Järgmisel nädalal peetakse toidufilmide festivali, mille üks korraldajaist Taivi Koitla avab ukse oma kööki. Sinnagi jõuab vahel inspiratsiooni toidufilmikangelastelt.

Pole ime, et Taivi Koitlast sai Helen Saluveeri kõrval üks toidust kõnelevate dokumentaalfilmide festivali «kokkadest». Ta on suur gurmaan ja kulinaar, ütlevad sõbrad. Isegi nii suur, et julgeb järele teha aastaid maailma parima restorani tiitlit kandnud Kopenhaageni kultusrestorani Noma peakoka René Redzepi roogi. Köögiseiklused ja katsetamised eri retseptidega on olnud tähtsal kohal väikesest peale, kinnitab Koitla ise.

Eri maitsekooslustega lustimine ja säravate maitseelamuste otsingud on viinud teda nii tipprestoranidesse kui ka kõige ehedamatesse ja lihtsamatesse söögikohtadesse üle maailma, samuti ärgitanud sõprade ja enda koduköögis katsetama.

Muidugi, ka filmifestivali dokumentaalkaadrid kokkade pingutustest, kuulsate restoranide tagatubadest, toiduilma uuendustest, hädadest, võitlustest või kestlikkusest annavad tummist ainest küll kulinaariarännakuteks, küll ideid kodukööki. Tänavustes ekraanilugudes, mis võtavad 10.–14. aprillini koha sisse Tallinna Sõpruse kinos ja ühe seansiga Tartu Elektriteatris, tehakse tuliuute filmide kõrval kaks vanemat kõrvalepõiget. Üks on tähelepanuavaldus Ukrainale ja kõneleb autentsema borširetsepti otsingutest, näidates maad enne sõjakoledusi. Teine aga kummardus põhjamaise köögi uuendajale Redzepile ja tema Nomale, tähistamaks ühe ajastu lõppu gastronoomiamaailmas.

Kommentaarid
Copy