. Kui aga aia uhkuseks on mitmekümneaastane ja tihedaks kasvanud õunapuu, mille maitsvad viljad on jäänud väikeseks, siis on lõikamine igati põhjendatud. Kui aga vana õunapuu on oma ilusate õitega lihtsalt aia ehteks, siis ei peagi seda tingimata lõikama.

Noorte viljapuude puhul kasutatakse peamiselt kujunduslõikust, mida tehakse pikkade üheaastaste veel harunemata okste otsi lühemaks lõigates ehk kärpides. Lõige tehakse ca pool sentimeetrit kõrgemal sellest pungast, mis kasvab puutüvest eemale, mitte selle suunas. Nii kujundatakse puule korralik võra ladva ja 3–4 põhioksaga.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles