PEA PIIRI Populaarsust koguv looduslik magusaine polegi nii tervislik, nagu seni on arvatud

Kodu.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Kuigi mõned looduslikud magusained ei mõjuta veresuhkrut nii palju kui tavaline valge suhkur, jääb suhkur ikkagi suhkruks. 

Ameerika ja sinisel agaavil on söödavad õied, lehed, varred ja mahl. Sageli süüakse agaavi marineeritult. Mahla hakatakse koguma, kui taim on seitse kuni kümme aastat vana. Agaavi lehemahl sisaldab kuni 15 protsenti suhkrut. Meie suuremates kauplustes on müüa ka agaavisiirupit.

Viimast toodetakse Mehhikos kindlatest agaavikaktuse liikidest, millest tuntuim on sinine agaav. Tegu on madala glükeemilise koormusega magustaja. Agaavisiirup sisaldab peamiselt fruktoosi kompleksset vormi inuliini, mis imendub organismi aeglaselt ega avalda veresuhkrule kuigi suurt mõju. Lisaks sisaldab see kaaliumi- ja magneesiumiühendeid ning mõningaid mikroelemente. 

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles