INTERVJUU Tiina Talumees: just see üdini naiselik energia võib päästa kurvast meeleolust

Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Kes tuleb appi, kui maailmast saab tume, tõsine ja karm koht? Loomulikult naiseliku moe tipptegija Tiina Talumees. Kui keegi oskab pakkuda lopsakaid lilleõisi, naiselikku stiili ja ülevoolavalt roosat nii, et see mõjub erakordselt stiilselt, siis on see just tema! Tiina Talumehe uus kollektsioon, järjekorras juba viiekümnes, oli taas fantastiliselt kaunis.

Lillepaviljonist sai selle nädala kolmapäeval veelgi õitsvam paik, sest moelavale sammusid Tiina Talumehe modellid, hiiglaslikud pojengiõied õlal. Need lilled olid tõesõna viis korda suuremad, kui looduses näeb. Ja ka lilleilu oli külluslikum kui kõige õitsvamas aias. Miks just lilled, miks just roosa, miks just nüüd? Tiina Talumees on terava sotsiaalse närviga tundlik disainer, tema juba midagi niisama ilu pärast ei tee. Vaata intervjuud disaineriga - saad teada millised toonid tumeda tuju paremaks teevad!

Moelooja Tiina Talumees FOTO:
Moelooja Tiina Talumees FOTO: Foto: Kalev Lilleorg

Kust on ideed seekord pärit?

Kollektsioon tuli tegelikult väga-väga raskelt. Ma ei saa öelda, et mu tuju oleks hea kõige selle pärast, mis maailmas toimub. Ma olen õudselt mures ja raske on olla. Aga see tuli sealt seest kuskilt – sain aru, et ongi vaja midagi sellist täiesti romantilist, natuke naiivset ja roosat meie ellu. Just see üdini naiselik energia võib meid päästa sellest kurvast ja halvast meeleolust. Seda ma lootsin.

«Paeonia» võrratu õitemeri.Pojeng on armastuse sümbol.
«Paeonia» võrratu õitemeri.Pojeng on armastuse sümbol. Foto: Kalev Lilleorg

See õnnestus. Aeg saalis etendust vaadates oli küll elu taevas. Kogu see gamma ja kõik need detailid mõjusid positiivselt. Kas sina usud, et enda meeleolu saab värvide ja riietuse abil muuta?

Jaa! Muidugi saab meeleolu muuta värvide abil. Hele ruum on alati rõõmsam kui tume ruum. Sama kehtib garderoobis – võib-olla me ei teadvusta seda. Mulle ei ole kunagi meeldinud kollane ja roosa, siis kui need veel kokku panna, on kuidagi eriti magus ja mõnus. Nii et midagi imelikku toimub minu endaga ka praegu.

Pojengiõite värvigamma mahedatest jõuliste toonideni.
Pojengiõite värvigamma mahedatest jõuliste toonideni. Foto: Kalev Lilleorg

Anna üks värvivitamiin selleks kevadsuveks, mis päriselt tuju tõstaks.

Näiteks mina vaatan kollaseid kingi ja mul hakkab kohe tuju paremaks minema. Lihtsalt tahaks nendega ringi kepselda. No see on naiivne ja lapsik võib-olla, aga no on nii!

Tiina, sa ei pea vabandust paluma, kui sa teed midagi ilusat ja hingele ja head! See on meie õigus. Maailm on niigi täis musta, koledat ja masendavat.

Selle kollektsiooni üks sõnum on ka see, et naised julgeksid olla naiselikud. Ja tõepoolest kandagi vahel neid lustakaid värve. Naised tahavad ju hirmsasti meestega võidu joosta. Ja siis nad panevad ülikonna selga ja nii edasi. Vahel ikkagi võiks naine ka olla.

Tiina Talumehe moeetenduse publik, 10.04.2024. Lillepaviljonis.
Tiina Talumehe moeetenduse publik, 10.04.2024. Lillepaviljonis. Foto: Kalev Lilleorg

Soovitus on siis – kandke värvi? Meil on vaja julgeda olla elurõõmus, elujaatav ja positiivne.

Jah, see tõepoolest tõstab meeleolu ja energiataset.

Tiina Talumehe kollektsioon «Paeonia» FOTO:
Tiina Talumehe kollektsioon «Paeonia» FOTO: Foto: Kalev Lilleorg

Kust need hiigelsuured pojengiõied tulid?

Need suured lilled me tegime ise. Kogu kollektsioon algas kangast, mille peal on pojengid. Aga ma tundsin, et tahaks veel neid pojenge sinna ka teisel kujul lisada. Ja siis me meisterdasimegi sellised siidorganzast õied. Drapeerisime, tärgeldasime ja tegime ise. Need on prossid, neid saab väga lihtsalt rinda pista.

Anna üks nipp ka psühholoogilise poole pealt. Kui naine tõuseb üles, läheb peegli ette, vaatab ennast – anna üks positiivne mõte, mis tema päeva paremaks teeks?

Mis ma siin salgan, mul on endal ka vahel peeglissevaatamisega selline tunne, et kuidas selle päeva nüüd paremaks saaks teha. Ma arvan, et kõik head sõnad, mida sa endale ütled, tulevad alati kasuks. Ütle endale: tegelikult sa saad hakkama. Mitte midagi ei ole halvasti. Kuni tervis on korras, on kõik korras. Ja naeratus päästab päeva.

Vaata imekauni kollektsiooni videot ja intervjuud disaineriga

digiajakirjad.postimees.ee

Leidlik idee – pärltikandiga kaunistatud õrn pealiskleit aluskleidi peal.
Leidlik idee – pärltikandiga kaunistatud õrn pealiskleit aluskleidi peal. Foto: Kalev Lilleorg

Tiina Talumehe uus kollektsioon «Paeonia»

Kollektsioon «Paeonia» algas kastevärskete valgete kroonlehtedega ja kulges sügavlillade tummiste toonideni. Sinna vahele jäi kogu maagiline spekter maailma parandavaid roosasid. Sekka siiluke murtud rohelisi, milles aimdus ka armeekoloriidi hõngu, aga ega me ei saa selga keerata ega silmi sulgeda endiselt kestvale sõjale Ukrainas. Kõike aktsenteeris kraadike musta, mida Tiina oskab meisterlikult disainida, muutumata iial igavaks. Kui musta kleidi õlal õitseb hiigelsuur fuksia­roosa pojengiõis, on kleit sellele vaid fooniks. Mis külvab armastust? Just täpselt selline mood! Tiina Talumees on moeareenil tegutsenud 25 aastat ning toonud lavale 50 suurejoonelist kollektsiooni. Tema show’d lähevad alati pilgeni täis saalidele, sadadele silmapaaridele. Ja tõesti – on, mida oodata ja vaadata! Talumees ei vea oma moetalendi austajaid iial alt.

Modellid sammusid lavale tšellomuusika saatel, musitseerimas duo Johannes Sarapuu ja Andreas Lend. Lillepaviljoni ruumid toetasid õitsvat moevaatemängu ideaalselt sobiva atmosfääriga. Ja kas need kleidid tõesti lõhnasid? Või tuli see üle ruumi laotuva tervikliku emotsiooni jõust? Kleite täiendasid Goldtime’i ja Tiina Talumehe koostööna valminud õrnroosad kvartsist ehtevormid. Sügisesest mustvalgest võrsus kevadel midagi õrna, romantilist ja lootusrikast.

Põnevatest moemudelitest väärivad tähelepanu pidulikud püksid ja pükstükid, mida Talumees tõi säärte voogamise saatel lavale õige mitmeid variatsioone. Alanud aasta on pükste triumfi aasta ja selles kollektsioonis nägi pidulikke pitsilisi šortse ning kontsale langevaid õitemerre uppuvaid siidpükse. Leidlik disainilahendus oli ka kaunistatud või pärlitega tikitud pealiskleidi kandmine lahtisena aluskleidi peal. Nagu teada, ei talu meistriteosed pesu ega puhastamist, sel moel saab aga nahale lähemat kihti vaevata värskendada ja sama disaini kanda palju aastaid. Lummavat uudsust nägid moesõbrad ka plisseeride rindel, kus Tiina mängis tundlikult mati ja läikiva kanga kooslustega, luues ülinaiselikke dünaamilisi rütme. Kollektsiooni oli põnev vaadata laval, aga lähemale minnes kasvab nende meisterlikult läbimõeldud detailide ilu veelgi.

Tiina Talumehe kollektsiooni lõppakordides jõuti tumedal põhjal dramaatiliste õiteni.
Tiina Talumehe kollektsiooni lõppakordides jõuti tumedal põhjal dramaatiliste õiteni. Foto: Kalev Lilleorg

Loe ka moelugusid selle kevade Tallinn Fashion Weekist.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles